Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι λεπτομέρειες του deal Folli Follie-Dufry

Τη θεαματική ελάφρυνση του τραπεζικού δανεισμού του επιτυγχάνει ο όμιλος Folli Follie μετά την πρόσφατη συμφωνία πώλησης του 51% του κλάδου ταξιδιωτικού εμπορίου στην ελβετική Dufry.

Οι λεπτομέρειες του deal Folli Follie-Dufry
Τη θεαματική ελάφρυνση του τραπεζικού δανεισμού επιτυγχάνει ο όμιλος Folli Follie μετά τη συμφωνία πώλησης του 51% του κλάδου ταξιδιωτικού εμπορίου στην ελβετική Dufry, ενώ ταυτόχρονα συνδέει τα πρώην ΚΑΕ με έναν από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς διεθνώς.

Η Dufry δεν ήταν ο πρώτος μνηστήρας των ΚΑΕ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Folli Follie είχε προκαταρκτικές επαφές και με άλλους παίκτες της διεθνούς αγοράς duty free, οι οποίες ωστόσο δεν προχώρησαν, αφήνοντας ως βασικό συνομιλητή τον ελβετικό όμιλο.

Οι διαπραγματεύσεις υπήρξαν πολύμηνες καθώς ήδη από την περασμένη άνοιξη οι δύο πλευρές εξέταζαν τη συμφωνία, η οποία επισήμως ανακοινώθηκε χθες.

Το όλο deal αποτιμά τη δραστηριότητα των πρώην ΚΑΕ στα 757 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό τίμημα για την πώληση του 51% ανέρχεται σε 200,5 εκατ. ευρώ, συν την ανάληψη δανεισμού ύψους 335 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ποσό έχει ήδη πλήρως αναδιαρθρωθεί και έχει «πακεταριστεί» σε ένα νέο κοινοπρακτικό δάνειο 5ετούς διάρκειας, στο οποίο συμμετέχουν 6 ελληνικές τράπεζες. Το κόστος που το βαρύνει είναι 5,85%+euribor.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισαν χθες σε έκτακτο conference call οι επικεφαλής των Dufry και Folli Follie, η ελβετική θα έχει option απόκτησης και του υπόλοιπου 49% εντός της επόμενης τετραετίας στην εύλογη εμπορική αξία, ενώ η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τάχιστα, έως τις αρχές του 2013.

Θα προηγηθεί η απόσχιση κλάδου, οι σχετικές εγκρίσεις και έπειτα η απορροφώσα Dufry θα πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εισφέροντας έτσι και το τίμημα σε μετρητά.

Σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές προσδοκούν συνέργειες ύψους 10 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου 18μήνου από την αποτελεσματική συνένωση των δραστηριοτήτων. 

Τα πρώην ΚΑΕ, συγκρίνοντας τα μεγέθη του 2011, «ισοδυναμούν» με το 10% του τζίρου της Dufry, ενώ σε επίπεδο κερδών EBITDA με το 19% των ενοποιημένων του ελβετικού ομίλου.

Η Dufry, σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησής της, κατέχει μερίδιο ύψους 9% στην παγκόσμια αγορά, με τους υπόλοιπους 9 μεγάλους παίκτες να κατέχουν αθροιστικά το 40% και το υπόλοιπο 51% να μοιράζεται σε μικρότερες τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Όσον αφορά τον όμιλο Folli Follie, μειώνει θεαματικά τον δανεισμό του κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Με βάση τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2012, οι καθαρές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου ανέρχονταν σε 619 εκατ. ευρώ.

Από το παραπάνω σύνολο, αφαιρούνται πλέον τόσο τα 335 εκατ. ευρώ που αναλαμβάνει η Dufry, όσο και τα 200 και πλέον εκατ. ευρώ που θα λάβει ως τίμημα για το 51% των ΚΑΕ, καθώς σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας αυτά θα κατευθυνθούν στη μείωση των υποχρεώσεων.

Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο της Folli Follie, Τζ. Κουτσολιούτσο, οι λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου -μετά το deal- αναμένεται να ανέλθουν στα 30 εκατ. ευρώ το 2013, στα 41 εκατ. ευρώ το 2014, στα 50 εκατ. ευρώ το 2015 και στα 95 εκατ. ευρώ το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v