Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάλλας: Αισιοδοξία για την ΑΜΚ αλλά και αιτήματα

Αισιόδοξος ότι θα καλυφθεί η συμμετοχή των ιδιωτών στην ΑΜΚ εμφανίστηκε ο Μ. Σάλλας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη αλλαγών στους όρους ανακεφαλαιοποίησης από το ΤΧΣ. Αποφασίστηκε έκδοση ΜΟΔ έως 2 δισ. ευρώ.

Σάλλας: Αισιοδοξία για την ΑΜΚ αλλά και αιτήματα
Την πεποίθησή του ότι οι ελληνικές τράπεζες και η οικονομία θα καταφέρουν να βγουν από την κρίση υπογράμμισε πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο οποίως ωστόσο τόνισε ότι περιμένει αλλαγές στους όρους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δημιουργηθεί πολύ πιο θετικές συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία, γεγονός που άλλαξε και τη συμπεριφορά των αγορών», δήλωσε.

«Για παράδειγμα, μέσα σε έναν μήνα έγιναν εκδόσεις στις διεθνείς αγορές ύψους 43 δισ. ευρώ. Οι ενδείξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δείχνουν ότι η θετική πορεία θα διαρκέσει μεγαλύτερη περίοδο, οι αγορές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν bull markets και αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να το εκμεταλλευτούν καθώς ανοίγουν οι αγορές», τόνισε ο κ. Σάλλας.

«Και θα τους δοθεί η δυνατότητα, εφόσον η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρωθεί με επιτυχία, να το εκμεταλευτούν στο διεθνές περιβάλλον προκειμένου να χρηματοδοτηθούν», συμπλήρωσε.


Οι αυξήσεις κεφαλαίου

Αναφερόμενος στο θέμα των αυξήσεων κεφαλαίου, ο κ. Σάλλας δήλωσε ότι «στην Τράπεζα Πειραιώς πιστεύουμε πως θα καταφέρουμε να καλύψουμε με ιδιαίτερη επιτυχία το 10% της ίδιας συμμετοχής στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως και οι άλλες ελληνικές τράπεζες». Όπως σημείωσε, οι ελληνικές τράπεζες μπήκαν ξανά στην ατζέντα των ξένων θεσμικών μετά από χρόνια και υπάρχει ενδιαφέρον.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Σάλλας δήλωσε ότι μικροζητήματα πρέπει ενδεχομένως να επανεξεταστούν έτσι ώστε να ξεφύγουμε από τον μίζερο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζαμε έως σήμερα το 10% της ίδιας συμμετοχής.

Τώρα, σημείωσε, αναμένονται βελτιωτικές κινήσεις από το ΤΧΣ στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης καθώς πλέον οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από ό,τι όταν έγινε το σχέδιο και αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί μαζί με τα σημάδια βελτίωσης της αξιοπιστίας της χώρας.

Ο κ. Σάλλας επισήμανε ότι γίνονται ήδη συζητήσεις με ξένους για να υπάρξουν γραμμές χρηματοδότησης και από άλλες πηγές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εκτίμησε ότι από το καλοκαίρι και μετά ο κλάδος θα μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνές αγορές.


Η χρηματοδότηση της οικονομίας

«Οι τράπεζες χωρίς θόρυβο θα κάνουν αυτό που πρέπει ώστε να αποτελέσουν τον μοχλό επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε. Παράλληλα, υποστήριξε ότι προτεραιότητά τους είναι η στήριξη ανταγωνιστικών επιχειρήσεων ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Επιχειρήσεις που μπορούν να παραγάγουν, να εξαγάγουν και να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία.

Κλείνοντας τόνισε: «Πιστεύουμε στην υπόθεση της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, θα πετύχουν οι τράπεζες το 10% και με τη συμβολή όλων των τραπεζών η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και θα το πετύχουμε χωρίς κανέναν ενδοιασμό».

Οι αποφάσεις της Β΄ Επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης

Στην Β΄ Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας Πειριαώς  που πραγματοποιήθηκε στις 31.01.2013 παρέστησαν αυτοπροσώπως ή
δι' αντιπροσώπου 418 μέτοχοι εκπροσωπούντες 401.434.302 μετοχές σε σύνολο
1.143.326.564 μετοχών, ήτοι ποσοστό 35,11%.

Η Γενική Συνέλευση:

- Αποφάσισε την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου μέχρι ποσού 2
δισ. ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων
, σύμφωνα
με τις διατάξεις του Ν.3864/2010, όπως ισχύει και της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου
38/9.11.2012 (ΦΕΚ Α’ 223/2012). Το εν λόγω υπό αίρεση μετατρέψιμο ομολογιακό
δάνειο θα καλυφθεί από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)
στο πλαίσιο των προαναφερόμενων διατάξεων.

- Έλαβε γνώση της από 07.12.2012 εκλογής του κ. Άνθιμου Θωμόπουλου ως
διευθύνοντα Συμβούλου & Deputy CEO σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ.
Αλέξανδρου Μάνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v