Απομακρύνθηκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρασύρθηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.
Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στον Antenna, τόνιζαν πως το περιστατικό δεν εμπνέει καμία ανησυχία και ήδη το τουρκικό σκάφος έχει βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από την Κάρπαθο για να κατευθυνθεί στην περιοχή που βρισκόταν το τουρκικό σκάφος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σκάφος βρέθηκε περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.
Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Oruc Reis» κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Γεραπετρίτης: Δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου
Συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis», με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής.
Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η Τουρκία έχει κατανοήσει πλέον ότι τέτοιου είδους «πυροτεχνήματα» δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και, επιπλέον, αν υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση να δοκιμασθούν οι ελληνικές αντοχές, είναι βέβαιο ότι θα παράγονταν τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων, ήταν το γενικό σχόλιο του υπουργού που ανέφερε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι να μην υπερεκτιμά ούτε να υποτιμά καταστάσεις η ελληνική πλευρά.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δίκαια», είπε εμφατικά για να συμπληρώσει, «ελέγχουμε απολύτως την κατάσταση».
Ερωτηθείς ειδικότερα για τη στάση του αμερικανικού παράγοντα, ο Γ. Γεραπετρίτης κατέθεσε την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ μακριά από την τακτική των ίσων αποστάσεων. Έχει ανατραπεί απολύτως η παραδοσιακή πρόσληψη ότι ο μεγάλος και στέρεος σύμμαχος θα μπορούσε να ήταν η Τουρκία, αντιθέτως ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή είναι η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός. Εκτίμησε δε, ότι απέναντι στην προσπάθεια μονομερούς επιβολής, η διεθνής τάξη θα υπερισχύσει, γιατί είναι ομόθυμη.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως η ελληνική πλευρά δεν φοβάται τη Χάγη, αφού έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, προετοιμάζεται για το σενάριο αλλά -διευκρίνισε- δεν είναι στις άμεσες επιλογές της.
Και επανέλαβε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλο αντικείμενο (της προσφυγής) πέρα από τις θαλάσσιες ζώνες.