Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφοί Χατζηιωάννου: Από το 1999 στο…άρθρο 99

Η πορεία των εισηγμένων εταιριών Χατζηιωάννου και Sprider αλλά και των βασικών μετόχων τους, Σάκη και Σάββα Χατζηιωάννου, έχει αν μη τι άλλο... σασπένς και διακυμάνσεις. Η άνοδος και η πτώση του ομίλου.

Αφοί Χατζηιωάννου: Από το 1999 στο…άρθρο 99
Από τα Λιόσια στα σαλόνια, από την Ξάνθη στα σχέδια παγκόσμιας επέκτασης μέσω του σήματος Virgin. Από τη βιομηχανική παραγωγή, στο φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας μιας ελληνικής πολυεθνικής αλυσίδας ένδυσης, και από τη χρηματιστηριακή αποθέωση του 1999… στο άρθρο 99. Η πορεία των εισηγμένων εταιριών Χατζηιωάννου και Sprider αλλά και των βασικών μετόχων τους, Σάκη και Σάββα Χατζηιωάννου, έχει αν μη τι άλλο σασπένς και διακυμάνσεις.

H πιάτσα χαρακτηρίζει τους αδερφούς Χατζηιωάννου τυχερούς επιχειρηματίες, εκτίμηση που φαίνεται ότι στην παρούσα συγκυρία δεν αποδεικνύεται ακριβής. Από τις αρχές του 2012, οι δύο εταιρίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τόσο η μη ανταγωνιστική πλέον βιομηχανική, όσο και η πάλαι ποτέ υποσχόμενη λιανεμπορική.

Η δεύτερη, η αλυσίδα Sprider, μετά από μία τριετία υπερεπέκτασης με 100 και πλέον κατασήματα στην Ελλάδα και ακόμη 30 στη ΝΑ. Ευρώπη, στα τέλη του 2011 αρχίζει να βλέπει τα όριά της. Η σύμβαση ομολογιακού δανείου 5ετούς διάρκειας για ποσό 26,2 εκατ. ευρώ που έχει συνάψει εκπίπτει, μια και δεν τηρούνται βασικοί όροι χρηματοοικονομικών δεικτών, ο τζίρος της συνεχίζει να πέφτει δραματικά κι οι θυγατρικές εξωτερικού κλείνουν η μία μετά την άλλη.

Τον Φεβρουάριο του 2012 ξεσπά πυρκαγιά στις κεντρικές αποθήκες της εταιρείας στην Ανθούσα, καταστρέφοντας εμπορεύματα, αλλά ακόμη και τα «βιβλία» της. Η διοίκηση κάνει λόγο τότε για ξεκάθαρη εμπρηστική ενέργεια, αφήνοντας αβάσιμες αιχμές κατά του «ανταγωνισμού». Η εταιρεία έχει βεβαρημένο παρελθόν «πυρκαγιών», καθώς το 2004 κάηκε η τότε κεντρική της αποθήκη, ενώ από πυρκαγιά καταστράφηκαν επίσης τρία καταστήματά της στη Δάφνη και στη Λυκόβρυση αλλά και το κατάστημα της Ερμού (μετά την Καπνικαρέα) τον Δεκέμβριο του 2008, κατά τα εκτεταμένα επεισόδια εκείνης της περιόδου.

Λίγο πριν από την εκπνοή του 2012, στα τέλη Οκτωβρίου, η εταιρεία προχωρά αιφνιδιαστικά σε αλλαγή έδρας από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτόχρονα αποχωρεί από τη διοίκησή της ο βασικός της μέτοχος.

Νέος διευθύνων σύμβουλος τόσο στη Sprider όσο και στη μητρική Χατζηιωάννου αναλαμβάνει ο κ. Βασίλειος Καρέλλας, σύμβουλος επιχειρήσεων (εκπαιδευθείς στη Σλοβακία!), που είναι πλέον και το μόνο εκτελεστικό μέλος στα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών.
 
Παρά τις δημοσιογραφικές ενοχλήσεις τότε, η διοίκηση των δύο εταιριών απέφευγε να δώσει πειστικές απαντήσεις στις ανησυχητικές εξελίξεις. Η εξήγηση ήρθε λίγο αργότερα, όταν τον Δεκέμβριο του 2012 ασκήθηκε σε βάρος των πρώην μελών του Δ.Σ. της αλυσίδας ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό, απάτη σε βάρος των ασφαλιστικών εταιριών και απόπειρα απάτης.

Φέρονταν να σχεδίασαν την πυρκαγιά που έκαψε τον Φεβρουάριο του 2012 τα κεντρικά γραφεία και τις αποθήκες της επιχείρησης στην Ανθούσα, ώστε να εισπράξουν την ασφάλεια ύψους 16 εκατ. ευρώ (αν και η αρχική απαίτηση ανερχόταν σύμφωνα με πληροφορίες στα 30 εκατ. ευρώ).

Ως φυσικοί αυτουργοί της έκρηξης και του εμπρησμού κατηγορήθηκαν τέσσερις συνεργάτες της επιχείρησης.

Μετά από όλα τα παραπάνω, τόσο η Χατζηιωάννου όσο και η Sprider προσφεύγουν στην προστασία του άρθρου 99, καταθέτοντας χθες αίτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, η οποία θα συζητηθεί στις 25 Φεβρουαρίου 2013.

Σημειώνεται πως η μεν Χατζηιωάννου στο εννεάμηνο του 2012 παρουσίασε κύκλο εργασιών λίγο πάνω από τα 68 εκατ. ευρώ και ζημίες 21,37 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις της, κατά κύριο λόγο βραχυπρόθεσμες, ανέρχονταν σε 119,88 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 8,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν μακροπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια και 60,5 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμα.

Η θυγατρική της Sprider παρουσίασε κύκλο εργασιών 60 εκατ. ευρώ και ζημίες 33,6 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 92,225 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 51,134 εκατ. αφορούν βραχυπρόθεσμό τραπεζικό δανεισμό. 


Η πορεία των αδελφών Χατζηιωάννου

Ο Σάκης και ο Σάββας Χατζηιωάννου είναι τέκνα μιας μη προνομιούχου ελληνικής οικογένειας που μετανάστευσε από την Κοζάνη στη Γερμανία για να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον.

Μετά από σκληρή δουλειά, ο πατέρας τους Δωρόθεος επιστρέφει στην Ελλάδα, εγκαθιστά την οικογένεια στα Λιόσια. Έχοντας ένα μικρό κομπόδεμα της τάξης των 30.000 δρχ. αναζητά διέξοδο στην αυτοαπασχόληση και έτσι διαλέγει να εγκαταστήσει μέσα στη μονοκατοικία της οικογένειας μια μικρή πλεκτική μηχανή, στην οποία παράγει κάλτσες, τις οποίες μόνος του πουλά στις λαϊκές αγορές της πρωτεύουσας.

Η επιλογή τον δικαιώνει καθώς σιγά σιγά η οικοτεχνία του μεγαλώνει, αυξάνει τις πλεκτικές μηχανές, μετακομίζει σε μια αποθήκη και το προϊόν αποκτά και επωνυμία, το σήμα Venus, που αργότερα έγινε γνωστό μέσω των καλσόν αλλά και των εσωρούχων Venus Victoria. Τα δύο αγόρια μεγαλώνουν δουλεύοντας κοντά στον πατέρα τους ως εργάτες, ενώ ο μεγάλος αδελφός Σάκης πηγαίνει στην Ιταλία όπου και εκπαιδεύεται στην κλωστοϋφαντουργία.

Το 1979, η οικογένεια Χατζηιωάννου μετακομίζει στην Ξάνθη, καθώς εκμεταλλευόμενη τα κίνητρα της Πολιτείας μεταφέρει τη μονάδα παραγωγής εκεί. Τα δύο αδέλφια έχοντας πια ανδρωθεί αναλαμβάνουν τη διοίκηση και αρχίζουν από τα μέσα της δεκατείας του '80 να σκέφτονται την εμπορική της ανάπτυξη.

Το 1994 μαζί με τον επιχειρηματία κ. Κανελλάκη αποκτούν την άδεια για το καζίνο της Ξάνθης, το οποίο αργότερα μεταβιβάζεται στον επιχειρηματία Κ. Πηλαδάκη, ιδιοκτήτη της εισηγμένης Vivere αλλά και της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λάρισας.

Η εταιρία, υπό την καθοδήγησή τους, διεισδύει εμπορικά στην αγορά των σούπερ μάρκετ και έως τις αρχές της δεκαετίας του '90 έχει αποκτήσει ρευστότητα που επιτρέπει επεκτάσεις. Το 1997, η εταιρία με την επωνυμία Αφοί Χατζηιωάννου εξαγοράζει την εισηγμένη Ηλιοφίν και βρίσκει όχημα εισόδου στο Χ.Α. Έτσι αποκτά μεγάλη αναγνωρισιμότητα, αλλά και πρόσβαση σε φθηνό χρήμα, που θα εξυπηρετήσει τις επενδύσεις.

Η μονάδα γίνεται υπερσύγχρονη, έχει πλέον τη δυνατότητα παραγωγής εσωρούχων και εκτός από την παραγωγή επώνυμων προϊόντων της εταιρίας, έχει συμβόλαια για παραγωγή φασόν προϊόντων για μεγάλους πελάτες του εξωτερικού, όπως η Adidas.


Τα πρώτα σύννεφα

Η οικονομική ευρωστία τους, η επαφή με το εξωτερικό αλλά και η χρηματιστηριακή ευδαιμονία οδηγούν τα αδέλφια στον σχεδιασμό μιας μεγάλης δουλειάς. Αποκτούν από τον δαιμόνιο Richard Branson της Virgin το δικαίωμα χρήσης του σήματος για την παραγωγή ομώνυμων προϊόντων έσω ένδυσης και σχεδιάζουν τη δημιουργία αλυσίδας με την επωνυμία Virgin Stores στη Μεγάλη Βρετανία. Η απόπειρα ωστόσο αποτυγχάνει, καθώς η συγκεκριμένη αγορά είναι δύσκολη αλλά και άγνωστη για τους Έλληνες επιχειρηματίες. Με ζημία που ξεπέρασε το 30 εκατ. ευρώ, το εγχείρημα διακόπτεται και οι αδελφοί Χατζηιωάννου επικεντρώνονται στις εσωτερικές επιχειρήσεις. Η Χατζηιωάννου μετακομίζει παραγωγή στη Βουλγαρία και απαξιώνει σταδιακά τη μονάδα της Ξάνθης, κίνηση που δεν έφερε την επιβίωσή της.

Έχοντας κατανοήσει ότι η παραγωγή πλέον δεν συμφέρει, καθώς ανατέλλει το άστρο της Κίνας, στρέφονται στην αξιοποίηση της συμμετοχής που διαθέτουν στην εταιρία της οικογένειας Αργυρού, με την επωνυμία Sprider. Έτσι, σταδιακά αναλαμβάνουν τον έλεγχο της εισηγμένης με επικεφαλής το Σάκη, επενδύουν και σχεδιάζουν να δημιουργήσουν την ελληνική απάντηση στην H&M! Aνοίγονται σε ξένους επενδυτές όπως η Sal Oppenheim ώστε να παρουσιάσουν το project της Sprider στο εξωτερικό.

Πέρα από την Ελλάδα, επεκτείνονται στη ΝΑ. Ευρώπη, κίνηση που δεν απέδωσε στο ελάχιστο. Στην εγχώρια αγορά, παρά τις αρχικές θετικές αποδόσεις λόγω της διαρκούς επέκτασης, η κρίση από το 2009 και μετά απέδειξε πως η εταιρία δεν μπορούσε να διατηρήσει ανταγωνιστικότητα και ευρωστία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v