Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Οριακές ζημιές στο 9μηνο πριν το PSI

Ζημιές 7 εκατ. για την ΕΤΕ στο 9μηνο, εξαιρουμένης της ζημιάς 1,33 δισ από την ανταλλαγή των ομολόγων. Στο 9,5% ο δείκτης core Tier I. Καθαρά κέρδη 293 εκατ. για Finansbank. Τι ειπώθηκε στο conference call.

Εθνική: Οριακές ζημιές στο 9μηνο πριν το PSI
Ζημιές ύψους 7 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος της ΕΤΕ στο εννεάμηνο, εξαιρουμένης της ζημιάς (€1,33 δισ, μετά από φόρους) από την ανταλλαγή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Η τράπεζα αποδίδει τις ζημιές στις συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών, οι οποίες ανήλθαν στα 1,31 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 32% έναντι του εννεαμήνου του 2010 αλλά και της απομείωσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου μετοχών και αμοιβαίων (133 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2011). 

Ο όμιλος πέτυχε να διατηρήσει την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, με το δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων Tier I στο 10,7% και τον δείκτη κύριων βασικών εποπτικών κεφαλαίων (core Tier I) στο 9,5%, από τους υψηλότερους μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών μετά την επίπτωση της απομείωσης των ομολόγων του PSI Ι. 

Παράλληλα, τα λειτουργικά του έξοδα μειώθηκαν κατά 5% σε επίπεδο ομίλου. 

Η κερδοφόρος πορεία των θυγατρικών στο εξωτερικό αντιστάθμισε εν μέρει τα αρνητικά αποτελέσματα εντός Ελλάδας, με τη Finansbank, θυγατρική της ΕΤΕ στην Τουρκία, να εμφανίζει καθαρά κέρδη 293 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, με δυναμική ανάπτυξη χορηγήσεων κατά 29%. 

Τα κέρδη προ προβλέψεων των θυγατρικών στη ΝΑ Ευρώπη ανήλθαν στα 140 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 35% σε ετήσια βάση. 
 

ETE: Οι δυσκολίες θα συνεχιστούν στην Ελλάδα -Τι ειπώθηκε στο conference call

Την διατήρηση των πιέσεων στην Ελλάδα και στα επόμενα τρίμηνα προέβλεψε η διοίκηση της Εθνικής κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Η διοίκηση της ΕΤΕ υπογράμμισε τη σημαντική αύξηση στο cost of risk στην Ελλάδα στις 282 μονάδες έναντι 261 μονάδες που ήταν το προ προβλέψεων περιθώριο λειτουργίας του Ομίλου. Η κατάσταση στην Ελλάδα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται και στα επόμενα τρίμηνα. Στο τέλος του 2012 ίσως δούμε κάποια σταθεροποίηση, εκτίμησαν.

Στο μέτωπο των καταθέσεων, η διοίκηση της ΕΤΕ σημείωσε ότι ο ορισμός νέας κυβέρνησης ανέκοψε την τάση της φυγής κεφαλαίων. "Με τη νέα κυβέρνηση, επέστρεψαν στην τράπεζα καταθέσεις 500 εκατ. ευρώ", υπογράμμισε.

Για το PSI, η ΕΤΕ σημείωσε ότι συμμετέχει στις συζητήσεις αλλά είναι πολύ νωρίς για να γίνει κάποιο σχόλιο.

Για την πώληση του ποσοστού της Finansbank η στρατηγική του Ομίλου παραμένει ως έχει, ωστόσο η κατάσταση στις αγορές δεν έχει επιτρέψει κάποια εξέλιξη. Για την ώρα δεν έχουν αποφασίσει για το αν τελικά θα πωληθεί μεγαλύτερο ποσοστό του 20%.

Για την ενίσχυση των κεφαλαίων της Τράπεζας θα γίνουν πωλήσεις non-core στοιχείων ενεργητικού, πώληση του μεριδίου στη Finansbank και περαιτέρω liability management και deleveraging. Το μέγεθος κεφαλαίων για την ενίσχυση της ΕΤΕ θα ξεπερνάει την αρνητική επίδραση του PSI.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση μέσω ELA, η διοίκηση της ΕΤΕ υπογράμμισε ότι είναι rolling μιας εβδομάδας και ανέρχεται σε 4,5 δις ευρώ στο τρίτο τρίμηνο.

Αναλυτικότερα, σε σχέση με τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ο δείκτης core tier 1 του Ομίλου μειώθηκε στο 9,5% από 10% στο προηγούμενο τρίμηνο ενώ τα risk weighted assets μειώθηκαν στα 65,7 δισ ευρώ από 66 δισ. ευρώ στο εξάμηνο του 2011.

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου μειώθηκαν 6% στα 3,126 δις ευρώ σε ετήσια βάση και μόλις 2% αν ληφθούν υπόψιν οι συναλλαγματικές διαφορές λόγω της τούρκικης λίρας. Εξέλιξη πολύ σημαντική αν λάβουμε υπόψη το περιβάλλον στο οποίο λειτούργησε ο Όμιλος.

Στο 111% ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις του Ομίλου και οι καταθέσεις μειώθηκαν στην Ελλάδα στα 43,2 δις ευρώ από 44,6 δις ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο ενώ στα 28,4 δις ευρώ ήταν η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα.

Στην Ελλάδα, σε 316 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές το εννεάμηνο του 2011 έναντι ζημιών 181 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2010, κυρίως λόγω των προβλέψεων οι οποίες αυξήθηκαν κατά +48% και τις απομείωσης της αξίας του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (133 εκατ. το εννεάμηνο του 2011) παρά την αύξηση της προ-προβλέψεων κερδοφορίας κατά +8% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010.

Για την Finansbank, η κερδοφορία για το τρίτο τρίμηνο του έτους ανήλθε σε 58 εκατ. ευρώ και για τι 9μηνο του έτους σε 293 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 9% σε σχέση με το 2010. Σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων «διαδραμάτισε» η αύξηση κατά 18% των λειτουργικών δαπανών σε ετήσια βάση απόρροια της επέκτασης του δικτύου των καταστημάτων της Finasbank.

Την παρούσα χρονική στιγμή το δίκτυο της τουρκικής θυγατρικής απαριθμεί 519 καταστήματα. Στην Τουρκία το cost of risk επανέρχεται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα ενώ το μερίδιο αγοράς έχει ανέλθει στο 5,3% στο 9μηνο του 2011.

Για τη Ν.Α. Ευρώπη τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 16 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του έτους, μειωμένα κατά 76% σε σχέση με πέρυσι λόγω κυρίως της απομόχλευσης του χαρτοφυλακίου των δανείων κατά 6% σε σχέση με το 2010.

Τόσο το περιθώριο λειτουργίας όσο και τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν στη Ν.Α. Ευρώπη στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 4,7 δισ ευρώ έναντι 4,8 δισ ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις συνέχισε την πτωτική του πορεία στο 138% από 143% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. 


Ο Απόστολος Ταμβακάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, δήλωσε:  

Τα αποτελέσματα 9μήνου της Εθνικής Τράπεζα επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα του ισχυρότερου ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος να αντιμετωπίζει τις πλέον δυσμενείς συνθήκες με επιτυχία. Με τη ορθή πρόβλεψη των εξελίξεων και την έγκαιρη προσαρμογή σε αυτές η Τράπεζα διασφάλισε την ανθεκτικότητα των οργανικών πηγών κερδοφορίας της.

Ταυτόχρονα προώθησε δράσεις για την περιστολή των λειτουργικών δαπανών διατηρώντας το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει με αποτέλεσμα αυτές οι δαπάνες να μειωθούν κατά 9% στην Ελλάδα και κατά 5% στη ΝΑ Ευρώπη το εννεάμηνο.

Τελικό αποτέλεσμα είναι οι αυξημένες προβλέψεις απορροφήθηκαν πλήρως από τη λειτουργική κερδοφορία της Τράπεζας.

Οι ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες του 9μήνου και ιδιαίτερα του τρίτου τριμήνου οδήγησαν στην αύξηση των επισφαλειών στην Ελλάδα.

Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε περαιτέρω θωράκιση του ισολογισμού της μέσω της διενέργειας προβλέψεων ύψους 1,3 δισ. ευρώ στο 9μηνο, αυξημένες για τον όμιλο κατά 32% σε σχέση με το 9μηνο του 2010 και κατά 48% για την Ελλάδα.

Έτσι οι σωρευτικές προβλέψεις του ισολογισμού έναντι επισφαλειών ανήλθαν σε 4,5 δισ. που αντιστοιχούν σε πλέον του 6% των συνολικών δανείων.

Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση ανήλθε σε 56% επίπεδο που αποτελεί το υψηλότερο του κλάδου. Στη ΝΑ Ευρώπη σημειώθηκε σταθεροποίηση της δημιουργίας των επισφαλειών που οδήγησε σε μείωση προβλέψεων κατά 17% σε ετήσια βάση ενώ στην Τουρκία συνεχίστηκε η βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου με το δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται στο 4,5%.

Η ΕΤΕ παραμένει σταθερά ανάμεσα στις τράπεζες με την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια πανευρωπαικά.

Ο δείκτης των κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων διατηρήθηκε στο 9,5% μετά την απομείωση της αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Ενόψει του νέου προγράμματος Συμμετοχής του Ιδιωτικού τομέα στην επιμήκυνση του δημόσιου χρέους και της ολοκλήρωσης της διαγνωστικής έρευνας της ποιότητας του εγχώριου δανειακού χαρτοφυλακίου από τον οργανισμό BlackRock Solutions αναδεικνύεται η ανάγκη περαιτέρω θωράκισης της κεφαλαιακής της βάσης.

Η Εθνική έχει προνοήσει να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον μέσω της συνεχιζόμενης περιστολής του λειτουργικού της κόστους στις εγχώριες και διεθνείς δραστηριότητες και της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού.

Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά την σημαντική μείωση των εγχώριων καταθέσεων λόγω των συνθηκών γενικότερης αβεβαιότητας αλλά και της δυσμενούς συγκυρίας που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα διατηρήθηκε στο 105% ενώ ο αντίστοιχος των διεθνών δραστηριοτήτων σημείωσε περαιτέρω ουσιαστική βελτίωση.

Η περίοδος που διανύει η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και δημιουργεί συνθήκες που μέχρι πρόσφατα αντιμετωπίζονταν μόνο στα τεστ ακραίων συνθηκών. Η Εθνική Τράπεζα όπως και σε άλλες δύσκολες συνθήκες σε μια ιστορική διαδρομή 170 χρόνων οφείλει να αντιμετωπίσει με επιτυχία και της σημερινές προκλήσεις.

***Τα αναλυτικά αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v