Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕΧΑ: Παραμένει άδικο το φορονομοσχέδιο

Γραφειοκρατικό και προβληματικό χαρακτηρίζει ο ΣΜΕΧΑ τον τρόπο εφαρμογής των διατάξεων του ν//σ για το φόρο υπεραξίας, ζητώντας παρακράτηση φόρου στο τέλος του έτους και αφού αφαιρεθούν οι ζημίες.

ΣΜΕΧΑ: Παραμένει άδικο το φορονομοσχέδιο
Νέες βελτιώσεις στις διατάξεις του φορονομοσχεδίου για τον φόρο υπεραξίας ζητά ο ΣΜΕΧΑ κρίνοντας ότι ο τρόπος εφαρμογής του συμψηφισμού ζημιών που προβλέπεται από την τροπολογία είναι γραφειοκρατικός και προβληματικός.

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν τυχόν υπεραξίες να φορολογούνται άμεσα με την πραγματοποίησή τους, η επιστροφή όμως φόρου λόγω ζημιών να δηλώνεται 3 μήνες από τη λήξη του έτους και να εισπράττεται στην καλύτερη περίπτωση μερικούς μήνες μετά. 

"Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή που επιχειρείται δεν αντέχει στην κοινή λογική, στις πρακτικές δυνατότητες και στα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας", τονίζει η ανακοίνωση του ΣΜΕΧΑ, ο οποίος προτείνει ο υπολογισμός του φόρου υπεραξίας επί των κερδών να διενεργείται μία φορά το έτος, αφού συμψηφιστούν οι ζημίες.

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι δεν υπάρχει πρόνοια στο νομοσχέδιο για την περίπτωση (π.χ. σε μια χρονιά με διεθνή κρίση όπως το 2008) που οι ζημίες υπερβαίνουν τα κέρδη. Ο Σύνδεσμος ζητά να παρασχεθεί η δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη από πωλήσεις μετοχών.

Ειδικότερα, ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΜΕΧΑ αναφέρει τα εξής:

"To Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ πιστεύει ότι η προφανής αντισυνταγματικότητα, οι πιέσεις της κοινωνίας, των βουλευτών και των φορέων που εκφράστηκαν επέφεραν την τροπολογία κατά την οποία αναγνωρίζεται η ανάγκη να συμψηφιστούν τα κέρδη με τις ζημίες.

Όμως, ενώ η ιδέα είναι θετική, ο τρόπος εφαρμογής που προβλέπεται από την τροπολογία είναι γραφειοκρατικός και προβληματικός.

Κι’ αυτό γιατί, ενώ τυχόν υπεραξίες θα φορολογούνται άμεσα με την πραγματοποίησή τους, η επιστροφή φόρου λόγω των ζημιών θα δηλώνεται 3 μήνες από τη λήξη του έτους και θα εισπράττεται στην καλύτερη περίπτωση μερικούς μήνες μετά.

Πιστεύουμε -επισημαίνει ο ΣΜΕΧΑ- ότι η εφαρμογή που επιχειρείται δεν αντέχει στην κοινή λογική, στις πρακτικές δυνατότητες και στα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας. Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας πιστεύει ότι ο υπολογισμός του φόρου υπεραξίας επί των κερδών μείον τις ζημίες μία φορά στο τέλος του έτους είναι πρακτικά εφικτός και ορθός.

Στην κατατεθείσα τροπολογία αναφέρεται επίσης ότι τον φόρο υπεραξίας θα καταβάλλουν όλες οι ξένες εταιρίες, γεγονός που δεν μπορεί να επαληθευτεί. Ως γνωστόν, και όπως είπαμε επανειλημμένα, ο φόρος υπεραξίας δεν θα καταβάλλεται από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, όπως π.χ. η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Μεγάλη Βρετανία, η Μάλτα, οι βαλκανικές γειτονικές χώρες κ.λπ.

Το νομοσχέδιο συνεχίζει να μη λαμβάνει επίσης υπόψη την περίπτωση που επενδυτής μέσα στον χρόνο έχει περισσότερες ζημίες παρά κέρδη από τις διενεργηθείσες πωλήσεις λόγω υποχώρησης των τιμών, η οποία κατά κανόνα οφείλεται στη διεθνή συγκυρία ή σε λανθασμένα εγχώρια οικονομικά μέτρα. Αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με συμψηφισμό από τυχόν κέρδη των επόμενων ετών.

Συμπερασματικά, το νομοσχέδιο εξακολουθεί να είναι άδικο για τον ιδιώτη Έλληνα μικροεπενδυτή, αφού ο φόρος υπεραξίας δεν θα πληρωθεί στην πράξη από τον ξένο ή Έλληνα που χρησιμοποιεί τα κατάλληλα επενδυτικά σχήματα.

Το Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ επιπρόσθετα εκτιμά ότι έστω και την τελευταία στιγμή πρέπει ο κ. υπουργός να διορθώσει και άλλα άδικα σημεία του νομοσχεδίου, όπως το θέμα των stock options που πρέπει να φορολογούνται είτε στον χρόνο παραλαβής των μετοχών στη μερίδα των δικαιούχων είτε κατά την πώληση των μετοχών".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v