"Βροχή" παρεμβάσεων από γαλάζιους υπουργούς

Έκκληση για κυβερνητική ενότητα και προώθηση μεταρρυθμίσεων από υπουργούς της ΝΔ. Στηρίζουν Σαμαρά και τονίζουν ότι με το νέο σχέδιο η ΕΡΤ εξυγιαίνεται. «Οφείλουμε όλοι να αποφύγουμε μία ασύμμετρη ζημιά, λέει ο Αβραμόπουλος.

Βροχή παρεμβάσεων από γαλάζιους υπουργούς

Υπέρ της αταλάντευτης προώθησης των μεταρρυθμίσεων τάσσονται κορυφαίοι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας που με αφορμή την ΕΡΤ κάνουν έκκληση για ενότητα της κυβέρνησης, σύνεση, πνεύμα συνεργασίας αλλά και αποφασιστικότητα.

Για τις εξελίξεις με αφορμή το ζήτημα της ΕΡΤ ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι: «Όλοι γνωρίζουμε ότι ο δημόσιος τομέας πάσχει. Είναι δε, ο βασικότερος παράγοντας που συνέβαλε στην οικονομική κρίση. Απαιτείται, με βαθιές τομές, η εξυγίανση και το νοικοκύρεμά του. Από αυτήν την απόφαση, δεν μπορεί να εξαιρεθεί η ΕΡΤ, η οποία από μόνη της και όχι μόνο με ευθύνη του προσωπικού της, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός ξεπερασμένου μοντέλου λειτουργίας και διαχείρισης».

Ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι: «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώνει η δημόσια τηλεόραση. Το αντίθετο. Η εξυγίανσή της θα την καταστήσει πιο λειτουργική και πιο ανταγωνιστική. Πιο κοντά στον πολίτη, με ακόμα πιο ανεξάρτητη φωνή και ρόλο».

«Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες και μόλις χθες ο Πρωθυπουργός έκανε ένα γενναίο και σημαντικό βήμα συνάντησης με τους άλλους πολιτικούς Αρχηγούς, από τους οποίους αναμένεται μια αντίστοιχη στάση ευθύνης», τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών.

Και η δήλωση του Δημ. Αβραμόπουλου καταλήγει: «Οφείλουμε όλοι να αποφύγουμε μία ασύμμετρη ζημιά που θα βλάψει τη συλλογική προσπάθεια όλων να βγει η Ελλάδα από την κρίση, να προστατεύσουμε τα θετικά αποτελέσματα που έχει φέρει η συνεργασία των τριών κομμάτων και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός.

Την στιγμή αυτή προέχει η ενότητα, η σύνεση και η διορατικότητα».

Χατζηδάκης: Μονόδρομος για οι αλλαγές

Στο θέμα της ΕΡΤ αναφέρθηκε και ο υπουργός ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη: «η προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά έχει ένα στόχο: Να αποτρέψει τα χειρότερα για τη χώρα και να τη βάλει σε ένα ασφαλές λιμάνι.

Μέχρι τώρα έγινε κατορθωτό να μπουν στο περιθώριο τα σενάρια grexit, να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και να προκληθεί και πάλι επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Η ελπίδα και πάλι ανθίζει, όμως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και ένα βασικό εργαλείο είναι να αλλάξουμε το κράτος και τις δομές του και από ένα ελλειμματικό γίγαντα να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, μικρότερο και αποτελεσματικό κράτος που να σέβεται τους πολίτες και να ανταποκρίνεται στις θυσίες τους"

Οπως τόνισε ο υπουργός ανάπτυξης "με αφορμή την ΕΡΤ το ερώτημα που πρέπει όλοι να απαντήσουμε είναι μεταρρυθμίσεις ή στασιμότητα. Άλμα στο κενό αγκαλιά με το χθες, ή πορεία προς τα εμπρός; Και σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουμε όλοι.

Εν προκειμένω, είναι σαφές ότι δεν καταργείται η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αντίθετα αλλάζει και εκσυγχρονίζεται. Οι συνθήκες απαιτούν σταθερότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος διότι πολύ απλά υπηρετούν το συμφέρον των πολλών ανυπεράσπιστων Ελλήνων".

Δένδιας: Να μην υποκύψουμε στο λαϊκισμό

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαος Δένδιας, σχετικά με το ζήτημα της ΕΡΤ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η πατρίδα μας διέρχεται τα τελευταία χρόνια μία βαθύτατη κρίση, η οποία έλαβε τη μορφή υπαρξιακής αγωνίας και την έφερε στο χείλος του γκρεμού. Η Ελλάδα μόλις ένα χρόνο από σήμερα, παρά τις οδυνηρές θυσίες στα εισοδήματα των πολιτών, βρισκόταν ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ και τις ολέθριες συνέπειες που αυτή θα επέφερε.

Χάρη στην αποφασιστικότητα και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων από τη σημερινή κυβέρνηση, η κατάσταση αυτή αντιστράφηκε, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα. Στη δύσκολη αυτή πορεία οφείλουμε όλοι να μην υποκύψουμε στις σειρήνες του λαϊκισμού και να στηρίξουμε τις μεγάλες αλλαγές.

Η Ελλάδα χρειάζεται μία ισχυρή δημόσια τηλεόραση που να αποτελεί πρότυπο ενημέρωσης. Δεν χρειάζεται μία κρατική τηλεόραση που να σηματοδοτεί ό,τι ακριβώς πρέπει να αλλάξει στον τόπο. Ούτως ή άλλως, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τομές είναι η απαραίτητη συνθήκη για να επιβιώσει η πατρίδα».

Κεφαλογιάννη: Να δείξουμε όλοι πνεύμα συνεργασίας

Παρέμβαση για το θέμα της ΕΡΤ έκανε και η υπουργός τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Όπως δήλωσε «Η Ελλάδα χρειάζεται γενναίες μεταρρυθμίσεις και ριζοσπαστικές αλλαγές. Αυτή είναι η σαφής εντολή που δόθηκε στην Κυβέρνηση μόλις πριν ένα χρόνο.

Αυτή την εντολή εφαρμόζει ο Πρωθυπουργός με την απόφαση για την εξυγίανση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και τη μετατροπή της σε ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο, λειτουργικό φορέα ενημέρωσης.

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Η προσπάθεια που γίνεται είναι τιτάνια και οι θυσίες του ελληνικού λαού τεράστιες. Χρειάζεται όλοι να δείξουμε αποφασιστικότητα, τόλμη και πνεύμα συνεργασίας.

Να βάλουμε το συμφέρον της χώρας, πάνω από το ατομικό ή κομματικό συμφέρον. Να σταθούμε, δυνατοί και αποφασισμένοι, στο ύψος των περιστάσεων».

Αρβανιτόπουλος: Ολοκληρωμένο το σχέδιο Σαμαρά

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, για το θέμα της ΕΡΤ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κεντρική προγραμματική αρχή της τρικομματικής κυβέρνησης είναι η προώθηση των διαθρωτικών αλλαγών με ένα εκ των βασικών στόχων την εξυγίανση του δημόσιου τομέα.

Η εξυγίανση της ΕΡΤ που αντιπροσωπεύει την πλέον ακραία εκδοχή του πελατειακού κράτους της μεταπολίτευσης είναι αναγκαία για το δημόσιο συμφέρον.

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θέτει σε επαναλειτουργία τη δημόσια τηλεόραση με βάση την ανεξάρτητη και πολυφωνική ενημέρωση, την αξιοκρατική επιλογή του προσωπικού και τη χρηστή και βιώσιμη διαχείριση.

Η εφαρμογή των πολιτικών που θα βγάλουν την χώρα από την κρίση αποτελεί μονόδρομο για την τρικομματική κυβέρνηση. Κάθε άλλη επιλογή αποτελεί επιστροφή στο χθες».

Μουσουρούλης: Εξυγιαίνεται η ΕΡΤ

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης, σχετικά με το θέμα της ΕΡΤ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση για τη δημιουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενός εξορθολογισμένου, νοικοκυρεμένου και εξωστρεφούς οργανισμού, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη.

Σήμερα, που όλοι σηκώνουμε το βάρος για την υπέρβαση της χειρότερης μεταπολεμικής κρίσης και απαιτούνται ριζικές τομές στη λειτουργία του δημοσίου τομέα δεν μπορεί να παραμένουν αναχρονιστικά πρότυπα διαχείρισης. Και η ΕΡΤ ταυτίστηκε, διαχρονικά, με αναξιοκρατία και κακοδιαχείριση, που πλήρωναν οι πολίτες της χώρας μας κάθε μήνα.

Χρόνια τώρα, πολιτικοί - με προεξάρχοντες εκείνους της Αριστεράς, δημοσιογράφοι, αναλυτές και απλοί πολίτες εξέφραζαν την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή τους για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ. Χρόνια τώρα πλήθος κόσμου ζητούσε μια καλύτερη δημόσια τηλεόραση, ζητούσε να πιάνει τόπο κάθε ευρώ που δαπανά για αυτή. Όλοι φώναζαν, αλλά κανείς δεν έκανε το παραμικρό.

Επιτέλους, μπαίνει μπροστά το εγχείρημα της εξυγίανσης της ΕΡΤ και η δημιουργία ανοικτής, δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα λογοδοτεί στα κόμματα και σε συντεχνιακές πρακτικές, αλλά, κατά τα πρότυπα μεγάλων δικτύων, θα υπηρετεί την αντικειμενική, πολυφωνική ενημέρωση και τον πολιτισμό υπό την ευθύνη ανεξάρτητης υπερκομματικής αρχής.

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός με συναίσθηση ευθύνης και πολιτική τόλμη ανέλαβαν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και καλούνται όλοι να συμβάλλουν στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η πορεία ανάκαμψης και σταθερότητας που έχει μπει η χώρα».

Καλαφάτης: Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις

Για το θέμα των μεταρρυθμίσεων αλλά και της ΕΡΤ ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης τόνισε: "Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν ένα απαραίτητο βήμα για να «αποδράσει» η χώρα από παθογένειες και αγκυλώσεις που την καθήλωναν για δεκαετίες. Ο εξορθολογισμός, η οικονομική εξυγίανση, η διαφάνεια και η αξιοκρατία είναι προσδιοριστικά στοιχεία του ρόλου μίας σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία μίας νέας δημόσιας τηλεόρασης, με αυτά τα χαρακτηριστικά, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Στόχος είναι ακριβώς η αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης, ώστε να γίνει πιο ποιοτική, πιο λειτουργική, πιο ανταγωνιστική. Και φυσικά αντικειμενική και ανεξάρτητη"

Σύμφωνα με τον ίδιο "η μεταρρύθμιση για μία νέα, σύγχρονη, δημόσια τηλεόραση είναι παράλληλα και μία συμβολική κίνηση: δείχνει την πραγματική βούληση να ξεφύγουμε από το χθες που όλους μας πλήγωσε και να κερδίσουμε το Αύριο της Ελπίδας.

Αυτός είναι άλλωστε ο υπέρτατος στόχος τον οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις εθνικής ευθύνης οφείλουν να υπηρετούν".

Σκορδάς: Ανάγκη για ενημέρωση χωρίς παθογένειες

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Αθανάσιος Σκορδάς, σχετικά με το θέμα της ΕΡΤ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση Σαμαρά, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, εφαρμόζει επί ένα χρόνο ένα μακράς πνοής μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας και μετάβασης της κοινωνίας σε ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο προόδου, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής. Οι ρήξεις με το χθες είναι καθημερινές σε κάθε τομέα κυβερνητικής δράσης.

Ουδείς αμφισβήτησε την αξία και την ανάγκη ύπαρξης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Το πραγματικό διακύβευμα στην υπόθεση αυτή είναι εάν η ΕΡΤ θα παραμείνει ακίνητη σε μια κοινωνία που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, ή εάν θα καλύψει την πραγματική ανάγκη των πολιτών για ποιοτική ενημέρωση, χωρίς παθογένειες. Η συνταγή της ακινησίας, δεν έλυσε ποτέ, κανένα πρόβλημα.

Η εξάλειψη των παθογενειών της ΕΡΤ, τις οποίες οι πάντες συνομολογούν, οφείλει να είναι πρώτιστος στόχος όλων, όσοι αναγνωρίζουμε την προσφορά και την αξία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για την ποιότητα της Δημοκρατίας στον τόπο μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v