Στις 4 Οκτωβρίου η εκλογική αναμέτρηση

Την ημερομηνία της -πρόωρης- προσφυγής στις κάλπες προσδιόρισε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, σε δηλώσεις του από το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως τόνισε, οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου.

Στις 4 Οκτωβρίου η εκλογική αναμέτρηση
Την ημερομηνία της -πρόωρης- προσφυγής στις κάλπες προσδιόρισε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, σε δηλώσεις του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως τόνισε, οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, η κυβέρνηση οδηγείται σε αυτή τη λύση για την καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. ΄"Έχουμε δύο δύσκολα χρόνια μπροστά μας. Ειδικά το 2010 θα είναι καθοριστικό για την πορεία της οικονομίας", τόνισε ο πρωθυπουργός.

"Μια εξάμηνη προεκλογική περίοδος θα ήταν καταστροφική για την οικονομία της χώρας", υπογράμμισε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή θα μπορέσει να προχωρήσει στις απαραίτητες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης. "Το συμφέρον του τόπου με οδήγησε σε αυτή την απόφαση" πρόσθεσε.   

Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, όπου και ζήτησε τη διάλυση της Βουλής.

Εισερχόμενος στο γραφείο του κ. Παπούλια, ο κ. Καραμανλής είπε ότι έλαβε την απόφασή του με αίσθημα ευθύνης και μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου, ενώ ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόφαση του κ. Καραμανλή κατατείνει στο συμφέρον του τόπου.
 
Το πλήρες κείμενο της επιστολή του πρωθυπουργού προς τον κ. Παπούλια δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Νωρίς το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδρίασε και το υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του τόνισε ότι η χώρα διανύει μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη η οποία είναι καθοριστική για το μέλλον και αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις της κρίσης σε όλο τον κόσμο και είπε ότι οι συνέπειες στη χώρα μας ήταν ηπιότερες αλλά θα ήταν πολύ πιο έντονες αν η κυβέρνηση δεν έκανε τα βήματα προόδου στην οικονομία τα τελευταία χρόνια. Κατηγόρησε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι παρέδωσε το 2004 το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ και την ανεργία πάνω από 11%.

---ΕΚΤΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΑΠΗΣ

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο κ. Μιχάλης Λιάπης, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο βουλευτής της ΝΔ σε δήλωσή του αναφέρει ότι για λόγους ηθικής και πολιτικής τάξεως δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές και να συμπράξει με αποφάσεις με τις οποίες διαφωνεί, όπως λέει, ριζικά. Επισημαίνει πως είναι θέμα πολιτικής συνέπειας και προσωπικής αξιοπρέπειας ενώ κάνει λόγο για αποφάσεις που κατά τη γνώμη του αποτελούν ιστορικό λάθος για τη χώρα και ατόπημα για την παράταξη.

«Δεν μπορώ να συμμετάσχω σ' αυτό τον παραλογισμό. Με τι επιχειρήματα θα ζητήσουμε και πάλι την ψήφο του λαού, όταν χθες εμφανιστήκαμε να ομολογούμε ότι αποτύχαμε τα χρόνια που κυβερνάμε; Με τι ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε από τους δικούς μας ψηφοφόρους να δώσουν τη μάχη, όταν δεν τιμήσαμε την εμπιστοσύνη τους, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια της 4ετίας;», δήλωσε και αποκάλυψε ότι προ μηνός, με επιστολή του στον κ. Καραμανλή, είχε επισημάνει τους κινδύνους των πρόωρων εκλογών για τον τόπο, το κόμμα και για τον ίδιο προσωπικά και εκείνος τότε είχε συμφωνήσει.

«Τώρα όμως κάποιοι με πολλαπλές διασυνδέσεις και προφανείς ιδιοτελείς λόγους, τον μετέπεισαν...», συνέχισε ενώ επίσης δήλωσε ότι παραμένει μάχιμος πολιτικός στην παράταξη και πιστός στις αυθεντικές παρακαταθήκες του ιδρυτή της. «Είμαι δίπλα στους αγνούς αγωνιστές της ΝΔ και συμμετέχω στην σημερινή μεγάλη τους θλίψη και απογοήτευση.

Και είμαι βαθύτατα συγκινημένος για την πάνδημη στήριξή τους τις τελευταίες μέρες στις απόψεις μου. Χρειάζεται υπομονή και κουράγιο στα δύσκολα χρόνια, που έρχονται...», κατέληξε ο κ. Λιάπης.


---Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκέφθηκα, πριν από λίγο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και του ζήτησα όπως ορίζει το Σύνταγμα τη διάλυση της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα και την προκήρυξη εκλογών στις 4 Οκτωβρίου.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέλυσα τους λόγους που με οδήγησαν στο να ζητήσω νωπή λαϊκή εντολή. Τόνισα πως οι λόγοι αυτοί συνδέονται με την εθνική πρόκληση της αντιμετώπισης των σοβαρών συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης, καθώς έχουμε δύο δύσκολα χρόνια μπροστά μας. Ειδικά το 2010 θα είναι καθοριστικό για την πορεία της Οικονομίας.

Κατέστησα σαφές πως βαρύνουσα σημασία στη λήψη της απόφασής μου είχε η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Όπως είναι γνωστό, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επρόκειτο, μέσα σε λίγους μήνες, να εκβιάσει πρόωρες εκλογές, με αφορμή την προεδρική εκλογή. Αυτή η επιλογή οδηγούσε τη χώρα σε μια εξάμηνη προεκλογική περίοδο που θα ήταν καταστροφική για την Οικονομία. Διότι, σε δύσκολες συγκυρίες, απαιτούνται σταθερότητα, ήπιο κλίμα για να προωθηθούν οι αναγκαίες πολιτικές, κάτι που θα ήταν αδύνατο μέσα σε ένα κλίμα εκλογολογίας, κοινωνικής και πολιτικής έντασης.

Η πρόθεσή μου, όπως εξήγησα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν να εξαντλήσω τη θητεία της Κυβέρνησης, έως τον Σεπτέμβριο του 2011, μετά την ψήφιση του ιδίου ως Προέδρου από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Άλλωστε, ο χρόνος αυτός θα επέτρεπε να εφαρμοστούν, σε συνθήκες σταθερότητας, οι αναγκαίες δύσκολες πολιτικές. Πολιτικές που, όπως εξήγησα, κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις: Στον αυστηρότερο δυνατό έλεγχο στις δημόσιες δαπάνες και την μεγαλύτερη αποδοτικότητά τους. Στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, αγνοώντας τις αντιδράσεις ειδικότερων συμφερόντων.

Οι συγκυρίες που επιβάλλουν τις πολιτικές αυτές, όπως τόνισα στον Πρόεδρο, συνδέονται με τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που γίνονται όλο και πιο ορατές. Βεβαίως, τα βήματα προόδου που έχει κάνει η χώρα τα τελευταία χρόνια απέτρεψαν τα χειρότερα που έχουν εμφανιστεί σε άλλες χώρες, όπως βαθύτατη ύφεση και εκρηκτική ανεργία.

Όμως, παρόλα αυτά, οι δυσκολίες είναι μεγάλες και απαιτούν δύσκολες, τολμηρές αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα και οι αυταπάτες οδηγούν μόνο σε επικίνδυνα αδιέξοδα. Άρα, το ζητούμενο είναι, μια κυβέρνηση, με νωπή εντολή, που θα τολμήσει να προχωρήσει στις αναγκαίες πολιτικές για να βγει η Οικονομία από την κρίση πιο δυνατή. Όχι βραχυχρόνια, αλλά μακροχρόνια και σε γερές, σε στέρεες βάσεις.

Όπως τόνισα χθες απευθυνόμενος στους πολίτες, η απόφασή μου αυτή είναι πράξη ευθύνης. Δεν είχα το δικαίωμα να αφήσω τον τόπο να σέρνεται επί μήνες στη δίνη μιας καταστροφικής προεκλογικής ατμόσφαιρας, μόνο και μόνο για να χρεώσω στην Αξιωματική Αντιπολίτευση την ανευθυνότητά της στο Προεδρικό. Το συμφέρον του τόπου επέβαλλε την απόφασή μου να ξεκαθαρίσω το τοπίο, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν ποιος θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του παρόντος, θέτοντας τις βάσεις για την μακροχρόνια πρόοδο του τόπου.

Οι πολίτες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σ’ έναν δύσκολο και έναν εύκολο δρόμο. Ο δύσκολος δρόμος είναι πρόταση ευθύνης, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του τόπου. Ο εύκολος δρόμος είναι επιλογή ανευθυνότητας, που αγνοεί την πραγματικότητα και οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο. Ο δύσκολος δρόμος, που επιβάλλεται να ακολουθήσουμε, οδηγεί σε μια οικονομία με γερά θεμέλια και περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Ο εύκολος δρόμος μπορεί να ακούγεται ευχάριστος, όμως οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε επιδείνωση της κρίσης και, τελικά, θα προκαλέσει πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος.

Στους πολίτες εναπόκειται ποια οικονομική πολιτική και ποιες αντιλήψεις θα επιλέξουν. Οι πολίτες θα επιλέξουν τον Πρωθυπουργό που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, που, σε τελική ανάλυση, θα πάρει αποφάσεις καθοριστικές για την πορεία της χώρας στο μέλλον».



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v