Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Mπάχαλο» στο ολυμπιακό χωριό του Ρίο

Πολλά προβλήματα με τους χώρους που θα φιλοξενηθούν οι αποστολές για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Επιστρατεύτηκαν 600 ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί.

«Mπάχαλο» στο ολυμπιακό χωριό του Ρίο
Σε συνθήκες πανικού είναι τόσο οι διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων του Ρίο, όσο και οι αποστολές που φτάνουν ημέρα με την ημέρα στη Βραζιλία.

Πέντε ημέρες πριν από την έναρξη της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης οι εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τους αθλητές όλων των χωρών έχουν μια σειρά προβλήματα, μεταξύ άλλων, στο σύστημα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης των κοιτώνων των αθλητών.

Όλα αυτά παράλληλα με την παραπομπή σε δίκη της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, την εκτίναξη της εγκληματικότητας στο Ρίο και την επιδημία του ιού Ζίκα!

Το θέμα με το Ολυμπιακό Χωριό παρουσιάστηκε κατά την άφιξη της αυστραλιανής ομάδας, η οποία διαπίστωσε ότι οι χώροι φιλοξενίας είναι απαράδεκτοι. Ακολούθησαν επισκευές, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να διαμαρτύρονται και πολλές άλλες εθνικές ομάδες. Η επιτροπή της Αργεντινής αποφάσισε να ενοικιάσει κοντινά διαμερίσματα για να στεγάσει την αποστολή της. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας δημοσίευσε φωτογραφίες με βρώμικα παράθυρα και βουλωμένα σιφόνια για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της. Οι Σουηδοί αθλητές έφυγαν οργισμένοι από το Χωριό, ενώ ένας Κενυάτης έγραψε «Παρακαλώ, επισκευάστε την τουαλέτα μου» σε έναν πίνακα ανακοινώσεων της εγκατάστασης.

Μια ομάδα 600 υδραυλικών και ηλεκτρολόγων επιστρατεύθηκε για να επισκευάσει τα προβλήματα. Σύμφωνα με τηλεοπτικά ρεπορτάζ, από τα 272 διαμερίσματα τα 57 παρουσίαζαν προβλήματα, όπως έλλειψη ρεύματος και ντους...

Οι συνθήκες εργασίας

Συζητήσεις προκάλεσαν και οι συνθήκες εργασίας, υπό τις οποίες απασχολούνται οι εργάτες που οφείλουν να επουλώσουν την ύστατη ώρα τις ανοιχτές πληγές. Οι 600 τεχνίτες βρέθηκαν από τους επιθεωρητές εργασίας να εργάζονται έως και 23 ώρες (!) και να έχουν υπογράψει άτυπα συμβόλαια. Το αρμόδιο υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, η απουσία νομότυπων συμβολαίων σημαίνει πως αν κάποιος εργάτης τραυματιστεί ή σκοτωθεί, η οικογένειά του δεν θα δικαιούται οποιαδήποτε εγγύηση.

Σε ότ αφορά την ασφάλεια, καθώς εκατομμύρια επισκέπτες θα ταξιδέψουν στη Βραζιλία για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνονται στη Λατινική Αμερική. Οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε Γαλλία και Γερμανία.

Πολλοί ντόπιοι αντιμετωπίζουν την τρομοκρατία με ελαφρότητα, καθώς για παράδειγμα στη διάρκεια του καρναβαλιού ντύνονται Οσάμα μπιν Λάντεν και κάνουν κακόγουστα αστεία για τις επιθέσεις.

Σταδιακά, όμως, οι διοργανωτές έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και ο αρμόδιος υπουργός στο κρατίδιο του Ρίο παραδέχθηκε ότι οι Αρχές ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v