Οδηγός για τους ψηφοφόρους

Όλα έτοιμα είναι στο υπουργείο Εσωτερικών για την εκλογική βραδιά. Η γενική πρόβα που πραγματοποιήθηκε παρουσία της πολιτικής ηγεσίας κύλησε χωρίς προβλήματα.

Οδηγός για τους ψηφοφόρους
Όλα έτοιμα είναι στο υπουργείο Εσωτερικών για την εκλογική βραδιά. Η γενική πρόβα που πραγματοποιήθηκε παρουσία της πολιτικής ηγεσίας κύλησε χωρίς προβλήματα.  Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής, υπολογίζεται ότι θα εξαχθεί το πρώτο ασφαλές συμπέρασμα για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκλογές γίνονται με λίστα, κάτι που καθιστά τη διαδικασία ταχύτερη, αλλά και γιατί 8 περιφέρειες θα στείλουν ηλεκτρονικά και όχι τηλεφωνικά τα αποτελέσματα στο υπουργείο Εσωτερικών. Όσον αφορά στις έδρες, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει έως τα μεσάνυχτα.

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπενθυμίζει στους ψηφοφόρους, ότι σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου διεξάγονται με λίστα και όχι με σταυρό, καθώς δεν έχει παρέλθει 18μηνο από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν, χωρίς να βάλουν σταυρό προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές. Άλλωστε, μέσα στα παραβάν δεν προβλέπεται να υπάρχει στυλό ή μολύβι. Οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά την σειρά που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος (ΛΙΣΤΑ). Ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα.


Ερωτήσεις και απαντήσεις για τους ψηφοφόρους


Η ψήφος είναι υποχρεωτική;

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και της εκλογικής νομοθεσίας είναι υποχρεωτική. Από την ανωτέρω υποχρέωση, εξαιρούνται, οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:
• Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
• Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
• Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών , λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα ( 40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας

Γιατί οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου γίνονται με λίστα;

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, σε περίπτωση που διεξαχθούν δεύτερες εκλογές εντός 18 μηνών, αυτές διεξάγονται με λίστα και όχι με σταυρό.

Πότε ανοίγουν οι κάλπες;

Στις 7.00 το πρωί και κλείνουν στις 19.00 το απόγευμα.

Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;

• Μέσω του διαδικτύου στο www.ypes.gr (Μάθε πού ψηφίζεις)
• Καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου 2131361500

Συγκεκριμένα:

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων στο Υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί υπηρεσία ενημέρωσης όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500:

Τρίτη - Πέμπτη 09:00 έως 18:00

Παρασκευή 09:00 έως 19:00

Σάββατο 09:00 έως 21:00

Κυριακή 07:00 έως 19:00

για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν.

Επίσης, οι εκλογείς μπορούν να ανατρέχουν στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις», όπου πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές με λίστα;

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν, χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές. Οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος (ΛΙΣΤΑ). Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα

Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου για να ψηφίσω;

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στην περίπτωση που κάποιος εκλογέας έχει χάσει την ταυτότητά του, οι δήμοι της χώρας και τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών αρχών θα λειτουργήσουν τόσο την παραμονή των εκλογών όσο και την ημέρα της ψηφοφορίας προκειμένου να εκδοθεί η νέα ταυτότητα.

Πώς εκλέγονται οι νέοι βουλευτές;

Οι βουλευτές θα εκλεγούν με βάση τη λίστα που καταρτίζει ο αρχηγός του κάθε κόμματος. Οι υποψήφιοι εκλέγονται ανά σειρά στη λίστα του ψηφοδελτίου (όπως γίνεται ανάλογα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το κάθε κόμμα ορίζονται και οι βουλευτικές έδρες.
Είμαι ετεροδημότης, πού ψηφίζω;
Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της βασικής τους εκλογικής περιφέρειας, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι 30/06/2015. Στο βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο της βασικής τους εγγραφής.

Αλλάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι;

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους βασικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, της Γ΄ αναθεώρησης (Μαΐου - Ιουνίου) η οποία περιλαμβάνει όλες τις μεταβολές (μεταδημοτεύσεις, ετεροδημότες κ.λπ.) που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Ιουνίου 2015.

Πόσες ημέρες άδειας δικαιούμαι;

Για τους εργαζόμενους που εφαρμόζεται η πενθήμερη εργασία:

• 1 εργάσιμη ημέρα: Για απόσταση από 200 - 400 χιλιόμετρα
• 2 εργάσιμες ημέρες: από 401 χιλιόμετρα και πάνω

Για τους εργαζόμενους που δεν εφαρμόζεται η πενθήμερη εργασία:

• 1 εργάσιμη ημέρα : Για απόσταση από 100 - 200 χιλιόμετρα
• 2 εργάσιμες ημέρες : από 201 - 400 χιλιόμετρα
• 3 εργάσιμες ημέρες: από 401χιλιόμετρα και πάνω

Όσοι μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών που θα λάβουν εξετάζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;


Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

• Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1997).

• Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Τέλος, υπενθυμίζεται:

• Δεν επιτρέπεται στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να χορηγούν εισιτήρια για τη μετακίνηση των ετεροδημοτών ή να ναυλώνουν μεταφορικά μέσα.

• Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαστικοί, θρησκευτικοί και δημόσιοι λειτουργοί, όταν ασκούν τα δημόσια καθήκοντά τους, οφείλουν να τηρούν τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας της Διοίκησης. Ως εκ τούτου, πρόσωπα που κατέχουν δημόσιο αξίωμα ή υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης οφείλουν, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, να απέχουν από δηλώσεις υποστήριξης υπέρ συγκεκριμένου κόμματος ή αποδοκιμασίας κόμματος, επικαλούμενοι τη δημόσια ιδιότητά τους.

Τι είναι το εκλογικό διαμέρισμα;

Κάθε Δήμος, ανάλογα με το μέγεθος του εκλογικού σώματος, διαιρείται σε εκλογικά διαμερίσματα, που το καθένα έχει από 5.000 έως 15.000 εκλογείς. Για τους Καλλικράτειους Δήμους, κάθε Δημοτική ή τοπική κοινότητα αντιστοιχεί σ' ένα εκλογικό διαμέρισμα, άσχετα από τον πληθυσμό του. Η διαίρεση με βάση την ενορία καταργείται.

Τι σχέση έχει το εκλογικό διαμέρισμα με το εκλογικό τμήμα που ψηφίζω;

Για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, οι εκλογείς κάθε εκλογικού διαμερίσματος κατανέμονται αλφαβητικά σε εκλογικά τμήματα. Το πλήθος των εκλογέων κάθε εκλογικού τμήματος, καθορίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Για τις εκλογές 2012, σε κάθε ένα από τα εκλογικά τμήματα θα πρέπει να αναλογούν εξακόσιοι περίπου ψηφοφόροι.

Δεν μπορώ να βρω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους

Επισκεφτείτε τη σελίδα "Μάθε πού ψηφίζεις" και δώστε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν ήδη το έχετε κάνει, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης. Αν παρ' όλη την προσπάθειά σας δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο Δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Βρήκα το όνομά μου σε άλλο Δήμο από αυτό όπου είμαι δημότης... Βρήκα το όνομά μου σε άλλο εκλογικό διαμέρισμα από αυτό όπου κατοικώ...

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτιστεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι Δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια. Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 έχουν οριστικοποιηθεί και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές, αποταθείτε στο Δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.

Διαπίστωσα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος, τι συνεπάγεται αυτό;


Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων Δήμων. Για τις εκλογές του 2015, οφείλετε να ψηφίσετε στο Δήμο της τελευταίας σας εγγραφής. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο ΥΠ.ΕΣ. και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές θα βρίσκομαι στο εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί που βρίσκομαι;

Όσοι από τους Έλληνες πολίτες διαμένουν στο εξωτερικό ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίσουν στις Εθνικές ή Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα. Εκλογικά τμήματα στις Προξενικές μας αρχές στο εξωτερικό συστήνονται μόνο στις Ευρωεκλογές.

Έχω χάσει την ταυτότητά μου, πώς θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα; Αν έχω βγάλει νέα αστυνομική ταυτότητα , θα υπάρξει πρόβλημα;

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Διαπίστωσα ότι τα στοιχεία ταυτότητάς μου έχουν διαφορές από την εγγραφή μου στους εκλογικούς καταλόγους; Θα αντιμετωπίσω πρόβλημα; Τι πρέπει να κάνω;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το Δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Μέχρι πόσους σταυρούς προτίμησης μπορούμε να σημειώσουμε παραπλεύρως του ονόματος των υποψηφίων;

Στις προσεχείς εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 δεν σημειώνεται κανένας σταυρός προτίμησης δίπλα στο όνομα των υποψηφίων, διότι στις εκλογές αυτές οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στο συνδυασμό του κόμματος (λίστα) σύμφωνα με την εκλογική του δύναμη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v