Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ

«Η έγνοιά μας πρέπει να είναι οι χαμένοι των μνημονίων», δηλώνει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Ποταμιού.

  • Real.gr
Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ
«Η έγνοιά μας πρέπει να είναι οι χαμένοι των μνημονίων. Οι άνεργοι και οι μικρομεσαίοι που γκρεμίστηκαν. Να διορθώσουμε δηλαδή τις αδικίες εις βάρος τους. Αυτές είναι οι προτεραιότητες μας, είτε είμαστε, είτε δεν είμαστε στην κυβέρνηση. Εμείς δεν κυνηγάμε υπουργικές καρέκλες», δήλωσε στην «Ναυτεμπορική» ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Σε ότι αφορά ποιος είναι ο στόχος του για την επόμενη μέρα, ανέφερε: «Ένα κυβερνητικό σχήμα από γνώστες, από 20 αποφασισμένους ανθρώπους, στο οποίο δεν θα συμμετέχουν όλοι εκείνοι που πρωταγωνίστησαν στις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή αυτοί που πολλαπλασίασαν τα προβλήματα το τελευταίο εξάμηνο», ενώ σε ότι αφορά το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η πολιτική συμφωνία που θέτει ως προαπαιτούμενο στήριξης μια κυβέρνησης είπε: «Δουλειές - εξαγωγές - καταπολέμηση της διαφθοράς - παιδεία - καινοτομία. Αν αυτά δεν τους ενδιαφέρουν, εμείς δεν θα γίνουμε άλλοθι του παλιού συστήματος».

Στο ερώτημα των ημερών, το «γιατί Ποτάμι;» ήταν σαφής λέγοντας «Ενισχύοντας λοιπόν το Ποτάμι, ο κόσμος θα σύρει και τα παλιά κόμματα στον δρόμο της συνεργασίας», ενώ επίσης τόνισε «Θα δώσουμε προτεραιότητα στην πραγματική ζωή και όχι σε κομματικές διευθετήσεις». Τέλος, αναφέρθηκε και στη λάσπη που δέχεται από ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε «Το Ποτάμι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρωστάει σε τράπεζες. Δεν έχει γραφεία σε όλη την χώρα για να χρειάζεται χρηματοδότες. Και δεν παζαρεύει με εκδότες και εργολάβους. Είναι πολύ φυσικό να μας επιτίθενται οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ‘χαλάμε την πιάτσα’, όταν οι ίδιοι έχουν μαζέψει ανθρώπους του Άκη Τσοχατζόπουλου. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία τους, αλλά εμείς δεν θα κουραστούμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για περισσότερη διαφάνεια.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη:

- Γιατί ψήφο στο ΠΟΤΑΜΙ, στις 20 Σεπτεμβρίου; Πώς θα τη διαχειριστείτε;
Θα δώσουμε λύσεις. Αυτός είναι ο στόχος. Γι’ αυτό μπήκαμε στην πολιτική. Θα δώσουμε προτεραιότητα στην πραγματική ζωή και όχι σε κομματικές διευθετήσεις. Το Ποτάμι είναι ο νέος παίχτης στο πολιτικό σκηνικό, ο γνήσιος φορέας της ανανέωσης. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να φέρουμε και τα υπόλοιπα κόμματα στο τραπέζι της συνεννόησης για τα μεγάλα προβλήματα. Ενισχύοντας λοιπόν το Ποτάμι, ο κόσμος θα σύρει και τα παλιά κόμματα στον δρόμο της συνεργασίας.

- Βάλατε πολύ ψηλά τον πήχη. Στο 10%.
Οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι μ’ ένα μικρό ποσοστό, τα κόμματα εξουσίας δεν θα σε ακούσουν. Αν έχουμε ένα υψηλό ποσοστό, αν το Ποτάμι έχει 10% θα αναγκαστούν να μας ακούσουν. Και είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την ψήφο που θα μας εμπιστευθούν οι πολίτες.

- Ποια θα ήταν μια αποτελεσματική κυβέρνηση την επομένη των εκλογών;
Μια κυβέρνηση που θα συγκροτείται από ανθρώπους που γνωρίζουν την πραγματικότητα επειδή τη ζουν κι όχι επειδή τη φαντάζονται μέσα από τους κλειστούς τοίχους των κομματικών γραφείων. Είναι άνθρωποι της δουλειάς, που έχουν αποδείξει τι αξίζουν ο καθένας στον τομέα του και όχι κομματικοί υπάλληλοι. Μία κυβέρνηση με ανθρώπους που ξέρουν αλλά κι έχουν πολιτικό όραμα, που θα τρέξουν τα μεγάλα προβλήματα από νωρίς. Όχι ηθοποιούς για να λύσουν το ασφαλιστικό. Ή δικηγόρους στο μεταναστευτικό. Έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος και πρέπει να τρέξουμε. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα παίρνει άμεσες και τολμηρές αποφάσεις.

- Με ποιες προϋποθέσεις θα συμμετείχε το ΠΟΤΑΜΙ σε μια τέτοια κυβέρνηση;
Οι προϋποθέσεις θα τεθούν Κυριακή βράδυ και θα είναι ανάλογες του ποσοστού. Σε κάθε περίπτωση, με το Ποτάμι ισχυρό τελειώνει το κομματικό κράτος, είτε είναι πρώτος ο Τσίπρας είτε ο Μεϊμαράκης. Τα κόμματα θα περιοριστούν, να μπουν μπροστά οι άξιοι. Μετά η έγνοιά μας πρέπει να είναι οι χαμένοι των μνημονίων. Οι άνεργοι και οι μικρομεσαίοι που γκρεμίστηκαν. Να διορθώσουμε δηλαδή τις αδικίες εις βάρος τους. Αυτές είναι οι προτεραιότητες μας είτε είμαστε είτε δεν είμαστε στην κυβέρνηση. Εμείς δεν κυνηγάμε υπουργικές καρέκλες. Εμείς προτείνουμε λύσεις.

- Ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ διεμήνυσε ότι εάν είναι πρώτο κόμμα και του λείπουν δυο-τρείς βουλευτές για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα είναι περίπου μονόδρομος γι εσάς, κι άλλα «μικρότερα» κόμματα να τον στηρίξετε. Τι απαντάτε;
Ο εκλογικός νόμος, που προικοδοτεί πέρα από κάθε λογική με πενήντα έδρες το πρώτο κόμμα, τους επιτρέπει να συμπεριφέρονται αλαζονικά. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω, επειδή ακούω κιόλας αυτές τις μέρες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει βρει με τους ΑΝΕΛ, η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, εμείς έχουμε άλλο μοντέλο. Ούτε διαθέσιμοι, ούτε δεδομένοι είμαστε για κανέναν. Δεν θα μπούμε σε μια κυβέρνηση που θα αναπαλαιώνει τις πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος. Και η χώρα δεν σώζεται με δυο-τρεις βουλευτές που θα τις τσοντάρει ένα μικρό κόμμα, δε σώζεται δηλαδή με 152 ή 153 βουλευτές, αλλά με μια στέρεη συνεργασία. Μια κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία και με τις διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, θα τρέφει συνεχώς την αβεβαιότητα.

- Δώστε μου μια εικόνα της κυβέρνησης που θα θέλατε.
Ένα κυβερνητικό σχήμα από γνώστες. Από 20 αποφασισμένους ανθρώπους. Στο οποίο δεν θα συμμετέχουν όλοι εκείνοι που πρωταγωνίστησαν στις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή αυτοί που πολλαπλασίασαν τα προβλήματα το τελευταίο εξάμηνο. Και βεβαίως, να υπάρχει μία πολιτική συμφωνία για τις μεγάλες προτεραιότητες που έχει ανάγκη η χώρα. Δουλειές - εξαγωγές - καταπολέμηση της διαφθοράς - παιδεία - καινοτομία. Αν αυτά δεν τους ενδιαφέρουν, εμείς δεν θα γίνουμε άλλοθι του παλιού συστήματος.

-Αλήθεια έχετε κάποια εξήγηση, γιατί κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σας λοιδορούν ως «κόμμα της διαπλοκής»;
Προφανώς γνωρίζουν τις μεθόδους της διαπλοκής και πιστεύουν ότι όλοι είναι ευάλωτοι όσο και αυτοί. Το Ποτάμι όμως δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρωστάει σε τράπεζες. Δεν έχει γραφεία σε όλη την χώρα για να χρειάζεται χρηματοδότες. Και δεν παζαρεύει με εκδότες και εργολάβους. Το Ποτάμι έχει μπει κάτω από τον μεγεθυντικό φακό όλων των υπηρεσιών, όλων των ακροδεξιών, όλων των φανατικών. Αν είχαν βρει το παραμικρό στοιχείο θα κραύγαζαν όλη μέρα. Δεν βρήκαν τίποτα, οπότε απλώς πετούν λάσπη. Μικρός τόπος όμως η Ελλάδα και γνωριζόμαστε.

- Αυτό να το εκλάβουν ως έμμεση προειδοποίηση αυτοί που σας κατηγορούν;
Κοιτάτε, τα κόμματα δεν είναι μυστικές υπηρεσίες. Ό,τι έχουν το λένε δημόσια. Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που δημοσιοποίησε πλήρως τα οικονομικά του, που δεν έχει πάρει ούτε μισό ευρώ δάνειο, που έχει προτείνει τη μείωση στο μισό της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα. Και ο κ. Τσίπρας, παρά τις διακηρύξεις του, δεν έκανε τίποτε για να θωρακίσει το πολιτικό σύστημα από τη διαπλοκή. Εμείς όμως δεν μοιάζουμε με το παλιό σύστημα. Είναι πολύ φυσικό λοιπόν να μας επιτίθενται οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «χαλάμε την πιάτσα» και οι ίδιοι έχουν μαζέψει ανθρώπους του Άκη Τσοχατζόπουλου. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία τους, αλλά εμείς δεν θα κουραστούμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για περισσότερη διαφάνεια.

- Οκτώ μήνες μετά τις προηγούμενες εκλογές, τι λέτε, πέτυχε η συνάρθρωση τόσο και τόσων διαφορετικών-πολιτικά- ανθρώπων υπό την κοινή στέγη του κόμματός σας;
Είμαι περήφανος γιατί αυτό το πέτυχε το Ποτάμι. Όλο αυτό το διάστημα το Ποτάμι έδειξε συνέπεια και είπε αλήθειες. Ακόμη κι αν δεν άρεσαν, οι θέσεις μας δικαιώθηκαν απόλυτα. Στη Βουλή συμβάλαμε με προτάσεις και δεν είπαμε το γνωστό «όχι σε όλα» που λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σπουδαίοι άνθρωποι, από διαφορετικές αφετηρίες ο καθένας ήρθαν και έρχονται στο Ποτάμι, και έδειξαν ότι υπάρχει λύση, υπάρχει και άλλος δρόμος. Είναι άνθρωποι που έχουν αποδείξει περίτρανα την αξία τους. Μια μεγάλη ομάδα με ανθρώπους από την πραγματική ζωή, που μπορεί να ξαναβάλει τη χώρα στις ράγες.

- Με δεδομένο το ασφυκτικό πλαίσιο του «μνημονίου Τσίπρα», υπάρχουν και ποια περιθώρια για την άσκηση πολιτικής από το εγχώριο πολιτικό προσωπικό;
Ο κ.Τσίπρας έπρεπε να φέρει συμφωνία όταν του το είχαμε πει. Πριν κλείσουν οι τράπεζες. Εμείς δε συμμετείχαμε στη διαπραγμάτευση, αλλά δεν είχαμε άλλη λύση από το να ψηφίσουμε το Μνημόνιο Τσίπρα γιατί αλλιώς θα φεύγαμε από την Ευρώπη. Η συμφωνία δεν είναι όμως πανάκεια. Είναι κυρίως μία συμφωνία που αφορά την οικονομική πλευρά της κρίσης. Όμως η κρίση η ελληνική είναι βαθύτερη. Η αναδιάρθρωση του Δημοσίου, οι αλλαγές στην παιδεία, οι δράσεις για την αύξηση των θέσεων εργασίας χρειάζονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, να συμφωνήσουμε ότι οι κατηγορίες συμπολιτών μας που έχουν πληγεί περισσότερο θα ελαφρυνθούν πρώτοι. Να δουλέψουμε για να βελτιωθεί η δική τους θέση, όχι για να συσσωρεύουν θέσεις και προνόμια κομματικοί στρατοί και συντεχνίες. Αν δεν αρχίσει να μειώνεται η ανεργία δεν μπορεί να πάει πουθενά η χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v