Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τέσσερις κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας

Πώς σχεδιάζει ο όμιλος της Εθνικής να αποφύγει την κρατικοποίηση. Η απόφαση για αύξηση κεφαλαίου έως 3,5 δισ. ευρώ. Τα σενάρια για τη συμμετοχή στη Finansbank. Το κρυφό χαρτί του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Οι τέσσερις κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας
Με τέσσερις κινήσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 3,5 δισ. ευρώ (εντός του πρώτου 6μήνου), σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας να αντιμετωπίσει τις ζημίες (ομόλογα και BlackRock) και να αποφύγει, εάν είναι εφικτό, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι θα υπάρχουν η ευρωζώνη και η ελληνική οικονομία εντός αυτής...

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του euro2day, μετά την απόφαση για την άντληση 1 δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, μέσω των προνομιούχων μετοχών, στην Αιόλου σχεδιάζουν τρία ακόμη βήματα για την κεφαλαιακή θωράκιση του ομίλου, εν όψει της διπλής ζημίας από το «κούρεμα» των ομολόγων και τον λογαριασμό της BlackRock.

Οι τρεις από τις τέσσερις κινήσεις αναμένεται, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, να αποφέρουν στο... ταμείο της Εθνικής κεφάλαια 5,5 - 6 δισ. ευρώ: πρόκειται για τη διάθεση του 25% - 30% των μετοχών της Finansbank, για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 3,5 δισ. ευρώ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012 (με πολλούς αστερίσκους και υπό την αίρεση ότι η ευρωζώνη θα συνεχίσει να υφίσταται, όπως επίσης και η ελληνική οικονομία) και το 1 δισ. ευρώ από το Δημόσιο.

Όσο για την τελευταία κίνηση που αφορά στην πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, δεν δύναται ακόμη να εκτιμηθεί πόσα κεφάλαια θα εισφέρει στον όμιλο, ωστόσο πρόκειται για σημαντικό, ως προς την αποτίμησή του, περιουσιακό στοιχείο.
 
Διάθεση του 25% - 30% της Finansbank

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν επιδιώκει, στρατηγικά, την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της τουρκικής θυγατρικής. Σχεδιάζεται, λοιπόν, η διάθεση με τη διαδικασία του placement του 25% - 30% των μετοχών της Finansbank στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Το ποσό που μπορεί να αντληθεί κυμαίνεται στο 1 - 1,5 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η διάθεση αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και ήδη οι σύμβουλοι (Credit Suisse, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC κ.ά.) έχουν έτοιμο τον σχεδιασμό.

Στοίχημα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη στο επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως και 3,5 δισ. ευρώ, εφόσον βέβαια ξεκαθαρίσει το τοπίο αρχικά στην ευρωζώνη (με θετική εξέλιξη) και εν συνεχεία στην Ελλάδα.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες στο χρηματιστήριο και με τις σημερινές αποτιμήσεις είναι σχεδόν ανεδαφικό να μιλά κανείς για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου», τονίζει παράγοντας της αγοράς και προσθέτει: «Όλα, όμως, θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις των Ευρωπαίων ηγετών καθώς τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής δείχνουν να μην πείθουν τις αγορές. Εάν, λοιπόν, η ευρωζώνη αποδείξει ότι επιδιώκει να βάλει φρένο στην κρίση χρέους και η Ελλάδα πραγματοποιήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, η πρώτη θετική αντίδραση θα έρθει από τα χρηματιστήρια. Τότε και η Εθνική Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Ο Αστέρας Βουλιαγμένης

Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει αποφασίσει στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της σφοδρής κρίσης που πλήττει την ελληνική οικονομία να προχωρήσει σε πώληση περιουσιακών στοιχείων, στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσουν οι τράπεζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι πληροφορίες και από το ταμείο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αναφέρουν ότι η Εθνική αναμένεται να προχωρήσει στην πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι η απόκτηση της μαρίνας Βουλιαγμένης από τον όμιλο της ΕΤΕ ενισχύσει το περιουσιακό στοιχείο και το καθιστά πιο ελκυστικό για τους υποψήφιους επενδυτές.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v