Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με τον Πρωθυπουργό

Οι αγρότες δεσμεύονται να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους ενώ συνεδριάζουν σήμερα στη Σίνδο προκειμένου να ορίσουν την Επιτροπή που θα τους εκπροσωπήσει.

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με τον Πρωθυπουργό

Έτοιμος να συναντήσει τους αγρότες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη Δευτέρα ή την Τρίτη, έχοντας λάβει το υπόμνημά τους με εννέα αιτήματα και εφόσον διευκρινιστεί το θέμα της εκπροσώπησής τους.

Οι αγρότες δεσμεύονται να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους, συνεδριάζουν σήμερα στη Σίνδο προκειμένου να ορίσουν την Επιτροπή που θα τους εκπροσωπήσει, ενώ τα τρακτέρ παραμένουν στα μπλόκα αναμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης. Εκτιμούν πως δεν θα πρέπει να είναι λιγότεροι από 20 άτομα γιατί θα πρέπει να εκπροσωπηθούν διαφορετικές επιτροπές αλλά και διαφορετικοί κλάδοι της γεωργίας (αλιείς, μελισοκόμοι κ.α).

Οπως μεταδίδει το ertnews.gr, από την πλευρά των αγροτών της Θεσσαλίας, διαμηνύεται πως θα ζητήσουν και μια ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν το υπόμνημα που έχουν στείλει και εάν δεν θα μπορούσε η συνάντηση να γίνει τη Δευτέρα θα την ζητήσουν για την Τρίτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στο One Channel δήλωσε ότι η συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με τον Πρωθυπουργό, θα μπορούσε να γίνει από τη Δευτέρα απόγευμα ή την Τρίτη μέχρι το μεσημέρι, γιατί ο πρωθυπουργός γυρίζει το μεσημέρι της Δευτέρας από ταξίδι στο εξωτερικό. «Ανοιχτοί δρόμοι, σημαίνει ανοιχτός διάλογος» τόνισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε «εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την παρακώλυση των συγκοινωνιών και την παρεμπόδιση στη διέλευση των πολιτών. Θεωρούμε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Επεσήμανε πως «ό,τι προβλέπεται από το νόμο εφαρμόζεται. Τελεία και παύλα. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα».

Επιπλέον σημείωσε ότι «είμαστε σε μια καλή διαδικασία διαλόγου. Αναμένουμε από τους αγρότες, τους εκπροσώπους τους, δηλαδή, ποιοι είναι αυτοί που θα έρθουν και ποιους εκπροσωπούν. Να ξέρουμε δηλαδή με ποιους θα συνομιλήσει ο πρωθυπουργός. Θα ακούσουμε αυτά τα οποία θέλουνε, το λέμε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, όμως, μπορούμε να συζητήσουμε για κάποιες διευκολύνσεις, για παράδειγμα στον τρόπο που θα δοθεί η επιστροφή για τρίτη χρονιά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και τα αιτήματα που αφορούν στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων που γίνεται μια πολύ μεγάλη μάχη από την κυβέρνηση».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια πολύ δύσκολη συγκυρία λόγω και του Daniel, όμως τα λεφτά είναι συγκεκριμένα πρώτον και δεύτερον, προφανώς αντίστοιχα αιτήματα έχουν και άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε δώσει πολλά περισσότερα από ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς να χρεώνουμε τον Έλληνα φορολογούμενο και τις επόμενες γενιές, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε το χρέος, αυξάνουμε το εισόδημα. Κανείς δεν πανηγυρίζει, τόσες κρίσεις έχουμε ζήσει. Αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει παρά τις κάποιες εντάσεις στη συγκεκριμένη περίπτωση με τους πολίτες και εν προκειμένω με τους αγρότες, θα είναι το εχέγγυο για μια έκβαση καλή» υποστήριξε.

Ο υπουργός Επικρατείας Mάκης Βορίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε: «Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, προϋπόθεση οι ανοικτοί δρόμοι δεν θέλουμε παρακώλυση συγκοινωνιών – δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να συζητήσω τις τεχνικές λεπτομέρειες , όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό Το ποτήρι είναι μισογεμάτο, όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις».

Ακόμα ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «είναι η συγκεκριμένη κυβέρνηση, η οποία έχει φτιάξει το πιο αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων. Σε πολύ μεγάλο βαθμό η τιμή του γάλακτος, η οποία έχει αυξηθεί πολύ, οφείλεται στο γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά τις παράνομες ελληνοποιήσεις στο γάλα φτιάχνοντας αυτό το ποινικό και διοικητικό πλαίσιο. Δεν σταματάει εκεί. Έχει πολλά πράγματα, γιατί είναι πολλά και περίπλοκα. Το μέλι είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Οι πατάτες είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Υπάρχουν λοιπόν προϊόντα όπου τα πράγματα είναι αρκετά πιο σύνθετα και πιο δύσκολα και χρειάζονται αν θέλετε και μια τεχνολογική πορεία, αλλά όπου το κάναμε αυτό αποτελεσματικά και το κάναμε στο γάλα γιατί αυτό μας ενδιέφερε κυρίως για την προστασία της φέτας, εκεί είδατε ότι υπήρξαν πολύ σημαντικές βελτιώσεις και αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει δείγματα γραφής για το ζήτημα αυτό».

Μιλώντας στην ΕΡΤ εκπρόσωποι των αγροτών μετά το «ναι» του πρωθυπουργού για συνάντησή μαζί τους επισημαίνουν ότι προσδοκούν μέσα από τη συζήτηση να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v