Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Ξεκίνησε η έκδοση ευρωομολόγου

Την έκδοση νέου ευρωομολόγου πενταετούς διάρκειας ξεκίνησε σήμερα το πρωί ο ΟΤΕ, επιδιώκοντας να "σηκώσει" περίπου 500 εκατ. Οι στόχοι και το "στοίχημα" για τον Οργανισμό. Οι σύμβουλοι.

ΟΤΕ: Ξεκίνησε η έκδοση ευρωομολόγου
Την έκδοση νέου ευρωομολόγου πενταετούς διάρκειας ξεκίνησε σήμερα το πρωί ο ΟΤΕ, επιδιώκοντας να "σηκώσει" μέσω ανταλλαγής ομολόγων που λήγουν τον Αύγουστο του 2013 και τον Απρίλιο του 2014 αλλά και νέων τοποθετήσεων περίπου 500 εκατ. ευρώ, η επιτυχής άντληση των οποίων θα σφραγίσει και την άνετη πλέον αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών του.

Το βιβλίο για τη δημοπρασία προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί με τις Deutsche Bank, BNP και HSBC να λειτουργούν ως επικεφαλής των αναδόχων και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος της εβδομάδας. Στόχος του ΟΤΕ είναι να συγκεντρωθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ. Προτεραιότητα θα δοθεί στους ξένους κατόχους ομολογιών λήξεων Αυγούστου 2013 και Απριλίου 2014, στους οποίους προτείνεται πρόγραμμα ανταλλαγής, στην τιμή του 100% και 102% αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το συνολικό ύψος των ομολόγων που θα επαναγοραστούν θα καθοριστεί εντός των επόμενων ημερών και θα εξαρτηθεί από την επιτυχή ολοκλήρωση της νέας έκδοσης.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι η πρόταση επαναγοράς δεν απευθύνεται, άμεσα ή έμμεσα, στο κοινό εντός της Ελληνικής Δημοκρατίας (Ελλάδα) καθώς και ότι δεν συνιστά «δημόσια προσφορά κινητών αξιών», κατά την έννοια του ελληνικού νόμου 3401/2005, ή «δημόσια πρόταση», κατά την έννοια του ελληνικού νόμου 3461/2006, για την αγορά, πώληση ή ανταλλαγή ή άλλως για την επένδυση σε κινητές αξίες στην επικράτεια της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι μετά και την πρόσφατη έκδοση ομολόγου 187 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε κυρίως από εγχώριους επενδυτές, που κατείχαν ομολογίες λήξης 2013, το ανεξόφλητο ύψος του ομολογιακού δανείου λήξης Αυγούστου 2013 ανέρχεται σε 820 εκατ. ευρώ και του Απριλίου 2014 σε 500 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΤΕ θα μπορούσε να εξοφλήσει τις παραπάνω λήξεις από τα ταμειακά του διαθέσιμα τα οποία ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ, την πώληση του Hellas Sat και τις λειτουργικές ταμειακές ροές του, επιδιώκει όμως την αναχρηματοδότηση μέρους των παραπάνω δανείων με διατήρηση ενός ισχυρού ταμείου.

Εφόσον η έκδοση ευρωομολόγου 5ετούς διάρκειας είναι επιτυχής, θα είναι η πρώτη για τον ΟΤΕ μετά το 2008 και θα σηματοδοτεί το ξεπάγωμα της αγοράς εκδόσεων δανείων για τις μεγάλες τουλάχιστον ελληνικές επιχειρήσεις, μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης.

Ταυτόχρονα, ο ΟΤΕ θα αποκτήσει την άνεση να επανεξετάσει και τυπικά το πρόγραμμα αναχρηματοδότησης, το οποίο είχε ανακοινώσει πριν από την ουσιαστική βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα, και το οποίο de facto έχει ήδη τροποποιηθεί καθώς η διαδικασία πώλησης της Globul πρακτικά έχει παγώσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v