Καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μοιράζονται στα social media φωτογραφίες από διακοπές, εξόδους, προσωπικά επιτεύγματα, ξεχωριστές εμπειρίες κ.λπ. Όταν όμως, αυτές οι εικόνες ανεβαίνουν στο διαδίκτυο γίνονται αυτόματα -χωρίς γεωγραφικά και χρονικά όρια- διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο. Είναι κάτι που κάνουμε πολλές φορές αυθόρμητα, χωρίς να έχουμε καλλιεργήσει την ψηφιακή μας εγρήγορση και χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τις απρόβλεπτες συνέπειες για τα προσωπικά μας δεδομένα.
Η Διεθνής Ημέρα Διαδικτύου είναι μια καλή αφορμή για να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σκεφτούμε καλύτερα πώς μπορούμε όλοι μας να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας από ανεπιθύμητους κινδύνους.
Ήταν 29 Οκτωβρίου 1969, όταν για πρώτη φορά αποστέλλεται μέσω διαδικτύου ένα μήνυμα με μόλις δύο γράμματα -LO, ανολοκλήρωτη προσπάθεια αποστολής του LOGIN-, αλλάζοντας για πάντα την επικοινωνία.
Σήμερα, 55 χρόνια μετά, η COSMOTE, γιορτάζει αυτήν την ημέρα-ορόσημο και ως μέλος του Ομίλου Telekom, μοιράζεται την κοινωνική καμπάνια «ShareWithCare», με τη δέσμευση να συνεχίσει να προωθεί την ψηφιακή ασφάλεια. Η COSMOTE ενισχύει τις αξίες της υπεύθυνης χρήσης των τεχνολογιών και της διαδικτυακής προστασίας με άξονα κυρίως την προστασία των πιο ευάλωτων, δηλαδή των ανηλίκων, που εν αγνοία τους, προβάλλεται η εικόνα τους.
Με την καμπάνια «ShareWithCare», η Telekom αναδεικνύει την ανάγκη για ασφαλή διαχείριση της ψηφιακής ταυτότητας, στοχεύοντας να προστατεύσει την ιδιωτικότητα της νέας γενιάς και ειδικότερα των παιδιών. Η πολυβραβευμένη καμπάνια εστιάζει στους κινδύνους που κρύβει το «sharenting», δηλαδή η δημόσια κοινοποίηση εικόνων και πληροφοριών παιδιών από τους γονείς τους, στα social media.
Η επικοινωνία ξεκινά με το δραματοποιημένο deepfake βίντεο «Χωρίς συναίνεση -Ένα μήνυμα από την Ella» που δείχνει τις συνέπειες της κοινοποίησης των φωτογραφιών της μικρής Ella στο διαδίκτυο από τους γονείς της. Κάθε άτομο, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, έχει το δικαίωμα να καθορίζει τη δική του ψηφιακή ταυτότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Telekom* , μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, ένα παιδί έχει κατά μέσο όρο περίπου 1.500 φωτογραφίες του online, ανεβασμένες από τους γονείς του, χωρίς τη δική του συναίνεση. Προβλέπεται μάλιστα, σύμφωνα με το The New Yorker, ότι μέχρι το 2030, τα δύο τρίτα των κρουσμάτων κλοπής ταυτότητας θα συνδέονται με αυτή την πρακτική, αυξάνοντας την έκθεση σε κινδύνους, όπως αναγνώριση προσώπου και άλλες απειλές για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.
Έτσι, με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργήθηκε από την 9χρονη ηρωίδα, η ενήλικη εκδοχή της. Η «ενήλικη Ella» απευθύνεται στους γονείς της, ζητώντας τους να περιορίσουν την ψηφιακή έκθεσή της, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που απορρέουν από την online δημοσίευση των παιδικών φωτογραφιών της. Οι αριθμοί αποτυπώνουν το μείζον ζήτημα της ιδιωτικότητας, καθώς το 75% των γονιών μοιράζεται και δημοσιεύει φωτογραφίες και videos των παιδιών του στα social media, ενώ οι 8 από τους 10 ακολούθους, τους είναι εντελώς άγνωστοι.
Μέσω αυτού του ψηφιακού χαρακτήρα, η Telekom υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένη ψηφιακή εγρήγορση και ασφάλεια, καλώντας τους γονείς να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών τους, αποφεύγοντας δημοσιεύσεις που ενδέχεται να εκθέσουν την ταυτότητά τους και να προκαλέσουν μελλοντικά προβλήματα ασφάλειας και εκμετάλλευσης.
* Online έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Telekom, από την KB&B Family Marketing Experts, σε 795 γονείς παιδιών, ηλικίας 0 -14 χρονών, από 27 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου 2023.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ