Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαρόζο: Διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες

Τι είπαν ο πρόεδρος της Κομισιόν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  • Real.gr
Μπαρόζο: Διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες
Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του προγράμματος της ελληνικής προεδρίας από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Στρασβούργο. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κερδίσει το ακροατήριο αναφέροντας πολλές φορές ότι και ο ίδιος μέχρι πρόσφατα ανήκε στο σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά συμμερίζεται το αίτημα για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, ενώ προανήγγειλε ισχυρή συνεργασία με στόχο να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα της ατζέντας, με πρώτο και κύριο αυτό της τραπεζικής ένωσης.

Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναλύοντας την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, περιέγραψε αναλυτικά τις θυσίες των πολιτών που έχουν χάσει το 38% του βιοτικού τους επιπέδου αλλά και την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, τη μείωση του ελλείματος κατά 13 μονάδες σε καθεστώς ύφεσης έξι ετών όπου εξανεμίστηκε το 25% του ελληνικού ΑΕΠ.

Αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, στο επίτευμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και στην πρόβλεψη για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον λανθασμένο σχεδιασμό του πρώτου οικονομικού προγράμματος ειδικά σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο πολλαπλασιαστή και στο γεγονός ότι ο ίδιος είχε επισημάνει το λάθος από τότε.

Επισήμανε μάλιστα ότι ακόμη κι έτσι, η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, έχει φέρει εις πέρας ό,τι της έχει ζητηθεί κι ευχαρίστησε τους λαούς της Ευρώπης για την αλληλεγγύη που της επέδειξαν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον πρόεδρο Μπαρόζο για τη συνεργασία που είχαν αυτά τα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπαρόζο ανταπάντησε ότι "πλέον δεν χρωστάμε μόνο στην αρχαία Ελλάδα αλλά και στη μοντέρνα Ελλάδα για το αγωνιστικό πνεύμα που επιδεικνύει εν μέσω της κρίσης". Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν έξοδο της Ελλάδας, διάλυση του ευρώ και της Ένωσης διαψεύσθηκαν, ενώ έχουμε προχωρήσει πολύ δρόμο σε σχέση με τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά και τώρα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αποκατάσταση της απασχόλησης.

Ο πρέοδρος Μπαρόζο είπε χαρακτηριστικά ότι το 2014 είναι η επέτειος από τα 100 χρόνια από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη έχει προχωρήσει κι ενώ παλαιότερα οι νέοι Ευρωπαίοι σκοτώνονταν μεταξύ τους σήμερα θα ψηφίσουν όλοι μαζί. "Υπό αυτήν την έννοια και η ελληνική προεδρία πιστεύουμε θα συνεισφέρει στην ισχυροποίηση της Ευρώπης".

Από την πλευρά του ο Ζόζεφ Ντολ, επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε χαρακτηριστικά πως πάντα έλεγε ότι ο Αντώνης Σαμαράς έπρεπε να γίνει πρωθυπουργός για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα και σήμερα αισθάνεται δικαιωμένος.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, επισήμανε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή του χρέους της και πως πολλές από τς απαιτήσεις της τρόικας είναι παράλογες. Κατέληξε δε πως η μεγάλη ευθύνη της ελληνικής προεδρίας είναι να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση που σήμερα απ' ό,τι φαίνεται βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. 

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ τόνισε ότι μπορεί η Ελλάδα να μας έδωσε το όνομα της Ευρώπης, μας έδωσε όμως και την κρίση και πως "δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε αν το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είχε αναλάβει νωρίτερα τις ευθύνες του και η ευρωπαϊκή ελίτ είχε επιδείξει νωρίτερα αλληλεγγύη".

Η Ρεμπέκα Χαρμς, εκ μέρους των Πρασίνων, επισήμανε στον πρωθυπουργό πως είναι μεγάλο λάθος να έρχεται στο Ε.Κ. και να λέει ότι όλα πάνε καλά τη στιγμή που η εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων έχει κοστίσει στο βιοτικό επίπεδο και στην απασχόληση των πολιτών.

Εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς ο Γκάμπριελ Ζίνερ ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να μην μετατρέψει την ελληνική προεδρία σε πεδίο αντιπαράθεσης εσωτερικής πολιτικής, ενώ τέλος οι εκπρόσωποι των Βρετανών Συντηρητικών και των Ευρωσκεπτικιστών, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιμετώπισαν την ομιλία Σαμαρά με έντονο σκεπτικισμό.

Ο δε Νάιτζελ Φάρατζ έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αλλάξει το όνομα της Νέας Δημοκρατίας από Νew Democracy σε Νo Democracy, διότι, όπως είπε, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται υπό ξένο έλεγχο. Αυτήν την ώρα συνεχίζονται οι τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού και του Μάρτιν Σουλτς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v