Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ευρηματική ιδέα που έφερε ανταγωνιστικές αλυσίδες κοντά

Η Ανακύκλωση Συσκευών κατάφερε να συνενώσει την αγορά ηλεκτρικών ειδών, αλλά και ηλεκτρολογικού υλικού, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα σημεία που μπορούν να ανακυκλώνουν τις συσκευές τους.

Μια ευρηματική ιδέα που έφερε ανταγωνιστικές αλυσίδες κοντά

Στ’ αλήθεια ποιος δε θα ένιωθε έκπληξη βλέποντας μια διαφήμιση όπου η εταιρεία ΚΑΥΚΑΣ συγχαίρει τους πελάτες της Praktiker και το αντίστροφο! Ή που κατά τον ίδιο τρόπο αλληλοσυγχαίρονται Expert και Euronics! Απορήσαμε, υποθέσαμε, αλλά τελικά δεν μαντέψαμε σωστά. Η απάντηση ήρθε από κάποιους που δεν περιμέναμε. Την Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ. Και ο σκοπός της κίνησης αυτής, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν σε κάθε περίπτωση σπουδαίος. Με την πρωτοβουλία και την προσπάθεια της Ανακύκλωσης Συσκευών, γνωστές αλυσίδες συσπειρώθηκαν για να αναγνωρίσουν τη συμβολή των ανταγωνιστικών τους καταστημάτων στην ανακύκλωση ηλεκτρικών ειδών.

Η καμπάνια «Για τον πλανήτη γινόμαστε ένα» είναι μια provocative καμπάνια, ωστόσο με απόλυτα εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Είναι μια καμπάνια που δεν θα αφήσει κανένα ερωτηματικό για το «πού να ανακυκλώσω» τις παλιές μου συσκευές ή τους παλιούς λαμπτήρες μου.

Αξιοποιώντας το γεγονός ότι οι Έλληνες εμπνέονται όταν πρόκειται για έναν σπουδαίο κοινό σκοπό όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες ή η αντιμετώπιση του Covid, η Ανακύκλωση Συσκευών υλοποιεί τον επικοινωνιακό της στόχο με έναν τρόπο που τράβηξε τα βλέμματα.

Ποιοι είναι οι σπουδαίοι λόγοι για να ανακυκλώνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές μας

Στο τέλος του 2019 είχαν παραχθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, που περιλαμβάνουν όλα τα είδη συσκευών, από smartphones, τηλεοράσεις και υπολογιστές, μέχρι ηλεκτρικές σκούπες φούρνους μικροκυμάτων, ψυγεία και κλιματιστικά.

Κάθε χρόνο ανακυκλώνεται μόνο το 20% των παγκόσμιων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων. Αυτό σημαίνει ότι 40 εκατομμύρια τόνοι ετησίως είτε απορρίπτονται σε χώρους ταφής, είτε διακινούνται παράνομα, με αποτέλεσμα να δέχονται διαχείριση υπό ακατάλληλες συνθήκες και με τρόπους που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Ανακυκλώνοντας τις ηλεκτρικές συσκευές μας μειώνεται αισθητά ο όγκος των απορριμμάτων και δε ρυπαίνεται το περιβάλλον από τοξικές ουσίες όπως μόλυβδος ή υδράργυρος που περιέχουν αρκετά είδη συσκευών. Επιπλέον, αξιοποιούνται χρήσιμα υλικά κι έτσι μειώνονται οι ανάγκες εξόρυξης του ορυκτού πλούτου.

Παγκοσμίως 67 χώρες έχουν νομοθεσία για τη διαχείριση των ηλεκτρικών αποβλήτων πουν παράγουν. Μια από αυτές είναι και η Ελλάδα. Η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ είναι ο φορέας που έχει αναλάβει το έργο αυτό στη χώρα μας.

Το έργο της Ανακύκλωσης Συσκευών

Με στόχο τη προληπτική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει καθορίσει τo πλαίσιο οργάνωσης και ελέγχου της διαχείρισης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων. Η έννοια της πρόληψης αφορά στην προκαταβολική συγκέντρωση των οικονομικών πόρων για τη μελλοντική ανακύκλωση των συσκευών που διατίθενται στην αγορά. Αυτοί οι οικονομικοί πόροι προέρχονται από τους παραγωγούς, κατά τον νόμο τους κατασκευαστές και εισαγωγείς ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν στην αγορά ηλεκτρικές συσκευές και είδη φωτισμού υποχρεούνται να φροντίζουν για τη σωστή διαχείρισή τους μετά το τέλος της χρήσιμης ζωής τους. Για τον σκοπό αυτό, απευθύνονται στην Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, η οποία έχει οργανώσει και αναπτύσσει σε πανελλαδικό επίπεδο την τεχνογνωσία και τις κατάλληλες υποδομές για όλες τις κατηγορίες συσκευών. Από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν συμβληθεί πάνω από 2,500 επιχειρήσεις του κλάδου για την εκπλήρωση της υποχρέωσής τους.

Η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ δεν αποδίδει μέρισμα στους μετόχους της. Δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Εάν προκύψει κέρδος, γίνεται αποθεματικό για την κάλυψη πιθανών ζημιών σε επόμενες χρήσεις. Έτσι το σύστημα που έχει οργανώσει η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ είναι πάντα σε θέση να συνεχίσει να ανακυκλώνει.

Η διαχείριση των ηλεκτρικών αποβλήτων γίνεται με στόχο τον ορθότερο τρόπο περιβαλλοντικά, αλλά και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και κάθε χρόνο εξελίσσεται σημαντικά στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, η συλλογή και ανακύκλωση όλων των κατηγοριών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων και των λαμπτήρων, μέσα στο 2019 ξεπέρασε τους 61,000 τόνους, που διαφορετικά θα απορρίπτονταν στο περιβάλλον με πολύ αρνητικές συνέπειες.

Πώς ανακυκλώνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές και λάμπες μας μέσω των καταστημάτων

Όταν κάποιος θέλει να ανακυκλώσει παλιές μικροσυσκευές ή λάμπες δεν έχει παρά να επισκεφθεί ένα κοντινό του κατάστημα με τους αντίστοιχους κάδους. Τα επίσημα σημεία της Ανακύκλωσης Συσκευών θα τα βρει εύκολα σε χάρτη που βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.electrocycle.gr.

Στην περίπτωση αγοράς μεγάλης συσκευής που δε μπορεί κάποιος να μεταφέρει ο ίδιος, αρκεί να ενημερώσει το κατάστημα από το οποίο πρόκειται να προμηθευτεί την καινούρια. Έτσι με την παραλαβή του νέου είδους στο χώρο του, θα παραδώσει το παλιό, το οποίο θα παραλάβει το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.

Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, μετά τη συλλογή τους, μεταφέρονται στις 12 μονάδες διαχείρισης σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό είτε την επεξεργασία, είτε την προετοιμασία τους για επαναχρησιμοποίηση. Όλες οι μονάδες έχουν σύμβαση συνεργασίας με την Ανακύκλωση Συσκευών και λειτουργούν με τις υψηλότερες προδιαγραφές διαχείρισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v