Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμφιβάλλουν στην Γαλλία για το όραμα του Ολάντ

Εταιρείες και συνδικάτα αμφισβητούν το νέο όραμα του Ολάντ και τη στροφή του υπέρ των επιχειρήσεων.

  • Real.gr
Αμφιβάλλουν στην Γαλλία για το όραμα του Ολάντ
Οι γαλλικές επιχειρήσεις εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με το σχέδιο του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ για μειώσεις των δημοσίων δαπανών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αναζωογόνηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Οι σύμμαχοί του χαιρέτισαν ένα νέο «σοσιαλδημοκρατικό όραμα» για τη Γαλλία, όμως συνδικάτα εξέφρασαν ανησυχίες για περικοπές θέσεων εργασίας στο στρατό των εργαζομένων του δημόσιου τομέα και αριστεροί πολιτικοί τον κατηγόρησαν για ξεπούλημα, καθώς μετακινείται προς το πολιτικό κέντρο.

Η κύρια οργάνωση των εργοδοτών στη Γαλλία καλωσόρισε το σχέδιο που παρουσίασε ο Ολάντ για επιπλέον μειώσεις των δημοσίων δαπανών κατά τουλάχιστον 50 δισεκ. ευρώ από το 2015 ως το 2017 και για φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 30 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο απέρριψε την έκκλησή του προς τις εταιρείες να δεσμευθούν σε συγκεκριμένους στόχους σε ό,τι αφορά τις νέες προσλήψεις.

«Ποια είναι ακριβώς η έκταση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε; Χρειαζόμαστε μια αποσαφήνιση», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης των εργοδοτών Medef, ο Πιέρ Γκατάζ, ο οποίος έχει δηλώσει πως ο γαλλικός ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας επιπλέον, αν απελευθερωθεί από τις υπερβολικές επιβαρύνσεις.

Επικριτές λένε πως οι γαλλικές δημόσιες δαπάνες, οι οποίες βρίσκονται γύρω στο 57% του εθνικού προϊόντος - περίπου 12 μονάδες περισσότερο απ' ό,τι στη γειτονική Γερμανία - είναι υπερβολικά υψηλές, ενώ το εθνικό ελεγκτικό συνέδριο έχει εκτιμήσει πως το χρέος της Γαλλίας, στο 93,4% του ΑΕΠ, βρίσκεται «στη ζώνη κινδύνου».

Ωστόσο τα σχέδια του Ολάντ προκάλεσαν καταιγισμό επικρίσεων στη Γαλλία από τη σκληροπυρηνική αριστερά και την Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, η οποία δήλωσε πως ο πρόεδρος ασπάσθηκε την «υπερφιλελεύθερη» οικονομική πολιτική.

«Ονομάζεται σοσιαλδημοκρατία και η σοσιαλδημοκρατία είναι στην αριστερά», δήλωσε ωστόσο στο τηλεοπτικό κανάλι LCI ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ένα κεντρώο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ολάντ.

«Αυτό που προτείνεται είναι ένας κοινωνικός συμβιβασμός, είναι μια επιτάχυνση, μια διεύρυνση της γραμμής μας», απάντησε όταν ερωτήθηκε αν ο Ολάντ - ο οποίος στην προεκλογική εκστρατεία του το 2012 είχε χαρακτηρίσει τον κόσμο της οικονομίας «εχθρό» του - πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών.

Σοσιαλδημοκρατία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγραφεί ο στόχος της δημιουργίας δομών πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης μέσα σε μια καπιταλιστική οικονομία. Στην Ευρώπη, χρησιμοποιείται κυρίως στη Γερμανία, στην ονομασία του κύριου κόμματος της αριστεράς. Όμως ενώ οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες αποκήρυξαν το μαρξισμό το 1959 στο συνέδριό τους στο Μπαντ Γκόντεσμπεργκ, οι Γάλλοι Σοσιαλιστές ουδέποτε το έπραξαν και παραμένουν ένας ευρύς σχηματισμός όπου κεντρώοι συγχρωτίζονται με αριστερούς όπως ο υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ.

Το μετριοπαθές εργατικό συνδικάτο CFDT, που ως τώρα στήριζε τις μεταρρυθμίσεις του Ολάντ, προειδοποίησε σε δήλωσή του ότι θα παρακολουθεί στενά κάθε αντίκτυπο που θα υπάρξει ενδεχομένως για το προσωπικό του δημόσιου τομέα.

Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι καλωσόρισαν την παραδοχή εκ μέρους του Ολάντ της ανάγκης για μείωση των δαπανών, αλλά αμφισβήτησαν αν θα πραγματοποιηθούν οι περικοπές και αν θα είναι αρκετές για να προκαλέσουν μια αλλαγή.

«Το 2014 μπορεί να είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για τον Ολάντ», δήλωσε ο Κρίστιαν Σουλτς, ανώτερος οικονομολόγος στη γερμανική τράπεζα Berenberg. «Σε καιρούς υψηλής ανεργίας και οικονομικής υποαπόδοσης, θα πρέπει να είναι ευκολότερο να πεισθεί η αριστερή πτέρυγα του κόμματός του για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης της δεξιάς Ζαν-Φρανσουά Κοπέ παραδέχθηκε πως «δεν μπορούμε να κατακρίνουμε» τον προσανατολισμό του αρχηγού του κράτους. «Όμως προσοχή, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», διευκρίνισε.

Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν επέκρινε δριμύτατα τον πρόεδρο. «Είναι η πιο βίαιη δεξιά στροφή που έχουμε δει εκ μέρους μιας κυβέρνησης της αριστεράς μετά τον Γκι Μολέ», πρωθυπουργό το 1956 και σύμβολο, σύμφωνα με ορισμένους, των συμβιβασμών της αριστεράς, σχολίασε, επικρίνοντας τις «νεοφιλελεύθερες» δηλώσεις και «τα χωρίς ανταλλάγματα δώρα προς την εργοδοσία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v