Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Βέβαιη η συγχώνευση με ΟΤΕ, λέει η CSFB

Εντός των επόμενων 18 μηνών θα συγχωνευθούν ο ΟΤΕ και η Cosmote, όπως εκτιμά το τμήμα ανάλυσης τηλεπικοινωνιών της CSFB. Ίσως η θέση του συμβούλου της Cosmote που κατέχει ο διεθνής οίκος, του επιτρέπει να γνωρίζει καλύτερα τα όσα κυοφορούνται στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Παρόμοια άποψη διατύπωσε πρόσφατα και η HSBC.

Cosmote: Βέβαιη η συγχώνευση με ΟΤΕ, λέει η CSFB
Στους επόμενους 18 μήνες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συγχώνευση μεταξύ της Cosmote και του ΟΤΕ, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης τηλεπικοινωνιών της CSFB.

Όπως είπε στο euro2day.gr ο επικεφαλής του τμήματος, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Η εκτίμηση αυτή, όπως τόνισε ο ίδιος, ενισχύεται και από το γεγονός της συμμετοχής του ΟΤΕ στο πρόσφατο placement Ελλήνων και ξένων θεσμικών στην Cosmote, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου.

Η CSFB, όπως είπε ο ίδιος, λειτουργεί ως σύμβουλος της Cosmote επί σειράς θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η εξέταση των ωφελειών από τη συγχώνευση με τον Οργανισμό και για τον λόγο αυτό δεν διατυπώνει τιμές-στόχους στις εκθέσεις σχετικές με την Cosmote.

Ανάλογη της CSFB είναι και η εκτίμηση της HSBC, η οποία σε ανάλυσή της (με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 2005) αναφέρει πως η πρόσφατη αγορά των 500.000 μετοχών της Cosmote που πραγματοποίησε ο ΟΤΕ επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι μακροπρόθεσμα ο Οργανισμός θα προχωρήσει στην εξαγορά της θυγατρικής του.

Αυτό που είναι σημαντικό σύμφωνα με την HSBC είναι το timing, καθώς εκτιμά πως μόλις ο ΟΤΕ ολοκληρώσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και περικοπής του κόστους, το ενδεχόμενο εξαγοράς της Cosmote θα ενισχυθεί σημαντικά.



Εξάλλου, σε σημερινή της έκθεση με τίτλο ”Ισχυρές αποδόσεις” και ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 2005, η CSFB σχολιάζει τις εξελίξεις και την εικόνα που παρουσίασε ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια του 2004.

Μεταξύ άλλων, η CSFB αναφέρει πως ο ρυθμός ανάπτυξης των εσόδων στην ευρωπαϊκή αγορά κινητής τηλεφωνίας παρουσίασε σημαντική επιβράδυνση κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2004 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, ο ξένος οίκος αναφέρει πως ο ρυθμός ανάπτυξης των εσόδων υποχώρησε στο 9,5% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 10,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2003, με ιδιαίτερη επιβράδυνση κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου σε αγορές όπως η Βρετανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Δανία και η Ελβετία.

Από την άλλη και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο ξένος οίκος σημειώνει πως η εγχώρια αγορά κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2004 παρουσίασε αύξηση 9,8% στα έσοδα από υπηρεσίες.

Αναφορικά με το ποσοστό διείσδυσης, η CSFB σημειώνει πως στη Φινλανδία ενισχύθηκε κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες, στην Ελβετία κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες, στην Ελλάδα κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και στη Δανία κατά μόλις 0,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ίδιο διάστημα το περιθώριο EBITDA παρουσίασε σταδιακή ανάκαμψη, σημειώνει η CSFB, ενώ σχετικά με την ελληνική αγορά αναφέρει πως βελτιώθηκε κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της CSFB, το περιθώριο κέρδους της Cosmote βελτιώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2004 στο 41,8% από 41,1% στο δεύτερο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς, ενώ για τη Vodafone ανήλθε στο 43% από 41%.

Παράλληλα, ο οίκος αναφέρεται και στην πορεία που καταγράφηκε στον δείκτη κεφαλαιουχικές δαπάνες προς δαπάνες, επισημαίνοντας ότι κινήθηκε από τα υψηλά του 14,3% στην Ελλάδα και του 12,8% στην Ελβετία, στο 9,1% στην Πορτογαλία και στο 9,4% στη Σουηδία.

Για τις ελεύθερες ταμειακές ροές σημειώνει πως υψηλότερα του μέσου όρου ήταν οι Βρετανία (6,9%), Γαλλία (5,3%), Ισπανία (17,4%), Πορτογαλία (35,5%) και Ελλάδα (5,8%), ενώ χαμηλότερα του μέσου όρου κινήθηκαν οι αγορές των Γερμανίας (-0,4%), Ιταλίας (4,5%), Ολλανδίας (-14,4%), Φινλανδίας (-6,1%) Σουηδίας (-9,9%), Ελβετίας (-08,%) και Νορβηγίας (-27,2%).

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Cosmote, σημειώνει πως οι ελεύθερες ταμειακές ροές για τη θυγατρική του ΟΤΕ υποχώρησαν στα 99 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, από 103 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2004.

Δ. Γλύστρας - Μ. Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v