Την παραίτησή τους υπέβαλαν οι καθηγήτριες και καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση, “σήμερα, διαπιστώνοντας ότι, ενώ οι κινητοποιήσεις σπουδαστών και καλλιτεχνών σε όλη τη χώρα έχουν ενταθεί, δεν έχουν ληφθεί εκείνα τα άμεσα μέτρα που θα διασφάλιζαν τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας από τον κίνδυνο να βρεθούν σε αδιέξοδο, είμαστε στη δυσάρεστη θέση, συνειδητά και υπεύθυνα να υποβάλουμε την παραίτησή μας“.
Η συγκεκριμένη είδηση έρχεται σε συνέχεια της παραίτησης των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΩΝ / ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2023
Εδώ και ενάμιση μήνα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο χρόνιο και σοβαρό ζήτημα διαβάθμισης των πτυχίων των καλλιτεχνών, που ήρθε βίαια στο προσκήνιο με την υπογραφή του ΠΔ85/2022.
Βρεθήκαμε δίπλα στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας, θεωρώντας τα αιτήματά τους εύλογα, τον αγώνα τους πολιτισμένο και ώριμο, την αγωνία τους για το μέλλον ουσιαστική. Μέχρι τώρα, δεν πήραμε δημόσια θέση, ελπίζοντας σε μια άμεση ανταπόκριση της πολιτείας, που δεν θα άφηνε να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος σπουδών και, μαζί του, η δυνατότητα αυτών των νέων ανθρώπων να αποκτήσουν εχέγγυα για την αναγνώριση της εκπαίδευσής τους αλλά και για την μετέπειτα πορεία τους στον επαγγελματικό χώρο της τέχνης.
Στεκόμαστε αλληλέγγυες/αλληλέγγυοι πρώτα απ’ όλα στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, αλλά και στους συναδέλφους μας της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και τους δικούς τους μαθητές, και ζητούμε από κάθε αρμόδιο να συνδράμει, ώστε να αρθούν άμεσα οι όροι εκείνοι του ΠΔ85 που απαξιώνουν το πτυχίο των καλλιτεχνών αλλά και της ρύθμισης που διαχωρίζει τους καλλιτέχνες σε ασκούντες καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο και προσβάλει τις συλλογικές συμβάσεις τους.
Σήμερα, διαπιστώνοντας ότι, ενώ οι κινητοποιήσεις σπουδαστών και καλλιτεχνών σε όλη τη χώρα έχουν ενταθεί, δεν έχουν ληφθεί εκείνα τα άμεσα μέτρα που θα διασφάλιζαν τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας από τον κίνδυνο να βρεθούν σε αδιέξοδο, είμαστε στη δυσάρεστη θέση, συνειδητά και υπεύθυνα να υποβάλουμε την παραίτησή μας.
Οι Διδάσκουσες / Διδάσκοντες
Ιορδάνης Αϊβάζογλου
Θέμις Βελένη
Πόλυ Βόικου
Κώστας Γεράρδος
Σιμόνη Γκουλούμποβιτς
Ηλέκτρα Καρτάνου
Διονύσης Καψάλης
Αναστασία Κελέση
Γιώργος Κολοβός
Αμαλία Κοντογιάννη
Νεφέλη Μπραβάκη
Χρήστος Μπρούφας
Γρηγόρης Παπαδόπουλος
Γιάννης Ρήγας
Μαρία Σαλτίρη
Ευανθία Σωφρονίδου
Δημήτρης Σωτηρίου
Ρεββέκα Τσιλιγκαρίδου
Χρύσα Τουμανίδου
Γιάννης Χαρίσης
Χριστίνα Χατζηβασιλείου”.
Το Εθνικό Θέατρο στηρίζει
Ανεπαρκείς χαρακτηρίζει τις λύσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από την Πολιτεία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, σημειώνοντας ότι «δεν θεραπεύουν την ηθική απαξίωση της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».
Υπενθυμίζεται ότι χθες (8/2) παραιτήθηκαν οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, αφού εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν δώσει προς την κυβέρνηση για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ).
Μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου που πραγματοποιήθηκε σήμερα (9/2) παρουσία του Καλλιτεχνικού του Διευθυντή, Γιάννη Μόσχου, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία τονίζεται ότι «η θαρραλέα απόφαση παραίτησης των διδασκόντων συμβάλλει στην ενίσχυση των εύλογων αιτημάτων του κλάδου, όσο και αν το συμβολικό φορτίο της επιχειρήθηκε τεχνηέντως να απαξιωθεί».
Παράλληλα, γίνεται έκκληση για «εντατικοποίηση της διαβούλευσης», μεταξύ της κυβέρνησης και των καλλιτεχνών «αφενός, για την άμεση εντοπισμένη τροποποίηση του Π.Δ. 85/2022 ώστε να διευκρινίζεται ότι η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση εμπίπτει σε κατηγορία ανώτερη της (ΔΕ), ακόμη και με πρόβλεψη νέας ειδικής κατηγορίας (ενδεχομένως ΚΕ-Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ισότιμης προς την κατηγορία (ΤΕ)» και «αφετέρου, για τη μεσοπρόθεσμη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών με ίδρυση και άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παραστατικών Τεχνών που θα διευρύνουν την πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση».
Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση «τη στιγμή αυτή προέχει η νηφάλια και επεξεργασμένη διατύπωση των αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας, μέσα από τις καταστατικές διεργασίες των αρμόδιων σωματειακών φορέων της. Το Εθνικό Θέατρο θα πρωτοστατήσει και σε αυτή τη σημαντική διαδικασία».
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου:
«Συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, με την παρουσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.
Ηδη με την από 28.12.2022 σχετική ανακοίνωσή μας, που έθετε τον προβληματισμό για τα μείζονα ζητήματα που ανέκυπταν από την έκδοση του Π.Δ. 85/2022, είχαμε από κοινού τονίσει ότι θα υποστηρίξουμε κάθε συντεταγμένη έκφραση θεσμικών οργάνων της καλλιτεχνικής κοινότητας, η οποία θα κατέτεινε στην άρση ανεπιεικών συνεπειών, και ότι θα συμβάλλουμε εμπράκτως στον αναγκαίο διάλογο. Έγκαιρα και ξεκάθαρα.
1.Οι λύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα από την Πολιτεία δεν είναι επαρκείς και δεν θεραπεύουν την ηθική απαξίωση της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Καλούμε σε εντατικοποίηση της διαβούλευσης και της σχετικής νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας σε δύο επίπεδα χρονικής κλιμάκωσης:
-Αφενός, για την άμεση εντοπισμένη τροποποίηση του Π.Δ. 85/2022 ώστε να διευκρινίζεται ότι η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση εμπίπτει σε κατηγορία ανώτερη της (ΔΕ), ακόμη και με πρόβλεψη νέας ειδικής κατηγορίας (ενδεχομένως ΚΕ-Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ισότιμης προς την κατηγορία (ΤΕ).
-Αφετέρου, για τη μεσοπρόθεσμη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών με ίδρυση και άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παραστατικών Τεχνών που θα διευρύνουν την πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση.
2.Η Δραματική Σχολή του Θεάτρου μας αντανακλά την αγωνία όλης της θεατρικής κοινότητας ως ζωντανός οργανισμός, ακόμη και αν μας πληγώνει η αναστολή των δραστηριοτήτων της. Η θαρραλέα απόφαση παραίτησης των διδασκόντων συμβάλλει στην ενίσχυση των εύλογων αιτημάτων του κλάδου, όσο και αν το συμβολικό φορτίο της επιχειρήθηκε τεχνηέντως να απαξιωθεί. Με την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας της Σχολής, η διδακτική σχέση μαζί τους θα αποκατασταθεί επίσης.
3.Η συμβολική κατάληψη των κτηρίων του Εθνικού Θεάτρου από σπουδαστές Δραματικών Σχολών και άλλους καλλιτέχνες επιτελεί ισχυρή σημειολογική λειτουργία. Όσο η μορφή της παραμένει ειρηνική, το Εθνικό Θέατρο κρίνει ορθό να μην διαρρήξει την ενότητα της θεατρικής κοινότητας με οποιαδήποτε ενέργεια. Εγκαινιάζουμε ήδη από σήμερα τον διάλογο μαζί τους (βρισκόμαστε, εξάλλου, πάντοτε σε διαρκή θεσμική διαβούλευση με τον Σύλλογο Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής) ώστε να αποκλιμακωθεί η φόρτιση και να ενσωματωθούν δίκαια αιτήματά τους στη συνολική θεσμική πρόταση που προτίθεται το Εθνικό Θέατρο να υποβάλει στην Πολιτεία. Σκοπός μας είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων του Εθνικού Θεάτρου.
Τη στιγμή αυτή προέχει η νηφάλια και επεξεργασμένη διατύπωση των αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας, μέσα από τις καταστατικές διεργασίες των αρμόδιων σωματειακών φορέων της. Το Εθνικό Θέατρο θα πρωτοστατήσει και σε αυτή τη σημαντική διαδικασία.
Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ-Πρόεδρος
ΕΡΣΗ ΠΗΤΤΑ-Αντιπρόεδρος
ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΡΩ ΜΑΝΕ
ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΥΡΟΜΟΥΣΤΑΚΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΗΣ».
Πολιτικοί διαξιφισμοί
Στο μεταξύ, δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την αρμόδια επιτροπής της βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τον εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής, η επεξεργασία του οποίου ολοκληρώθηκε και σε β' ανάγνωση. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής του η ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.
Στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης, μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της αντιπολίτευσης βρέθηκε το προεδρικό διάταγμα 85 για τους καλλιτέχνες με αφορμή τις παραιτήσεις καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου και τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, του καλλιτεχνικού κόσμου.
Απαντώντας στην αντιπολίτευση που την κατηγόρησε για «προσβλητική στάση απέναντι στον καλλιτεχνικό κόσμο και τα δίκαια αιτήματα του», η κ. Μενδώνη αντέτεινε ότι, «το προεδρικό διάταγμα κάποιοι δεν το κατάλαβαν ή κάποιοι δεν θέλησαν να τους αφήσουν να το καταλάβουν».
Παράλληλα υποστήριξε ότι «δεν εδράζεται σε κανένα υπόβαθρο η παραίτηση των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου λόγω του προεδρικού διατάγματος καθώς η κυβέρνηση ξεκαθάρισε με νέα διάταξη ότι για τις προσλήψεις στο δημόσιο εξαιρούνται οι καλλιτέχνες».
«Δεν αλλάζει τίποτα για το καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό έργο. Δεν τους έβλαπτε σε τίποτα αλλά παρ’ όλα αυτά εμμένουν στο προεδρικό διάταγμα υποβαθμίζοντας τις σπουδές τους», ανέφερε η κ. Μενδώνη και πρόσθεσε:
«Διατυπώθηκαν ανησυχίες και για να είναι ξεκάθαρο το τοπίο και να διορθωθούν τυχόν αστοχίες του προεδρικού διατάγματος κατέστησε σαφές με τη ρύθμιση ότι τους εξαιρεί. Δώσαμε καθαρές λύσεις ώστε και η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό σύστημα».
Σχολιάζοντας το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να αποσυρθεί άμεσα το προεδρικό διάταγμα και να αναγνωρίσει τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών ως Τ.Ε, η κ. Μενδώνη τον κατηγόρησε ότι είναι δέσμιος συντεχνιακών ομάδων.
«Αυτό ακριβώς έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αναγνώρισε τα εργασιακά δικαιώματα τους ως ΤΕ, όχι ως ακαδημαϊκά. Ο κ. Τσίπρας είναι δέσμιος συντεχνιακών ομάδων εξ’ ου και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το ποια είναι ακριβώς η θέση του για τα πτυχία των καλλιτεχνών», ανέφερε η κ. Μενδώνη.
Από την πλευρά της, η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, έκανε λόγο «για μαύρη μέρα στο πολιτισμό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω στα δίκαια αιτήματα του κόσμου του πολιτισμού που ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος» και τόνισε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης παραιτούνται οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και δεν γίνεται κουβέντα».
«Οι διαρροές σε φίλια μέσα ενημέρωσης ότι παραιτούνται εκ του ασφαλούς, είναι ακόμα πιο προσβλητική και ταπεινωτική όχι για τους καθηγητές αλλά για την πολιτική ηγεσία που καταδέχεται να κάνει τέτοιες διαρροές αντί να σκύψει στο πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι ένα, το ζητάμε και τώρα και ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού. Απόσυρση των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το Π.Δ/85 του 2022 και αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων ως Τ.Ε. Είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνει η πολιτεία. Αν δεν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, θα έχει προσθέσει τη πιο μαύρη σελίδα στο πολιτισμό», επεσήμανε η κ. Αναγνωστοπούλου και συμπλήρωσε:
«Με εκφοβισμούς και αδιαφορία και με προσβλητικές κινήσεις δεν κάμπτονται οι άνθρωποι του πολιτισμού. Οφείλει η κυβέρνηση να πάρει, έστω και την ύστατη στιγμή, μία απόφαση που θα επιτρέπει να σταματήσει αυτό το οποίο μαυρίζει πραγματικά τον πολιτισμό».
«Οι φοιτητές των δραματικών σχολών κινδυνεύουν να χάσουν και αυτό και το επόμενο εξάμηνο και θα είναι άδικο για αυτή τη νέα γενιά να την αφήσουμε μετέωρη γιατί το υπουργείο Πολιτισμού και τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν την θέληση να κάνουν μία κίνηση για να δείξουν ότι σέβονται τον πολιτισμό», κατέληξε η κ. Αναγνωστοπούλου.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του «στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του καλλιτεχνικού κόσμου» και τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της μετά και τις παραιτήσεις των καθηγητών του Εθνικού θεάτρου και να αποσύρει το ΠΔ85 του 2022, που υποβαθμίζει συλλήβδην τα πτυχία των ανώτερων σχολών για τις παραστατικές τέχνες, στο επίπεδο της μέσης εκπαίδευσης».
«Την απόσυρση του απαράδεκτου προεδρικού διατάγματος», επανέλαβε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής. «Τούτες τις μέρες στο χώρο του πολιτισμού ανεβαίνει η πιο ίσως σημαντική παράσταση. Η παράσταση του «Αγώνα» με παραγωγό την ίδια κυβερνητική πολιτική και με πρωταγωνιστές όλους τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Καλούμε τη κυβέρνηση να αφουγκραστεί και να ακούσει τα αιτήματα αυτού του αγώνα και να αποσύρει το απαράδεκτο προεδρικό διάταγμα που προκάλεσε την δίκαιη αντίδραση τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δελλής.
Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, μίλησε για «αντίσταση όλου του καλλιτεχνικού κόσμου, απέναντι στο τελευταίο χτύπημα της κυβέρνησης εναντίον του». Ταυτόχρονα κατηγόρησε τη κυβέρνηση «για προσπάθεια κατασυκοφάντησης των ανθρώπων του πολιτισμού με το γνωστό αφήγημα της περί θλιβερής μειοψηφίας που αντιδρά».
«Απέναντι στην αναξιοπρεπή στάση της κυβέρνησης σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος απάντησε με αξιοπρέπεια και με μία μεγαλειώδη συγκέντρωση. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει τον πολιτισμό και δεν αξίζει ο κόσμος του αυτόν το κατήφορο και τον ευτελισμό» επεσήμανε.
Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, καταλόγισε «ευθύνες στην αντιπολίτευση για την αναταραχή που έχει δημιουργηθεί στον καλλιτεχνικό κόσμο».
Όπως είπε, «υποβαθμίζεται ο ίδιος καλλιτεχνικός κόσμος καθώς η κοινή γνώμη στέκεται στο γεγονός ότι διεκδικούν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση και τα ίδια δικαιώματα για να μπουν στο δημόσιο, με τους φοιτητές που δίνουν πανελλήνιες και αποφοιτούν από πανεπιστήμια».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αδίστακτη αντιπολιτιστική ρητορική που συνθλίβει τον πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο», επισημαίνοντας ότι «ποτέ στα 93 χρόνια λειτουργίας του ούτε καν στην εποχή της κατοχής δεν έκλεισε το Εθνικό Θέατρο».
«Αυτό κάτι σημαίνει, ότι κάτι δεν έκανε καλά αυτή η κυβέρνηση η οποία όμως επιμένει στο κατάπτυστο προεδρικό διάταγμα», ανέφερε.
Αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο
Νέα αντιπαράθεση σημειώθηκε και για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με την υπουργό Πολιτισμού να επιμένει ότι ενισχύει την εξωστρέφεια και τη βιωσιμότητα των μουσείων και να κατηγορεί όσους αντιδρούν για εσκεμμένη διαστρέβλωσης της ουσίας του νομοσχεδίου με αίολα επιχειρήματα και αστειότητες για την δημιουργία εντυπώσεων.
Από την πλευρά της, σύσσωμη η αντιπολίτευση εστίασε την κριτική της στη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ ισχυριζόμενη ότι αποκόπτονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τον αρχαιολογικό νόμο.
Η κ. Μενδώνη απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις αυτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης , διαβεβαιώνοντας ότι δεν αλλάζει σε τίποτα το καθεστώς του αρχαιολογικού νόμου που θα τα διέπει.
«Δεν επέρχονται αλλαγές και δεν τροποποιείται το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα του αρχαιολογικού νόμου στη λειτουργία των μουσείων που μετατρέπονται σε ΝΠΔΔ», τόνισε. Ακόμα, επεσήμανε ότι «ο δανεισμός κινητών μνημείων γίνεται κατόπιν απόφασης του υπουργού και έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
«Αν έχετε τη διάθεση να διαβάσετε την έκθεση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης του νομοσχεδίου τότε θα δείτε πόσο σοβαρά λάβαμε υπόψη το σύνολο των σχολίων -και ήταν πάρα πολλά- που κατέθεσαν όλοι οι φορείς. Αυτό ως μία απάντηση στο ότι δεν διαβάζουμε προσεκτικά αυτά τα οποία μας καταθέτουν», υπογράμμισε η κ. Μενδώνη.
Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, επέμεινε ότι «πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις και να αποσαφηνιστούν πλήρως θολά σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν το καθεστώς δομής και λειτουργίας των μουσείων που μετατρέπονται σε ΝΠΔΔ, την τήρηση του αρχαιολογικού νόμου αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «χωρίς καμία μελέτη, σχεδιασμό και αξιολόγηση των επιπτώσεων και χωρίς εγγυήσεις για το μέλλον τους, προκρίνει τη λύση της μετατροπής των 5 εμβληματικών μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ, στο όνομα της δήθεν ευελιξίας και της εξωστρέφειας».
«Είναι φανερό ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αποτελεί μία πολύ αρνητική εξέλιξη καθώς συνεπάγεται με την αποπομπή τους από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οδηγεί σε μια ευέλικτη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους με σύνθετες και πολύπλευρες συνέπειες», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής.
Επιλέγετε να ανοίξετε το δρόμο για την αύξηση τις τιμής των εισιτηρίων και την κατάργηση των δωρεάν παροχών. Επιλέγετε να τακτοποιήσετε σε πολύ καλά αμειβόμενες θέσεις ημέτερους της εκάστοτε κυβέρνησης επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επιλέγετε και επιτρέπετε την ίδρυση παραρτημάτων στο εξωτερικό ανοίγοντας τον δρόμο για νέες επαίσχυντες συμφωνίες τύπου συλλογής Στέρν», ανέφερε από την πλευρά της η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία Χάιδω Ασημακοπούλου.
Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, έκανε λόγο για «σκόπιμες ασάφειες και θολά σημεία», τόνισε ότι «παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα και ως προς το εργασιακό καθεστώς και ως προς την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και ως προς την ισχύ του αρχαιολογικού νόμου» ενώ επεσήμανε ότι «δεν προβλέπονται δικλείδες ασφαλείας για τον δημόσιο χαρακτήρα της λειτουργίας των μουσείων».
Η γενική εισηγήτρια της ΝΔ, Χριστίνα Αλεξοπούλου, υπεραμύνθηκε «του μεταρρυθμιστικού που ενισχύει την εξωστρέφεια και την βιωσιμότητα των ελληνικών μουσείων», όπως είπε, ενώ καταλόγισε «φοβικά αντανακλαστικά και μηδενιστικές κριτικές» σε όσους αντιδρούν.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ