Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Οι στόχοι του 2013 και η «προίκα» του 2012

Μια χρονιά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, η οποία ξεκινά με θετικούς οιωνούς, αλλά στη διάρκειά της κρίσιμα στοιχήματα πρέπει να κερδηθούν, είναι για τον όμιλο ΟΤΕ το 2013. Κλειδί η πώληση των θυγατρικών.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Οι στόχοι του 2013 και η «προίκα» του 2012
Μια χρονιά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, η οποία ξεκινά με θετικούς οιωνούς, αλλά στη διάρκειά της κρίσιμα στοιχήματα πρέπει να κερδηθούν, είναι για τον όμιλο ΟΤΕ το 2013. Η ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, που μειώνει το κόστος προσωπικού, ο επιτυχημένος συνδυασμός κινήσεων στον τομέα της αναχρηματοδότησης του δανεισμού αλλά και σειρά σημαντικών κινήσεων στο εμπορικό κομμάτι είναι η «προίκα» του 2012, την οποία η διοίκηση του ΟΤΕ θέλει να αβγατίσει τον νέο χρόνο.

Η πώληση των θυγατρικών Globul και Hellas Sat, που έχει δρομολογηθεί, είναι το κλειδί για την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων του Οργανισμού. Πρόκειται για δύο αλληλένδετα ζητήματα που αποτελούν τις κορυφαίες προτεραιότητες της διοίκησης του ΟΤΕ.

Παράλληλα, ψηλά σε προτεραιότητα βρίσκεται και η ενίσχυση της θέσης του ομίλου σε όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσει.


Αναχρηματοδότηση του δανεισμού

Μέσα στο 2013 ο ΟΤΕ θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατομμύρια ευρώ λήγουν στις 11 Φεβρουαρίου, ενώ ποσό 1 δισ. ευρώ λήγει τον ερχόμενο Αύγουστο.

Κινήσεις προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του δανεισμού έχουν γίνει ήδη, καθώς το προηγούμενο διάστημα καλύφθηκαν δάνεια 700 εκατομμυρίων ευρώ, που επίσης έληγαν εντός του 2013. Με τον τρόπο αυτόν η διοίκηση του ΟΤΕ έχει ελαφρύνει τις υποχρεώσεις της για το τρέχον έτος. Το δεδομένο της δύσκολης πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση είναι αυτό που προβληματίζει καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, η κάλυψη των υποχρεώσεων αυτών θα ήταν μια συνηθισμένη υπόθεση για τον ΟΤΕ.

Πάντως, το δάνειο που σύναψε ο όμιλος, μέσω της θυγατρικής του Globul στη Βουλγαρία, στο τέλος του 2012, αντλώντας 153 εκατ. ευρώ με εξαιρετικούς, υπό τις παρούσες συνθήκες, όρους (δόθηκε χωρίς εξασφαλίσεις, με διάρκεια 4 έτη, πρόγραμμα αποπληρωμής βάσει χρεολυτικών δόσεων και περιθώριο 5,50% ετησίως πάνω από το Euribor), δημιουργεί αισιοδοξία ότι η υπόθεση αναχρηματοδότησης του δανεισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο.


Τον Φεβρουάριο οι προσφορές για την Globul

Το θέμα της αναχρηματοδότησης του δανεισμού συνδέεται άμεσα και με την πώληση των θυγατρικών Globul και Hellas Sat, αφού τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων.

Για την πώληση της θυγατρικής στη Βουλγαρία το ενδιαφέρον τους, μεταξύ άλλων, έχουν εκδηλώσει η Τurkcell, η Turk Telekom αλλά και η μητρική του ΟΤΕ Deutsche Telekom. Οι δεσμευτικές προσφορές για την εταιρεία, καθώς και για τη θυγατρικής της, Γερμανός, στη γειτονική χώρα υπολογίζεται ότι θα κατατεθούν ως το τέλος του επόμενου μήνα, ενώ εκτιμάται ότι οι διαδικασίες είναι εφικτό να ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Να σημειώσουμε ότι σε πρόσφατη έκθεσή της η Morgan Stanley τοποθετεί την εκτίμησή της για τα έσοδα από την πώληση στα 650 εκατ. ευρώ, αν και δεν λείπουν και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, που ανεβάζουν το ποσό στα 800 εκατομμύρια. Από το τίμημα της πώλησης, που θα συμφωνηθεί, θα αφαιρεθεί το ποσό του δανείου που πήρε πρόσφατα η εταιρεία και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων.


Στενεύει το χρονικό παράθυρο για τον Hellas Sat

Η περίπτωση του Hellas Sat είναι σαφώς πιο σύνθετη, καθώς για την πώλησή του δεν αρκεί η δεδομένη επιθυμία του ΟΤΕ. Θα πρέπει να υπάρξει και η συμφωνία του Δημοσίου.

Μάλιστα, παρότι τα χρονικά περιθώρια έχουν γίνει πλέον ασφυκτικά, αφού η διάρκεια ζωής του δορυφόρου λήγει το 2017, η πλευρά του Δημοσίου δεν φαίνεται να συμμερίζεται τη βιασύνη του ΟΤΕ. Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει επανειλημμένως τονίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει στη δημιουργία νέου δορυφόρου, που υπολογίζεται ότι απαιτεί περίπου 250 εκατ. ευρώ, καθώς πρόκειται για μια δραστηριότητα που δεν ανήκει στις αποκαλούμενες στρατηγικές δραστηριότητες του ΟΤΕ.


Έμφαση στο εμπορικό κομμάτι

Η αποτίμηση του 2012 καταγράφει μια καλή χρονιά για τον ΟΤΕ, ο οποίος, μετά από πολύ καιρό, κατάφερε να ανακόψει τον ρυθμό απώλειας πελατών στη σταθερή τηλεφωνία. Η έγκριση ανταγωνιστικών οικονομικών προγραμμάτων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων επέτρεψε στον ΟΤΕ να μειώσει τις απώλειές του σε πελάτες.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια αυτή, η διοίκηση επιθυμεί ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των απωλειών στη σταθερή τηλεφωνία, αλλά και την ισχυροποίηση της παρουσίας του ΟΤΕ στον χώρο της τηλεόρασης, για την οποία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Μ. Τσαμάζ έχει τονίσει ότι είναι ένας χώρος που έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Επιπλέον, έμφαση, επικοινωνιακή σε πρώτη φάση, δίνεται στην προώθηση των προϊόντων VDSL, στη σταθερή τηλεφωνία, και 4G, στην κινητή τηλεφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v