Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Γιούνκερ για την Αμμόχωστο

Υπέρ της επιστροφής στους Ελληνοκυπρίους της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, τάσσεται ο Ζ.Κλ.Γιούνκερ.

  • Real.gr
Ο Γιούνκερ για την Αμμόχωστο
Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζει την πρόταση του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη για επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους της κλειστής περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου και εξαγγέλλει ότι εφόσον εκλεγεί, θα προβεί σε ενέργειες για λύση του Κυπριακού.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο κ. Γιούνκερ δηλώνει ότι «είναι πολύ εποικοδομητική εισήγηση» το πακέτο προτάσεων, που προωθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την Αμμόχωστο και περιλαμβάνει -σημειώνει- και απευθείας εμπόριο υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, αποφεύγει να απαντήσει κατά πόσον θα αποσύρει τον Κανονισμό της Επιτροπής για απευθείας εμπόριο μεταξύ κατεχομένων και χωρών - μελών της ΕΕ, Κανονισμός ο οποίος, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των νομικών υπηρεσιών του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, στηρίζεται σε «ακατάλληλη» νομική βάση.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δηλώνει ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής, θα διασφαλίσει ότι η όποια συμφωνημένη λύση υπάρξει στο Κυπριακό θα είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και τις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνει πως τον ενθάρρυναν τα μηνύματα στήριξης της πολιτικής ηγεσίας και του επιχειρηματικού κόσμου και υποστηρίζει ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, «το Εγχώριο Ακαθάριστο Προϊόν του νησιού θα μπορούσε να αυξηθεί πέραν των 2 δισ ευρώ, κατά μέσο όρο, στα πρώτα 5 χρόνια και γύρω στα 5 δισ. ευρώ μέσα στα πρώτα 10 χρόνια». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιούνκερ διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι Κύπριοι πολίτες θα απολαμβάνουν επιπρόσθετο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα 1.700 ευρώ τα πρώτα πέντε χρόνια και 3.800 ευρώ τα πρώτα 10 χρόνια.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Eurogroup έως και τον Ιανουάριο 2013 και παρέλαβε την αίτηση της κυβέρνησης Χριστόφια για οικονομική στήριξη, αφήνει σαφείς αιχμές, σημειώνοντας ότι «εάν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δράσει έγκαιρα, τότε η Κύπρος θα βρισκόταν σε πολύ διαφορετική θέση και διαφορετικές λύσεις θα είχαν δοθεί».

Στη συνέντευξή του αναφέρεται και στις διαφορές που τον χωρίζουν από τον βασικό του ανθυποψήφιο, σοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς.

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται το Σάββατο, 3 Μαΐου, στην Κύπρο, στο πλαίσιο εκδηλώσεων, που οργανώνει ο ΔΗΣΥ για τα 10 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v