Σε νέο πλαίσιο επανέρχεται στο τραπέζι η συζήτηση για το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων και στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από τις χθεσινές ανακοινώσεις για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων με τη βρετανική αλλά και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη στην πόλη. Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Επιδημιολόγων το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου, υπό το πρίσμα της αύξησης της διασποράς, τόσο των ιδιαίτερα μεταδοτικών στελεχών όσο και του ιού γενικότερα.
«Όταν η Θεσσαλονίκη έχει 200 κρούσματα και η Αττική 850, με την αναλογία πληθυσμού του 1 προς 4 είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι παρόμοια», είπε στο iatronet ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δίνοντας με έμμεσο τρόπο το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει στη συνεδρίαση. Σε ό,τι αφορά την ελεγχόμενη προς το παρόν κατάσταση του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη, που διαφοροποιεί την εικόνα σε σχέση με την Αθήνα, σχολίασε πως «αν περιμένουμε να αυξηθεί η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έχουμε τον κίνδυνο η πόλη να μπαίνει στο πρόβλημα την ίδια ώρα που θα βγαίνει η Αττική».
Αναφορικά με τα νέα κρούσματα των μεταλλαγμένων στελεχών -102 νέες ανιχνεύσεις του βρετανικού και άλλες 12 του νοτιοαφρικανικού ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη-, ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε πως αυτές επιδεινώνουν την εικόνα. «Η βρετανική μετάλλαξη είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει και στη χώρα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη συμβεί αυτό, από τη στιγμή που είναι τουλάχιστον 50% πιο μεταδοτική. Σε ό,τι αφορά τη νοτιοαφρικανική, μπορούμε να ελπίσουμε ότι θα την περιορίσουμε, αλλά φαίνεται πως κι αυτή αυξάνεται».
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
Σχετικά με το μέτρο του ολικού lockdown που εφαρμόζεται από το περασμένο Σάββατο στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, που αποτελεί το κύριο cluster διασποράς του νοτιοαφρικανικού στελέχους στη χώρα, ο ίδιος ανέφερε πως «η κοινωνία του συγκεκριμένου δήμου είναι νεανική και δυναμική, με αποτέλεσμα να κινείται σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου θα φανεί στην πράξη».
Λογοθετίδης: Η κατάσταση δεν πρέπει να ξεφύγει
Την έντονη ανησυχία τους για την υπερμετάδοση των μεταλλάξεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, εξέφρασαν τα μέλη του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ. «Οι νέες μεταλλάξεις έχουν εξαιρετικά γρήγορους μηχανισμούς μετάδοσης και η διασπορά γίνεται ταχύτατα, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα», επεσήμανε στο iatronet ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, και έκανε την πρόβλεψη πως τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται ταχύτατα τις επόμενες μέρες.
Στέργιος Λογοθετίδης
«Η κατάσταση δεν πρέπει να ξεφύγει. Η μετάδοση μπορεί να περιοριστεί μόνο με ολικό lockdown ή με πολύ καλή ατομική προστασία», τόνισε, ενώ σε ερώτηση αν τάσσεται υπέρ της εφαρμογής σκληρότερων μέτρων και στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε: «Το ολικό lockdown είναι μια λύση, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μέχρι το καλοκαίρι με τόσο αυστηρούς περιορισμούς. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να είμαστε όλοι περισσότερο προσεκτικοί, να φοράμε υψηλής προστασίας μάσκες, να αποφεύγουμε τις πάνινες που έχουν περιορισμένη προστασία και να κάνουμε μόνο τις απαραίτητες μετακινήσεις. Και φυσικά οι επιτροπές και η κυβέρνηση να έχουν καλύτερα αντανακλαστικά και να μην το αφήνουν να εξελίσσεται».
Τριπλασιασμός κρουσμάτων σε ένα μήνα
Στο τέλος του περασμένου μήνα, οι καθημερινές καταγραφές νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη κινούνταν μεταξύ 58 και 68. Στις 3 Φεβρουαρίου, ο αριθμός τους επανήλθε σε τριψήφια νούμερα για πρώτη φορά μέσα στο 2021, την ίδια μέρα που η διεπιστημονική Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ έδινε τα αποτελέσματα των αναλύσεών της στα υγρά απόβλητα της πόλης, που έδειχναν αύξηση κατά 50% των τιμών συγκέντρωσης ιικού φορτίου SARS-CoV-2.
Μέσα σε ένα μήνα, ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, ακολουθώντας με καθυστέρηση μερικών ημερών την πορεία των επαναλαμβανόμενων μετρήσεων στα λύματα, που φανέρωναν διαδοχικά πολλαπλασιασμό του φορτίου. Χθες, Πέμπτη, και ενώ επί τρεις μέρες κινούνταν στην περιοχή των 200, για πρώτη φορά μετά από ένα μήνα οι μετρήσεις της Ομάδας έδειξαν μικρή τάση υποχώρησης, που μένει να επιβεβαιωθεί από τις αυριανές αναλύσεις.
Σε όλο αυτό το διάστημα, η επιδημιολογική κατάσταση της πόλης παρουσιάζει μια αινιγματική εικόνα. Από τη μια, η μεγάλη αύξηση των νέων μολύνσεων, που επιβεβαιώνουν τις τάσεις των μετρήσεων του ΑΠΘ, από την άλλη, η παρ' όλα αυτά ελεγχόμενη κατάσταση στα νοσοκομεία.
Η διστακτικότητα στην εξεύρεση του κατάλληλου μείγματος, που θα θωρακίσει την πόλη από τον κίνδυνο επανάληψης της τραγωδίας του Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, αποτυπώνεται και στο θολό σήμερα χρώμα της στον χάρτη επικινδυνότητας. Από τις 5 Φεβρουαρίου, η Θεσσαλονίκη έχει ενταχθεί στο «κόκκινο» επίπεδο, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Επιδημιολόγων και παρά τις διαβεβαιώσεις των Μ. Χρυσοχοΐδη και Ν. Χαρδαλιά την προηγούμενη μέρα ότι δεν απαιτείτο κάτι τέτοιο. Από το περασμένο Σάββατο, μια «νησίδα» μέσα το πολεοδομικό συγκρότημα, ο δήμος Κορδελιού -– Ευόσμου, έχει βαφτεί «βαθυκόκκινη», έχοντας τα πάντα κλειστά, λόγω διασποράς της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Στην υπόλοιπη πόλη και στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας το εμπόριο λειτουργεί με click away, Δημοτικά και Γυμνάσια παρέχουν δια ζώσης εκπαίδευση και η κυκλοφορία επιτρέπεται ελεγχόμενα μέχρι τις 9.
Παραλία Θεσσαλονίκης
Τι δείχνουν τα λύματα
Μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για το ιικό φορτίο στα λύματα μεγάλων αστικών κέντρων, που έκαναν λόγο για μέση εβδομαδιαία αύξηση κατά 22% σε αυτά της Θεσσαλονίκης, η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ έδωσε στη δημοσιότητα της μετρήσεις της επόμενης δειγματοληψίας, που έδειξαν τάσεις σταθεροποίησης και μείωσης του φορτίου, για πρώτη φορά μετά από ένα μήνα.
Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις της Δευτέρας και της Τρίτης έδειξαν μέσες εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου σχεδόν ίδιες με τις αντίστοιχες τιμές των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής και Κυριακής.
Η σύγκριση με τις τιμές της προηγούμενης Δευτέρας και Τρίτης φανερώνει μια μείωση κατά 40%, ενώ σε σχέση με τις μέσες τιμές ολόκληρης της εβδομάδας που πέρασε, η μείωση είναι της τάξης του 24%.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της Ομάδας Νίκος Παπαϊωάννου ανέφερε στο ΑΠΕ πως «στα αποτελέσματα του Σαββάτου θα είναι πλέον πιο ξεκάθαρο αν εμπεδώνεται μία τάση σταθεροποίησης, η εκτίμηση της οποίας έχει πια βασική παράμετρο και την ανίχνευση των πιο μεταλλαγμένων στελεχών του ιού».