ΣΜΕΧΑ: "Όχι" σε πωλήσεις εισηγμένων

Αναστολή του προγράμματος ιδιωτικοποίησης εισηγμένων στο ΧΑ εταιριών του Δημοσίου αλλά και επίδειξη έργου από τις διοικήσεις τους ζητά με επιστολή του στον κ. Βενιζέλο ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ.

ΣΜΕΧΑ: Όχι σε πωλήσεις εισηγμένων
Αναστολή του προγράμματος ιδιωτικοποίησης εισηγμένων στο Χ.Α. εταιριών του Δημοσίου αλλά και επίδειξη έργου από τις διοικήσεις τους ζητά με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλο ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, κ. Αλ. Μωραϊτάκης,

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του euro2day (Μεγάλες αλλαγές στις αποκρατικοποιήσεις) ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει το φετινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ παρεμβαίνει στη δημόσια συζήτηση, ζητώντας να σηκώσουν τα μανίκια οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ, παρουσιάζοντας τις κρυμμένες αξίες τους προκειμένου να αποφευχθεί ξεπούλημα.  

Στην επιστολή του, ο κ. Μωραϊτάκης σημειώνει τα εξής:

«Προς
κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης & Υπουργό Οικονομικών

Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε,

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία μας αλλά και η αδυναμία του πολιτικού κόσμου παγκοσμίως να τιθασεύσει την κρίση χρέους έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση τα χρηματιστήρια. Η εγχώρια αγορά, βέβαια, καταγράφει αποδόσεις χειρότερες των άλλων αγορών για τους δικούς μας λόγους.

Ένας από αυτούς είναι η καθυστέρηση της εφαρμογής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων λόγω και των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από δημόσια πρόσωπα.

Όμως, οι αντιδράσεις αυτές και οι καθυστερήσεις συντελούν με τον δικό τους τρόπο στη μεγάλη πτώση στις τιμές των μετοχών, με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχουν αντιρρήσεις ακόμα και από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης για το αν μπορούν να γίνουν αποκρατικοποιήσεις σε αυτά τα επίπεδα.

Και κατανοούμε απόλυτα τους πολιτικούς που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να γίνουν πωλήσεις εισηγμένων κρατικών εταιριών σε αυτά τα επίπεδα και πως δεν μπορούν να βάλουν την υπογραφή τους σε περίπτωση πώλησης για παράδειγμα της ΔΕΗ στα 6 ή 7 ευρώ.

Μπορούν όμως να γίνουν αποκρατικοποιήσεις μη εισηγμένων και μπορούν και οι διοικήσεις των εισηγμένων κρατικών εταιριών να αποκτήσουν περισσότερη εξωστρέφεια και να διαφημίσουν τις κρυμμένες αξίες που υπάρχουν στις εταιρίες.

Δεν είναι δυνατόν να υποχωρούν τόσο οι μετοχές και να μη διαβάζουμε καμία δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους εισηγμένης. Τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, οι εταιρίες ύδρευσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα ΕΛΠΕ και οι υπόλοιπες εισηγμένες αξίζουν καλύτερη αποτίμηση.

Όμως, αυτό πρέπει να ειπωθεί από επίσημα χείλη και να αναλυθεί. Πόσο κοστίζει για παράδειγμα το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και πόσο όλη η επιχείρηση στο ταμπλό; Πόση ρευστότητα έχει ο ΟΠΑΠ και πώς θα την αξιοποιήσει;. Πόσο αξίζουν τα πάγια της ΔΕΗ και τα μεταλλεύματα που χρησιμοποιεί; Πόσο αξίζουν τα ακίνητα του ΟΛΠ;

Έχουν χρέος οι διοικήσεις των εισηγμένων να παρουσιάσουν έργο και να μην περιμένουν μόνο από την κυβέρνηση να βρει στρατηγικούς επενδυτές.

Βέβαια, και η κυβέρνηση πρέπει να δώσει σχετικές οδηγίες, τις οποίες να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Πρέπει μέσα από τις πράξεις των διοικούντων, τις εισηγμένες εταιρίες να προσελκύονται επενδυτές. Ο ΣΜΕΧΑ είναι πρόθυμος να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση, αν υπάρχει θέληση για τερματισμό της απαξίωσης.

Σημειώνουμε, τέλος, πως μπορεί οι μετοχές να διαπραγματεύονται με μεγάλη έκπτωση, αλλά με εξίσου μεγάλη έκπτωση διαπραγματεύονται και τα ελληνικά ομόλογα. Επομένως, μέρος των απωλειών από πώληση μετοχών μπορεί να καλυφθεί από αγορές ομολόγων με έκπτωση.

Πάντως, ο ΣΜΕΧΑ θεωρεί πως, αν υπάρξει πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις μη εισηγμένων και μείωση των δαπανών του Δημοσίου με παράλληλη υιοθέτηση μέτρων που φέρνουν ανάπτυξη, οι τιμές των κρατικών εταιριών θα ενισχυθούν".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v