Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην σύνοδο κορυφής οι ευρωεκλογές

Οι 28 θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες σε άτυπο δείπνο εργασίας και θα αρχίσουν να καταρτίζουν λίστες με ονόματα για το νέο πρόεδρο της Κομισιόν.

  • Real.gr
Στην σύνοδο κορυφής οι ευρωεκλογές
Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

O μόνος πραγματικός νικητής των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου με τα ως τώρα στοιχεία είναι η λογική των συνεργασιών.

Θα χρειαστούν εβδομάδες, ίσως και μήνες για να μοιραστεί ξανά πλήρως η τράπουλα, όμως Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και ΕΛΚ θα πρέπει να δουλέψουν διπλάσια σκληρά να για χτίσουν τις απαραίτητες πλειοψηφίες που θα επιτρέψουν στο νομοθετικό έργο να κυλήσει ομαλά.

Σοσιαλιστές και ΕΛΚ από κοινού κατέχουν μόνο το 54% των εδρών στο νέο κοινοβούλιο. Το ΕΛΚ οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί δεν φτιάχνουν πλειοψηφία, ούτε όμως και οι Σοσιαλιστές με την Αριστερά και τους πράσινους.

Το πρώτο τεστ στη λειτουργικότητα και τη συνοχή του νέου κοινοβουλίου δεν είναι άλλο από την εκλογή προέδρου της Κομισιόν. Απαιτούνται 375 ψήφοι και ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε μια συνέντευξη τύπου χθες το πρωί ο Ζ. Κ. Γιούνκερ προσπάθησε να φανεί αρκούντως ηγετικός, δηλώνοντας πως «ως υποψήφιος του πρώτου κόμματος έχει το δικαίωμα να αναζητήσει πρώτος συμμαχία προς το όνομά του», όμως τουλάχιστον δύο από τις 28 κυβερνήσεις δηλώνουν πως δεν συναινούν στην εκλογή του.

Δεδομένης της ομοφωνίας αρκεί ο Ντ.Κάμερον και Βίκτορ Όρμπαν για να κοπεί η υποψηφιότητά του. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για την προεδρία του Συμβουλίου.

Ο δε Ντ.Κάμερον αν μη τι άλλο πρέπει να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα της κάλπης, δεν μπορεί να προτείνει κάποιον φεντεραλιστή, ενώ αντιθέτως πρέπει να δείξει πως εργάζεται για την απορύθμιση και όχι την υπέρ-ρύθμιση εκ Βρυξελλών.

Ως εκ τούτου προτείνει παρασκηνιακά την υποψηφιότητα Φερχόφσταντ που ως φιλελεύθερος έχει μια ατζέντα που και ένας Βρετανός θα μπορούσε να πουλήσει στο εσωτερικό της χώρας του.

Από την άλλη ο Μ.Σούλτς δεν σκοπεύει να παραδώσει τα όπλα χωρίς μάχη. Για να αποδεχθεί τον Φερχόφσταντ πρέπει να λάβει ένα μεγάλο αντάλλαγμα για τον εαυτό του και όχι απλά για τους σοσιαλιστές. Έτσι και αυτός με τη σειρά του θα μπορούσε να μετακινηθεί προς την προεδρία του Συμβουλίου, αντί για αυτή της Κομισιόν.

Οι 28 πάντως θα συναντηθούν αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες, σε άτυπο δείπνο εργασίας και θα αρχίσουν να καταρτίζουν λίστες με ονόματα. Το ίδιο θα κάνουν νωρίτερα και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων που θα συναντηθούν στο ΕΚ.

Ταυτόχρονα όλοι μαζί θα επιχειρήσουν και μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ο Γιούνκερ έσπευσε νωρίς χθες να δηλώσει πως «δεν κέρδισαν οι ακροδεξιοί και οι ευρωσκεπτικιστές, αλλά τα ποσοστά τους σε κάποιες χώρες είναι ανησυχητικά».

Ο Γιούνκερ προφανώς έχει δίκιο καθώς τα διάφορα κόμματα αυτού του τύπου είναι αμφίβολο πως θα μπορέσουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα καθώς, ούτε να συνεργαστούν εύκολα μεταξύ τους μπορούν, ούτε προέρχονται και από τον απαραίτητο ελάχιστο αριθμό χωρών.

Στο τέλος της ημέρας δε τα ποσοστά των θεσμικών κομμάτων δεν έχουν ακόμα κλειδώσει. Κανείς δε ξέρει που θα καταγραφούν τα ποσοστά των 5 αστέρων στην Ιταλία, ή τoυ NV-A στο Βέλγιο. (Οι Ιταλοί φημολογείται ότι μπορεί να ενταχθούν στους σοσιαλιστές). Η δε Λεπέν δεν έχει τίποτα κοινό με τον Φάρατζ, οπότε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι ακραίοι θα πάρουν μια γεύση από το δικό τους φάρμακο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v