Πλήγμα Μέρκελ στην υποψηφιότητα Γιούνκερ

«Οι ευρωβουλευτές σας εξαπάτησαν, το Συμβούλιο προτείνει πρόεδρο της Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ μετά το πέρας του δείπνου των 28 αρχηγών κρατών της Ε.Ε.

  • Real.gr
Πλήγμα Μέρκελ στην υποψηφιότητα Γιούνκερ
«Οι ευρωβουλευτές σας εξαπάτησαν, το Συμβούλιο προτείνει πρόεδρο της Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, σε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του δείπνου των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.

Σε μια αρκετά έντονη συζήτηση με τον τύπο, που πήρε τα φώτα της δημοσιότητας από τη θεσμική συνέντευξη με τους Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζ.Μ. Μπαρόζο η Α. Μέρκελ προέτρεψε τους δημοσιογράφους να διαβάσουν τη συνθήκη που επιτάσσει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να διαλέξουν έναν πρόεδρο για την Κομισιόν και να τον παρουσιάσουν στο ΕΚ. .για επικύρωση και όχι το αντίθετο.

Σε μια διαδικασία που κράτησε από χθες το πρωί, οι πολιτικές ομάδες του Ε.Κ. έσπευσαν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις δηλώνοντας πως «ο Γιούνκερ ως προτεινόμενος της ομάδας με τις περισσότερες έδρες θα πρέπει να λάβει εντολή αναζήτησης συμμαχιών και να παρουσιάσει προγραμματικές δηλώσεις στη βάση των οποίων θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός». Αντιθέτως οι κυβερνήσεις, που διαβάζουν τη συνθήκη διαφορετικά, επιθυμούν να τα βρουν πρώτα μεταξύ τους και να εντάξουν τη θέση του προέδρου σε ένα γιγαντιαίο πακέτο με «πάρε-δώσε».

Η συνθήκη αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δείξουν ότι λαμβάνουν υπ' όψιν τους το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και οι μεγάλες πολιτικές ομάδες έκαναν προεκλογική εκστρατεία πίσω από τα ονόματα των Γιούνκερ Σουλτς και Φερχόφσταντ.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του δείπνου δεν αναφέρθηκε καν στο όνομα του Γιούνκερ ενώ διπλωματικές πηγές έλεγαν στον τύπο πως «το όνομα θα πάει πακέτο με τα χαρτοφυλάκια στην επόμενη Κομισιόν». Η Γερμανία επιθυμεί το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας, ενώ οι Γάλλοι και οι Ιταλοί ερίζουν για την πρώην θέση του Όλι Ρεν, δηλαδή τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

Η τελευταία έχει τεράστια σημασία για τον Ολάντ που ελπίζει σε μια απτή αλλαγή πορείας, ιδιαίτερα στα δημοσιονομικά, καθώς αν το κύμα Λεπέν δεν αποσβεστεί τότε ενδεχόμενη νίκη της στις επόμενες προεδρικές θα σημαίνει και αποχώρηση της Γαλλίας από την Ε.Ε. - κίνηση με βιβλικών διαστάσεων συνέπειες, καθώς η Λεπέν έχει ήδη δηλώσει πως θα κάνει δημοψήφισμα.

Παρομοίως, ο Κάμερον ήρθε στις Βρυξέλλες έχοντας διαγράψει το όνομα του Γιούνκερ για οποιοδήποτε πόστο, ως υπερβολικά φεντεραλιστή. Έχει τη στήριξη του Βίκτορ Όρμπαν, του αμφιλεγόμενου Ούγγρου πρωθυπουργού που έχει συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες για λόγους καθόλου τιμητικούς προς τη χώρα του.

Αν ο Κάμερον βρει άλλες δύο μικρές χώρες για τον σκοπό του, τότε έχει δημιουργήσει αυτό που ονομάζεται αναστέλλουσα μειοψηφία και η υποψηφιότητα Γιούνκερ χάνεται από τον χάρτη αυτομάτως.

Επισήμως η Μέρκελ δηλώνει πως στηρίζει τον Γιούνκερ ως υποψήφιο του ΕΛΚ, όμως «το Συμβούλιο έχει να εξετάσει ακόμα μια ευρεία γκάμα υποψηφιοτήτων», προκρίνοντας την «ποιότητα έναντι της ταχύτητας». Είπε ακόμη ότι «ο Γιούνκερ δεν είναι κατ’ ανάγκην ο μοναδικός κατάλληλος για πρόεδρος της Κομισιόν».

Ο Χάνες Σβόμποντα σχολίασε πως «είναι παράλογο να δίνουν το Ο.Κ. στο Γιούνκερ οι Σοσιαλιστές και να τον μπλοκάρει η δική του πολιτική οικογένεια», ενώ ο βαν Ρομπάι δήλωσε πως θα μιλήσει με τις νέες πολιτικές ομάδες στο Ε.Κ. όταν αυτές σχηματιστούν.

Ο δε Γιούνκερ φέρεται από πηγή του ΕΛΚ να είπε στο γεύμα εργασίας του κόμματος «δεν θα κάτσω να παρακαλάω κανέναν, αν δεν με θέλετε έχω σπίτι, οικογένεια και καλύτερα πράγματα να κάνω».

Ο στόχος πάντως είναι να έχει ληφθεί μια απόφαση ως τις 25 Ιουλίου.

Από την άλλη, ο έτερος μεγάλος παίκτης της ένωσης, εμφανώς αποδυναμωμένος και αδιάφορος για το παιχνίδι της θέσης του προέδρου της Κομισιόν, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, έθεσε άλλες προτεραιότητες.

«Χρειαζόμαστε πιο ξεκάθαρους κανόνες για τη μετανάστευση» είπε στη δική του συνέντευξη τύπου, αγγίζοντας την ατζέντα που έδωσε το 25% στη Λεπέν. Συνέχισε τη ρητορική της ανάπτυξης και της απασχόλησης, όμως τόνισε πως «η Γαλλία δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει ελλείμματα».

Ο Ολάντ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο έχοντας από τη μια τη δυσαρέσκεια των πολιτών και από την άλλη την απειλή των αγορών που μπορούν να αποκόψουν τη χώρα από τη χρηματοδότηση ανά πάσα στιγμή.

«Ακούμε σήμερα κάποιους εταίρους και είναι σαν να ακούμε αυτά που λέγαμε εμείς πριν από χρόνια», σχολίασε κυβερνητική πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v