Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΣτΕ η συνταγματικότητα της «συμφωνίας συμβιβασμού» δημοσίου με Siemens

Στο Δ΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον Δημοσθένη Πετρούλια και εισηγητή τον πάρεδρο Νίκο Μαρκόπουλο, θα συζητηθεί η προσφυγή του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι»...

Στο ΣτΕ η συνταγματικότητα της «συμφωνίας συμβιβασμού» δημοσίου με Siemens

Από τον έλεγχο του ΣτΕ θα περάσει η "συμφωνία συμβιβασμού" μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της εταιρίας Siemens και των θυγατρικών εταιρειών της η οποία έχει δεχτεί κοινοβουλευτικά πυρά από το 2012 όταν και ολοκληρώθηκε.

Η συμφωνία αυτή διατυπώθηκε προς αποκατάσταση εκ μέρους της Γερμανικής εταιρίας της ζημίας από το μπαράζ των μιζών που φέρεται να μοίρασε σε Έλληνες αξιωματούχους και για την οποία έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη 64 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Μιχ. Χριστοφοράκος.

Η εταιρία ανέλαβε την υποχρέωση να παρέχει στο Ελληνικό δημόσιο άμεσα 80 εκ. ευρώ, σε βάθος χρόνου να παρέχει ακόμη 90 εκ. ευρώ, επένδυση 100 εκ. ευρώ, να χρηματοδοτήσει πανεπιστημιακά προγράμματα εκπαίδευσης που στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κ.λπ., πρόγραμμα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, κ.λπ.

Η υπόθεση έφτασε στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος Δημοσθένης Πετρούλιας (και μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δικάζει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου) και εισηγητή τον πάρεδρο Νίκο Μαρκόπουλο, μετά από προσφυγή του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», πέντε Ελλήνων φορολογουμένων.

Τι λέει η συμφωνία

Η συμφωνία συμβιβασμού προβλέφθηκε στο άρθρο 324 του νόμου 4072/2012 (11.4.2012) και στην συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών (27.8.2102).

Με αυτή:

-Συνομολογείται πως λύθηκαν όλες οι διαφορές σχετικά με διαφθορά, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων που διερευνήθηκαν από τις αρχές της Ελλάδος, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, κ.λπ.

-Στόχος είναι η «αποκατάσταση της τυχόν βλάβης που υπέστη το ελληνικό δημόσιο και την διευθέτηση των διοικητικών προστίμων σε σχέση με τις κάθε είδους υποθέσεις που σχετίζονται με δραστηριότητες διαφθοράς, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πληρωμές, παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens».

-Αφορά εκτός από την Siemens όλες τις θυγατρικές εταιρείες, άμεσα ή έμμεσα ελεγχόμενες θυγατρικές εταιρείας και κοινοπραξίες, στελέχη της , μέλη του Δ.Σ και υπαλλήλους της.

Τι θα πει ο εισηγητής

Ο εισηγητής κ. Μαρκόπουλος θα ζητήσει να εξεταστεί η συμβατότητα της «συμφωνίας συμβιβασμού» με το Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η ύπαρξη ή όχι έννομου συμφέροντος εκ μέρους του σωματείου για την άσκηση της προσφυγής.

Οι προσφεύγοντες πάντως αναφέρουν πως η σύμβαση είναι αντισυνταγματική και ενάντια στο εθνικό συμφέρον αφού η ζημία του Ελληνικού Δημόσιου είναι ύψους άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται η αποθετική ζημία και η ηθική βλάβη.

Έτσι, υποστηρίζει το εν λόγω Σωματείο, η επίμαχη συμφωνία απάλλαξε παντελώς την γερμανικών συμφερόντων εταιρεία από την υποχρέωση καταβολής του ποσού αυτού, ενώ το Δημόσιο παραιτήθηκε των αξιώσεων του και συμβιβάστηκε με την καταβολή μόνο των επίμαχων ποσών (80 και 90 εκ. ευρώ) και άλλων δευτερευούσης σημασίας όρων.

Ακόμη, το Σωματείο επισημαίνει ότι «η απαλλαγή της εταιρείας Siemens από την οποιαδήποτε αστική και διοικητική ευθύνη, ακόμη και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, δεν συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και την συνταγματική αρχή ότι το κράτος αποτελεί εγγυητή της νομιμότητας και του δικαίου. Η συμφωνία συμβιβασμού είναι σε εμφανέστατη δυσαρμονία με το πόρισμα της Βουλής, στο οποίο γίνεται λόγος για άσκηση αγωγών σε βάρος της Siemens και για επιβολή διοικητικών κυρώσεων, ενώ υπάρχει αντιστοιχία του πορίσματος με τη συμφωνία συμβιβασμού, προκαλώντας έτσι διατάραξη στις σχέσεις εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v