Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικές δηλώσεις για εθελουσία στον ΟΤΕ (upd)

”Το δημόσιο θα συμμετάσχει στο ποσοστό που του αναλογεί στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές δηλώσεις για εθελουσία στον ΟΤΕ (upd)
Το δημόσιο θα συμμετάσχει στο ποσοστό που του αναλογεί στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης μετά τη συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία μετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης και ο υπουργός Μεταφορών Μ. Λιάπης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, η εξυγίανση στον ΟΤΕ, αλλά και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ είναι πολύ σημαντική και άφησε να εννοηθεί ότι εφόσον πετύχει η εθελουσία στον ΟΤΕ, αντιστοίχως θα κινηθεί το δημόσιο και σε άλλες ΔΕΚΟ.

Το Δημόσιο, όπως ξέρετε, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι μέτοχος στον ΟΤΕ, περίπου κατά 50%. Από το ποσοστό της συμμετοχής του, έχει υποχρέωση να βοηθήσει στην εξυγίανση του ΟΤΕ.

”Συζητήσαμε σήμερα τις λεπτομέρειές του και η Κυβέρνηση θα κάνει αυτό που χρειάζεται για να στηρίξει την εξυγίανση του έργου”, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο βαθμό που κάνουν χρήση του μέτρου και οι 6.200 υπάλληλοι του Οργανισμού το κόστος ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από τον ΟΤΕ και το υπόλοιπο από το δημόσιο.

Εν τω μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι η κυβέρνησης εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων εφεξής δημοσίων υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ.

”Από δω και πέρα πρέπει να επικρατήσουν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία και τις καινούργιες εργασιακές σχέσεις”, δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη και του προέδρου του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη, υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού.

”Στηρίζουμε την προσπάθεια του Οργανισμού να εξυγιανθεί. Ο ΟΤΕ λειτουργεί μέσα σ’ ένα δύσκολο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και πρέπει να είναι μια βιώσιμη και κερδοφόρα επιχείρηση. Από δω και πέρα πρέπει να επικρατήσουν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία και τις καινούργιες εργασιακές σχέσεις. Είμαστε δίπλα σ’ αυτήν την προσπάθεια. Και νομίζω ότι και ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία θέλει να λειτουργούν έτσι οι επιχειρήσεις ώστε να μην δημιουργούνται φαινόμενα δημοσίων ή ακόμα και ιδιωτικών επιχειρήσεων που προκαλούν μόνο χρέη και ελλείμματα”, είπε ο κ. Λιάπης.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λύση της ”βοήθειας” προς τον ΟΤΕ μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο μεταξύ η Alpha Finance στο πρωινό report της (25/02) ξεχωρίζει τα βασικά σημεία της τηλεδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων του οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα η χρηματιστηριακή κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην εκτίμηση ότι το συνολικό κόστος της μείωσης του προσωπικού κατά 6.200 άτομα ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ, έναντι προγενέστερων εκτιμήσεων ύψους 1,6 δισ. ευρώ, αλλά και στην πρόβλεψη ότι ο οργανισμός θα καταβάλει 1 δισ. ευρώ από το συνολικό κόστος.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΟΤΕ τα ετήσια οφέλη από την περικοπή προσωπικού ανέρχονται σε 250 εκ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής μιλούν για 210 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα στην τηλεδιάσκεψη τονίστηκε πως οι νεοπροσληφθέντες δεν θα υπόκεινται σε καθεστώς μονιμότητας ούτε θα απολαμβάνουν ιδιαίτερα προνόμια θέσεως δημοσίου υπαλλήλου, ενώ επισημάνθηκε πως η μείωση του προσωπικού θα επηρεάσει τα λειτουργικά έξοδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v