Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση στην κυβέρνηση και... επιστολή στον Σουλτς

Βέβαιος ότι η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη ανατροπή έχει αρχίσει εμφανίστηκε ο Αλ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι η αδυναμία της κυβέρνησης να χειριστεί την κατάσταση, την κάνει πιο επικίνδυνη για τον λαό και τη δημοκρατία.

  • Real.gr
Επίθεση στην κυβέρνηση και... επιστολή στον Σουλτς
Βέβαιος ότι η αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη ανατροπή έχει αρχίσει, εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, εκτιμώντας ότι η αδυναμία της κυβέρνησης να χειριστεί την κατάσταση, την κάνει πιο επικίνδυνη για τον λαό και τη δημοκρατία.

«Μια κυβέρνηση που σαπίζει, μια κυβέρνηση τελειωμένη που στηρίζεται σε ξένα δεκανίκια αλλά που πρέπει να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο της, είναι η σημερινή εικόνα της κυβέρνησης», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να περιμένουμε το χειρότερο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο, με ψυχραιμία και επιμονή».

Έκανε, άλλωστε, λόγο για σχέδια διάσωσης της κυβέρνησης που καταρτίζονται ήδη και για μία μειοψηφική ομάδα γύρω από τον πρωθυπουργό που επιχείρησε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εσωτερικός εχθρός, σχέδιο όμως που «κατέρρευσε παταγωδώς». Τους κάλεσε δε, δημοσίως, να «σοβαρευτούν», χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «τελευταίο σκαλοπάτι στην κατρακύλα της κυβέρνησης Σαμαρά» τη θεωρία των δύο άκρων.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις με την τρόικα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει με τρόμο την προοπτική νέων μέτρων και προσποιείται ότι διαπραγματεύεται, την ώρα που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών -όπως είπε- χαρακτηρίζει το μνημόνιο ως το μόνο σοβαρό κείμενο για την χώρα.

Ευρεία αναφορά έκανε στο «σκάνδαλο» -όπως το χαρακτήρισε- των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προαναγγέλλοντας εξεταστική επιτροπή για το ζήτημα. Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε, όμως, και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντάς τον σε... οργανωτική εγρήγορση και στέλνοντας μηνύματα υπέρ της λιγότερης γκρίνιας και της περισσότερης δράσης από τα μέλη του.

Τέλος, μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να τεθεί εκείνος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, κάνοντας λόγο για τιμητική πρόταση και δεσμευόμενος ότι θα δώσει τον αγώνα στην Ελλάδα, που αποτελεί και την πρώτη γραμμή του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται στην Ευρώπη.

Και ενώ η υποψηφιότητά του καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους, παίρνοντας αρκετά αργότερα τον λόγο ο Αντώνης Νταβανέλλος διαφοροποιήθηκε, εκτιμώντας ότι δεν θα βοηθήσει κάτι τέτοιο ούτε τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Και αν αυτή ήταν μία μεμονωμένη φωνή διαφοροποίησης, απείρως μεγαλύτερη σημασία είχε η παρέμβαση του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη που αντιτάχθηκε στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την αναστολή της χρηματοδότησης των κομμάτων που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατικές ενέργειες. Αιχμή ήταν ασφαλώς η πρόβλεψη του 187α, ήτοι της πρόβλεψης για τρομοκρατικές ενέργειες, από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιταχθεί και δεν είχε ψηφίσει τον γνωστό και ως «τρομονόμο».

Εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας, ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε πως θα έπρεπε ίσως να έχει επιλεγεί το «παρών» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην επικείμενη ψηφοφορία της Τρίτης και η επιμονή στη δική του πρόταση, όπου προβλέπονταν μόνο τα αδικήματα που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση.

Η απάντηση πάντως ήρθε άμεσα, εκ μέρους στελεχών της πλειοψηφίας που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξαν πως η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και δεν θα πρέπει να αφεθεί η ΝΔ να καρπωθεί όλα τα οφέλη από την αντιμετώπιση του ναζισμού και του φασισμού στην χώρα μας.

Επιστολή Τσίπρα στον Μάρτιν Σουλτς

Να μεσολαβήσει για τη συνέχιση παροχής δορυφορικής κάλυψης στα προγράμματα των εργαζομένων της ΕΡΤ ζητά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Στην επιστολή του με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 2013, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει πως υπάρχει αίτημα διακοπής της σχετικής υπηρεσίας από τον υφυπουργό Δημόσιας Τηλεόρασης Παντελή Καψή, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι στη δικαιοδοσία του.

«Πιστεύουμε πως ένα τέτοιο αίτημα πρέπει να απορριφθεί για πολλούς λόγους που συνδέονται με την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την ελευθερία του λόγου και τα συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στην ΠΟΣΠΕΡΤ και την SES ASTRA (ευρωπαϊκοί δορυφόροι)», σημειώνει, ενώ αναλύει μεταξύ άλλων τους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει κατά τον ίδιο να γίνει δεκτό το αίτημά του:

- το κλείσιμο της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου προκάλεσε κατακραυγή ενώ εξακολουθεί να εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ

- η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να καθιερώσει τη Δημόσια Τηλεόραση, την οποία η κοινή γνώμη θεωρεί κυβερνητικό μέσο. Και γι’ αυτό κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δε συμμετέχει στις εκπομπές του

- ο τερματισμός του δορυφορικού σήματος της ΝΕΤ και της ΕΤ3 θα φιμώσει την εναλλακτική πολιτική φωνή, που διαφωνεί με την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v