Νέα υποβάθμιση από S&P σε Β από BB-

Σε Β από BB- υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας η S&P,  διατηρώντας αρνητικό outlook. Αυξάνεται το ρίσκο αναδιάρθρωσης. Απαιτείται "κούρεμα" τουλάχιστον 50% για να γίνει το χρέος διατηρήσιμο. Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ.

Νέα υποβάθμιση από S&P σε Β από BB-
Σε "Β" από "BB-" υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος Standard & Poor's, ενώ διατηρεί το αρνητικό outlook για την αξιολόγηση της χώρας.  

Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση του χρέους της χώρας υποβαθμίζεται επίσης σε "C" από "Β".

Ο οίκος επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί το ρίσκο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών.

Παράλληλα, σημειώνει ότι απαιτείται "κούρεμα" 50% ή περισσότερο στα ελληνικά ομόλογα για να καταστεί διατηρήσιμο το ελληνικό χρέος.

Αναλυτικότερα, εξηγώντας τη λογική της υποβάθμισης, ο οίκος σημειώνει πως αναμένεται επιμήκυνση στην αποπληρωμή του δανείου από την ευρωζώνη, ύψους 80 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτής της επιμήκυνσης, η S&P θεωρεί ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα ζητήσουν ανάλογη μεταχείριση και από τους πιστωτές της Ελλάδας, υπό τη μορφή αντίστοιχης επιμήκυνσης των ομολόγων που ωριμάζουν. 

Ο ανασχεδιασμός του επίσημου χρέους της Ελλάδας δεν συνιστά χρεοκοπία, αλλά υποχώρηση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης. 
 

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ 

Η αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor's έρχεται σε μία περίοδο όπου δεν έχει προστεθεί καμία πληροφορία και καμία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του οίκου, που έλαβε χώρα πριν από έναν μήνα.

Οι αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να βασίζονται σε στοιχεία, αποφάσεις και σε πραγματική αξιολόγηση ως προς τα ουσιαστικά δεδομένα κάθε οικονομίας.

Η εγκυρότητά τους τίθεται σε αμφισβήτηση όταν βασίζεται σε στοιχεία πέρα από αυτά



  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v