Για την ανάγκη εφαρμογής του βίντεο ριπλέι μίλησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Τζιάνι Ιφαντίνο σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «Marca».
«Το ποδόσφαιρο είναι η προτεραιότητα και θα ήθελα να μιλάμε για ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο Ινφαντίνο και συνέχισε: «Και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις διοργανώσεις, την ανάπτυξη και μέσα από ό,τι συμβαίνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Για τη χρήση βίντεο μιλάμε τα τελευταία 50 χρόνια. Τον περασμένο Ιούλιο, σε μία εκδήλωση που παραβρέθηκα για τα 50 χρόνια από το Μουντιάλ της Αγγλίας, γνωρίζετε για τι μιλούσαμε ακόμα; Για το περίφημο γκολ του Χαρστ και για το ήταν κανονικό σε εκείνο τον τελικό του 1966 με τη Γερμανία.
Γιατί λοιπόν αντί να συζητάμε να μην βλέπουμε την εικόνα, να μην δρούμε και να μην διορθώνουμε τα λάθη; Έχουμε κάνει κάποιες δοκιμές με το βίντεο και ελέγχουμε αν μπορεί να δουλέψει αυτό το σύστημα ή όχι την ώρα των αγώνων. Ο στόχος μου ως πρόεδρος της FIFA είναι η διαφάνεια και η εντιμότητα στις διοργανώσεις τόσο εκτός όσο και εντός αγωνιστικών χώρων.
Σήμερα, το 2016, όλοι γνωρίζουν μέσα σε δευτερόλεπτα αν ένας διαιτητής έχει κάνει ένα λάθος. Ο καθένας μπορεί να το δει. Από το σπίτι του, βλέποντας τηλεόραση, ή από το μετρό και από τις εξέδρες ενός γηπέδου, μέσα από ένα κινητό ή ένα τάμπλετ. Ο μόνος που δεν ξέρει αν έκανε λάθος είναι ο διαιτητής.
Όχι επειδή δεν θέλει να ξέρει, αλλά γιατί εμείς δεν του επιτρέπουμε να έχει αυτή τη γνώση. Αν εφαρμόσουμε λοιπόν ένα σύστημα που θα έχει την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στη ροή του αγώνα και το οποίο θα επιτρέπει στον διαιτητή να αποφεύγει τα σοβαρά λάθη, τότε θα έχουμε καταφέρει να δώσουμε μεγαλύτερη αξιοπιστία και διαφάνεια στο παιχνίδι. Ο κανονισμός μπορεί να βελτιωθεί.
Φυσικά, η χρήση βίντεο την ώρα των αγώνων δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε ένα τερέν. Η ιδέα είναι ότι ο διαιτητής πρέπει να εξακολουθήσει να έχει τα ηνία. Είναι ο μοναδικός κριτής, αυτός που πρέπει να αποφασίζει. Αλλά υπάρχουν καταστάσεις που μπορούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα χωρίς όμως να μπορεί να τις δει ο διαιτητής.
Έτσι, για να αποφεύγονται τα σοβαρά λάθη που μπορούν να κρίνουν αποτελέσματα ή και τίτλους, όπως ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτήν την προσπάθεια. Στην Ιαπωνία οι δοκιμές που κάναμε ήταν αναμφίβολα θετικές. Σε συνθήκες ανταγωνισμού γίνονται τα καλύτερα τεστ, όχι σε ένα φιλικό ή στη θεωρία.
Ο διαιτητής θα είναι εκείνος που θα αποφασίζει. Αυτός θα μπορεί να ζητεί τη βοήθεια του βίντεο αν έχει αμφιβολία για κάποια σοβαρή φάση. Και μόνο αν γίνει ένα σοβαρό λάθος, όπως αυτό που έκανε ο διαιτητής στο πέναλτι της Νασιονάλ κόντρα στην Κασίμα, τότε μπορεί να επεμβαίνει και ο βοηθός. Ποτέ για την ερμηνεία μίας φάσης ή ενός φάουλ».