Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Κ. Καραμανλής για το ελληνικό χαρτονόμισμα

Την ξεχωριστή ιστορική και εκπαιδευτική σημασία της έκθεσης ”Το Ελληνικό Χαρτονόμισμα 1822-2002”, την οποία εγκαινίασε σήμερα στο Μέγαρο Διομήδη 3ης Σεπτεμβρίου 146, έδρα του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο Κ. Καραμανλής για το ελληνικό χαρτονόμισμα
Την ξεχωριστή ιστορική και εκπαιδευτική σημασία της έκθεσης ”Το Ελληνικό Χαρτονόμισμα 1822-2002”, την οποία εγκαινίασε σήμερα στο Μέγαρο Διομήδη 3ης Σεπτεμβρίου 146, έδρα του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Όπως επισήμανε, το χαρτονόμισμα, ως αντικείμενο, συμπυκνώνει έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών για τη χώρα που το εκδίδει: για την οικονομική, αλλά και πολιτική της κατάσταση, για τις ιδεολογικές της ανησυχίες, για τις κυρίαρχες αξίες που υιοθετεί, αλλά και τους στόχους που επιδιώκει.

Πολύ περισσότερο, αλλάζοντας συνεχώς χέρια, δεν συμβάλλει απλώς στις οικονομικές συναλλαγές, αλλά και συμβολίζει την αγορά, τόσο με τη σύγχρονη, όσο και με την κλασσική έννοια, αυτή της κοινότητας ανταλλαγής ιδεών.

Η δυνατότητα που δίνει αυτή η έκθεση, να δει κανείς διαχρονικά την εξέλιξη των χαρτονομισμάτων στην Ελλάδα, μπορεί συνεπώς να ιδωθεί ως μια επιτομή της ιστορίας του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Από τους Φοίνικες του Καποδίστρια, όταν η Ελλάδα έκανε τα πρώτα της βήματα ως ελεύθερο κράτος και τη μετάβαση στη δραχμή, τα πληθωριστικά κατοχικά χαρτονομίσματα των ”χιλιάδων εκατομμυρίων” και τη ριζοσπαστική νομισματική πολιτική των δεκαετιών του ’50 και του ’60, που επέτρεψε το αναπτυξιακό άλμα της εποχής, μέχρι την υιοθέτηση του ευρώ, κάθε έκδοση είναι ένας ιστορικός σταθμός, ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της ιστορίας μας.

Ο κ. Καραμανλής συνεχάρη την Εθνική Τράπεζα για την πρωτοβουλία αυτή καθώς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου για την παραχώρηση του Αρχείου του για την έκθεση.

Όπως τόνισε, μέσα από τα εκθέματα, αναδεικνύεται η συνεχής παρουσία και συμβολή των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην οικονομική ζωή της χώρας. Σε περιόδους ακμής και προόδου, αλλά και σε δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας, οι ελληνικοί τραπεζικοί οργανισμοί στήριξαν ουσιαστικά το εθνικό νόμισμα και ανταποκρίθηκαν στο δύσκολο ρόλο του θεματοφύλακα της οικονομικής ανάπτυξης.

Στην προσπάθεια αυτή, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος είχε και έχει ξεχωριστή θέση. Τα χαρτονομίσματα πριν το 1928 θυμίζουν ότι η Εθνική είχε, ως την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος, το εκδοτικό προνόμιο και συνεπώς την ευθύνη της νομισματικής πολιτικής. Την παρακαταθήκη του παρελθόντος συνεχίζει σήμερα με επιτυχία, τόσο με δράσεις στην εγχώρια οικονομία, όσο και με τη δυναμική της παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα, η Ελλάδα απολαμβάνει μια πρωτόγνωρη για την ιστορία της νομισματική σταθερότητα, που εξασφαλίζει η συμμετοχή μας στο ευρώ. Σήμερα, η Ελλάδα συνδιαμορφώνει την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική, μέσω της συμμετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντος της ηπείρου μας και διεκδικούμε ακόμη δυναμικότερο ρόλο για το μέλλον. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αντιλαμβανόμαστε την εθελούσια υιοθέτηση ενός ισχυρού κοινού νομίσματος από 12 ευρωπαϊκές χώρες ως ένα από τα σημαντικότερα βήματα προς μια Ενωμένη Ευρώπη, όχι μόνο των αγορών, αλλά και των πολιτών και των λαών.

Βεβαίως, η συμμετοχή στο ευρώ συνεπάγεται για την Ελλάδα, όπως και για τους εταίρους μας, μια σειρά από συγκεκριμένες υποχρεώσεις, ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή, που είναι και προϋπόθεση ώστε η υιοθέτηση του ευρώ να αποφέρει οφέλη για τον τόπο και τους πολίτες, αφιερώνουμε τις δυνάμεις μας. Δίνουμε τη μάχη για τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους. Τα αποτελέσματα είναι ήδη απτά.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καραμανλής δήλωσε ”συνεχίζουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα, γνωρίζοντας ότι οι αποφάσεις του σήμερα οδηγούν σε ένα καλύτερο αύριο για όλους. Σε μια οικονομία πραγματικά ισχυρή και ανταγωνιστική. Σε δυναμική, ισόρροπη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Σε ένα νέο περιβάλλον ασφάλειας για τους πολίτες και για τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v