Σαμαράς: Δεν έχω να απολογηθώ σε κανένα λαϊκιστή

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τι είπε για τη Χρυσή Αυγή. Συγχαρητήρια της Κομισιόν διά του Μπαρόζο και του ΕΚ διά του Σουλτς για την ελληνική προεδρία.

  • Real.gr
Σαμαράς: Δεν έχω να απολογηθώ σε κανένα λαϊκιστή
«Δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν και σε τίποτα. Σε αυτούς που καθυστερούν τις ιδιωτικοποιήσεις που θέλουν να φοβίσουν και να διώξουν τους επενδυτές που δεν θέλουν να γίνει καμία μεταρρύθμιση που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη και το ευρώ και βρίσκουν την Ελλάδα για αφορμή».

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι δεν έχει να απολογηθεί σε κανένα λαϊκιστή και εξτρεμιστή.

«Ό,τι πετύχαμε το πετύχαμε την ωριμότητα και τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης», είπε.

Σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη Δημοκρατία κυνηγάμε με πράξεις. Η Χ.Α, διώκεται για τις πράξεις και όχι τα πιστεύω της., ως εγκληματική οργάνωση Οι ναζί ήταν οι χειρότεροι τύραννοι που έχει ζήσει ο ελληνικός λαός ακόμα και έτσι η Δικαιοσύνη και όχι η κυβέρνηση, κυνηγάει τη Χ.Α.

«Σε λίγα χρόνια η κρίση θα είναι μία κακή ανάμνηση, Υποφέραμε πολύ τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε μειώσει το έλλειμμα 8 μονάδες σε έναν μόνο χρόνο, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα και ανατρέψαμε την πορεία της ανεργίας», πρόσθεσε.

«Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες του grexit»

Νωρίτερα, τα συγχαρητήρια της Κομισιόν διά του προέδρου Μπαρόζο και του ΕΚ δια του Μάρτιν Σουλτς για την εκτέλεση της ελληνικής προεδρίας έλαβε ο πρωθυπουργός μετά την καταληκτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ελληνικής εξάμηνης διαχείρισης στα πηδάλια του Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε ότι η Ελλάδα όχι μόνο απέδειξε ότι έχει τη βούληση να αλλάξει και να μεταρρυθμιστεί στο εσωτερικό της, αλλά και να δείξει ότι ταυτόχρονα μπορεί συμβάλει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο Α. Σαμαράς επεσήμανε ότι η χώρα διέψευσε την προσδοκία του grexit και ταυτόχρονα διεξήγαγε μια από τις πιο πετυχημένες νομοθετικά προεδρίες, παρά τις δυσχερείς συνθήκες στο εσωτερικό. Αναφέρθηκε στα 67 νομοθετήματα που πέρασαν σε μόλις 4 μήνες από το Συμβούλιο και τα άλλα 50 που έχουν φτάσει σε προχωρημένο νομοθετικό επίπεδο. Η τραπεζική ένωση, ο μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών και ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας ξεκόλλησαν επί ελληνικής προεδρίας. Ο Α. Σαμαράς κατέληξε πως η Ευρώπη ψήφισε περισσότερη Ευρώπη και όχι κατά της Ευρώπης και πως τώρα είναι η ώρα να δείξουμε στον κόσμο ποιο είναι το όραμα και πως δεν είμαστε απλά μια γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες.

Ο Ζ. Μ. Μπαρόζο απάντησε βέβαια πως για την γραφειοκρατία ευθύνονται οι κυβερνήσεις και όχι οι Βρυξέλλες: “αν οι κυβερνήσεις έκαναν ότι κάνουμε εμείς στις Βρυξέλλες για τη γραφειοκρατία θα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις”. Επεσήμανε εξάλλου πως η εφαρμογή της νομοθεσίας γίνεται στα κράτη μέλη, όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτικών επιλογών. Χωρίς να πει σε ποιον αναφέρεται είπε “να έχετε το κουράγιο να αναγνωρίζετε ότι την πολιτική την χαράσσουν τα κράτη και όχι οι Βρυξέλλες”.

Ο πρώτος ευρωβουλευτής που μίλησε μετά τον πρωθυπουργό ήταν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης εκ μέρους του ΕΛΚ και αμέσως μετά η Εύα Καϊλή που έπλεξε το εγκώμιο της προεδρίας για τις πρωτοβουλίες για τη μείωση της ανεργίας, αλλά και εξαπέλυσε πυρά για τα στρατηγικά λάθη που έγιναν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με την λιτότητα.

Ακολούθησε ο Νότης Μαριάς εκ μέρους των Αντιφεντεραλιστών που χαρακτήρισε την ελληνική προεδρία μνημείο αποτυχίας και επέκρινε τα δάνεια των 240 δις που έλαβε η χώρα από το μηχανισμό στήριξης. Στη συνέχεια περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κοινωνική κατάσταση στη χώρα.

Η Σ. Σακοράφα εκ μέρους της Αριστεράς μίλησε για αποδυνάμωση του ρόλου της εκ περιτροπής προεδρίας που καλείται να εφαρμόσει προαποφασισμένες από άλλους πολιτικές. Έτσι και η ελληνική εφάρμοσε κατά τη Σ. Σακοράφα ότι βρήκε, χάνοντας την ευκαιρία να αλλάξει τη συνταγή της λιτότητας.

Ο Επιτήδιος της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε στην αρχαία Ελλάδα και την τότε δημοκρατία, αντιπαραβάλλοντας τη με τη σημερινή κατάσταση που όπως ισχυρίστηκε έχει καταργήσει τη διάκριση των εξουσιών. Μίλησε δε για τις φυλακίσεις και τις διώξεις των μελών της Χρυσής Αυγής.

Ο Μίλτος Κύρκος από το Ποτάμι επέκρινε την έλλειψη μέτρων κατά της ανεργίας και την έλλειψη πράξεων στο κομμάτι της μετανάστευσης και την προώθηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Στη δευτερολογία του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης επέστησε την προσοχή στους συναδέλφους του ότι βρίσκονται στο Στρασβούργο και όχι στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεχής αναφορά των εσωτερικών προβλημάτων της Ελλάδας στην ολομέλεια δεν έκανε καλή εντύπωση στα υπόλοιπα μέλη του ΕΚ που παραβρέθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v