Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεμαχία για την Κομισιόν

Σούλτς και Φερχόφσταντ κέρδισαν τις εντυπώσεις.

  • Real.gr
Τηλεμαχία για την Κομισιόν
Χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα που αρνήθηκε την πρόταση της euronews, διεξήχθη για 90 περίπου λεπτά το πρώτο debate των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ προσπάθησε να περάσει την εικόνα του ρεαλιστή υποψήφιου που κάνει αυτό που πρέπει. Ο Μ. Σούλτς (Σοσιαλιστές) προσπάθησε να περάσει την εικόνα του αντίπαλου της λιτότητας. Ο Γκυ Φερχόφσταντ (Φιλελεύθεροι) προσπάθησε να περάσει την εικόνα του υποψήφιου που ξέρει τι πρέπει να κάνει και τέλος η Σκα Κέλλερ (πράσινοι) παρουσίασε το εναλλακτικό κοινωνικό προφίλ των πρασίνων.



Οι υποψήφιοι δέχθηκαν ερωτήσεις από καλεσμένους, δημοσιογράφους και πολίτες μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ήταν αναμενόμενο ότι οι ερωτήσεις κινήθηκαν στα φλέγοντα θέματα της ανεργίας και της λιτότητας, αντανακλώντας επί της ουσίας τις μεγάλες αγωνίες των πολιτών στα 28 κράτη μέλη.

Οι τέσσερις υποψήφιοι υποσχέθηκαν τέσσερις τελείως διαφορετικές πολιτικές, αποσιωπώντας βεβαίως ότι οι γενικές και οι τελικές κατευθύνσεις ορίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Ήταν προφανές ότι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, ως πρόεδρος του eurogroup βρέθηκε στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να υπερασπιστεί την πολιτική που εφαρμόζεται στην ευρωζώνη, ενώ όπως ήταν εξίσου προφανές, ελλείψει Τσίπρα, ο Μ.Σούλτς μάζεψε πολλούς πόντους ως ο άνθρωπος που μίλησε νωρίς ενάντια στις πολιτικές του eurogroup. O πρώην Βέλγος πρωθυπουργός Γκ. Φερχόφσταντ θύμισε έντονα τις προεκλογικές ομιλίες του Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Η Ελλάδα εξίσου προφανώς ήταν ο ροζ ελέφαντας στο πάνελ. Τα ευρωομόλογα ήταν η ερώτηση που δίχασε περισσότερο, με τον Γιούνκερ να τα παραπέμπει στις καλένδες, τον Φερχόφσταντ να φέρνει την πλέον ρεαλιστική πρόταση για να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούνται το συντομότερο και συγκρούστηκε για αυτό έντονα με τον Μ.Σούλτς που άρχισε να επικαλείται την έλλειψη πλειοψηφίας στο Συμβούλιο.

Γιούνκερ: «Να συγχαρούμε τις χώρες που βγαίνουν από τα μνημόνια»

Σούλτς: «Δεν χρειάζεται να συγχαρούμε τις χώρες που βγαίνουν από το πρόγραμμα, πρέπει να βοηθήσουμε τους λαούς»


Στις 27 Μαΐου η απόφαση των αρχηγών:


Βεβαίως ο υποψήφιος της ομάδας που θα καταλάβει τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο. Ο Σούλτς κατηγόρησε στο Συμβούλιο των κρατών μελλών για «self empowerment», ο Φερχόφσταντ κατηγόρησε τον Μπαρόζο ως εντολοδόχο του Παρισιού και του Βερολίνου, η Κέλλερ ζήτησε να υπάρξει διαφάνεια στα πρακτικά του Συμβουλίου για να ξέρουμε ποια χώρα μπλοκάρει τι, ενώ ο Γιούνκερ προσπάθησε να φανεί διαλλακτικότερος, γνωρίζοντας ότι έχει το Συμβούλιο δίπλα του: «Όλα τα κόμματα κατηγορούν το Συμβούλιο σαν να μην έχουν να κάνουν τίποτα με αυτό, όλα όμως τα κόμματα μετέχουν και εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο».

Οι πάντες όμως φάνηκαν ανήσυχοι για το γεγονός ότι όντως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα μπορούσαν να τους αγνοήσουν κατά το άτυπο δείπνο της 27ης Μαΐου, όπου θα διαλέξουν το διάδοχο του Μπαρόζο.


Ευρωσκεπτικισμός:


Σούλτς: «Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι ένα ναζιστικό κόμμα θα καταλάβει έδρες και θα προπαγανδίζει τις θέσεις του Αδόλφου Χίτλερ, καλώ τους πολίτες να ψηφίσουν δημοκρατικά κόμματα».

Φερχόφσταντ: «Δεν παίρνουμε σοβαρά τις ανησυχίες του κόσμου, δεν έχουμε καλή επικοινωνία με τον κόσμο, τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα δεν έχουν προτάσεις, τα προβλήματα δεν λύνονται αν κλειστούμε πίσω από τα παλιά σύνορα».

Κέλλερ: «Τα κόμματα του κέντρου υιοθετούν κομμάτια της ατζέντας των ακροδεξιών και την νομιμοποιούν στα μάτια του κόσμου».

Γιούνκερ: «Πρέπει να κάνουμε διαχωρισμό ανάμεσα στους ευρωσκεπτικιστές, δεν θα μπω σε διάλογο με τα ακραία κόμματα, δεν θα κάνω ποτέ συμμαχία με ακροδεξιά κόμματα».

Φερχόφσταντ: «Στο ΕΛΚ έχετε μέλη που είναι ευρωσκεπτικιστικά, έχετε τον Μπερλουσκόνι που θέλει να βγει από το ευρώ, τον Ορμπάν που αλλάζει στο σύνταγμα όποτε τον βολεύει».

Γιούνκερ: «Με αηδίασε η δήλωση του Μπερλουσκόνι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v