Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Ο κίνδυνος και οι «υπερβολές»

Μεγάλο μέρος της πτώσης της μετοχής «στήθηκε» πάνω στον κίνδυνο αναχρηματοδότησης των χρεών του Οργανισμού. Παράγοντες της αγοράς, πάντως, θεωρούν την όλη φιλολογία που αναπτύχθηκε «τραβηγμένη»…

ΟΤΕ: Ο κίνδυνος και οι «υπερβολές»
Ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά των τριών εισηγμένων εταιρειών του τηλεπικοινωνιακού κλάδου το 2011 είναι ότι κατάφεραν να μειώσουν το ύψος του καθαρού τους τραπεζικού δανεισμού.

Ο ΟΤΕ και η Forthnet απλώς μέσω των θετικών τους ταμειακών ροών, ενώ στην περίπτωση της Hellas On Line συνέβαλε και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που υλοποίησε.

Γενικότερα, οι περισσότεροι εναλλακτικοί πάροχοι δείχνουν τώρα λιγότερο επιθετικοί σε σχέση με το παρελθόν στο να διεκδικήσουν μερίδια αγοράς και να συνεχίσουν να υλοποιούν φιλόδοξα επενδυτικά προγράμματα.

Αντίθετα, φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε ζητήματα όπως η επίτευξη θετικών ταμειακών ροών.

Κίνηση απόλυτα λογική με δεδομένη την καθόλου ευκαταφρόνητη έκθεσή τους προς το τραπεζικό σύστημα, σε μια περίοδο όπου οι ελληνικοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι δίνουν τη δική τους μάχη για εξοικονόμηση κεφαλαίων.

Γνωστός παράγοντας της αγοράς θεώρησε πολύ πιθανό σενάριο οι τράπεζες να πιέσουν τον ΟΤΕ να μειώσει σημαντικά τη δανειακή έκθεσή του προς αυτές.

Και αυτό γιατί μέσα από μια τέτοια κίνηση θα μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Εναλλακτικά, θα χρειαζόταν η πίεση προς εκατοντάδες ή και χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να πιαστεί ένα τέτοιο νούμερο.

Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι την πολύμηνη φιλολογία για το αν ο ΟΤΕ κινδυνεύει να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει μέρος του δανεισμού του -και πάνω σε αυτήν τη φιλολογία να στηθεί μια έντονη πτωτική πορεία της τιμής της μετοχής στο Χ.Α.- η απόσταση είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος.

Προς την ίδια κατεύθυνση, μάλιστα, κινούνται και οι εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Oι φόβοι της αγοράς για την ικανότητα χρηματοδότησης του χρέους θα μπορούσαν να θεωρηθούν μάλλον υπερβολικοί», αναφέρει χαρακτηριστικά η Proton Bank, η οποία σε άλλο σημείο της πρόσφατης έκθεσής της σημειώνει:

«Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την υπόθεση της επένδυσης στον ΟΤΕ. Ο ορισμός της ακριβούς στρατηγικής για τη χρηματοδότηση του χρέους είναι ο επόμενος καταλύτης. Ένα καλό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα κοινοπρακτικά δάνεια θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την τιμή της μετοχής».

Το προσεχές φθινόπωρο λήγουν δάνεια 803 εκατ., τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2013 αθροιστικά 2,14 δισ. ευρώ και τον Μάιο του 2014 άλλα 500 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ δηλαδή αντιμετωπίζει αθροιστικά λήξεις δανείων 3,44 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάιο του 2014.

Και έναντι αυτών διαθέτει ήδη ταμείο γύρω στο 1 δισ. ευρώ -μετά και την πώληση της συμμετοχής στην Telecom Serbia-, ενώ θα αντλήσει πολύ σημαντικά ποσά από τις θετικές ταμειακές ροές της τριετίας 2012-2014 (αν οι λειτουργικές ταμειακές ροές αποδειχτούν χαμηλότερες των προβλεπομένων, μπορεί να καμφθούν αντίστοιχα οι επενδύσεις), από την πώληση της θυγατρικής Hellas Sat κ.λπ.

Σύμφωνα με την Proton Bank, ο Οργανισμός αρκεί να αναχρηματοδοτήσει μόλις γύρω στα 430 εκατ. ευρώ! Και αυτό χωρίς να μειώσει επενδύσεις, χωρίς να πουληθεί άλλη θυγατρική πέρα από τη Hellas Sat, χωρίς να απευθυνθεί στη μητρική Deutsche Telekom, χωρίς να προσφύγει στις αγορές, χωρίς…

Και αυτό όταν ήδη τα στελέχη του συζητούν για χρονική επιμήκυνση δύο κοινοπρακτικών δανείων, ενός 762 εκατ., που λήγει το 2012 και ενός άλλου 900 εκατ. ευρώ, που λήγει το 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v