Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FF Group: Ο κινέζος στρατηγικός και η ρευστότητα

Άμεση ρευστότητα 84,5 εκατ. ευρώ αλλά και προοπτικές ανάπτυξης στην εγχώρια και στην κινεζική αγορά δίνει στη νέα Folli Follie η είσοδος της κινεζικής Fosun με 9,5% στο μετοχικό της κεφάλαιο.

FF Group: Ο κινέζος στρατηγικός και η ρευστότητα
Άμεση ρευστότητα ύψους 84,5 εκατ. ευρώ, που θα ανακουφίσει τον υψηλό δανεισμό του ομίλου, αλλά και προοπτικές ανάπτυξης τόσο στην εγχώρια όσο και στην κινεζική αγορά δίνει στη νέα -μετά τη συγχώνευση- Folli Follie η είσοδος της κινεζικής εισηγμένης εταιρίας συμμετοχών Fosun με 9,5% στο μετοχικό της κεφάλαιο. Θετικοί εμφανίζονται και οι Έλληνες αναλυτές.

Αν και οι λεπτομέρειες της συνεργασίας και οι προθέσεις του στρατηγικού επενδυτή θα αναλυθούν σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Folli Follie στις 18 Μαΐου, όταν στελέχη της Fosun θα βρεθούν στην Ελλάδα, εντούτοις οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υποστήριξη της ελληνικής πολυεθνικής σε μια περίοδο όπου αφενός η άντληση κεφαλαίων καθίσταται δυσχερής και αφετέρου οι επιχειρηματικοί στόχοι για επέκταση και διείσδυση στις ξένες αγορές απαιτούν ενίσχυση με νέα κεφάλαια.

Ειδικότερα, ο όμιλος Folli Follie έκλεισε το 2010 με σταθερές πωλήσεις, στα 989,6 εκατ. ευρώ από έναντι 992,5 εκατ. το 2009, και με μείωση κερδών κατά 26,1%, όταν ο καθαρός δανεισμός του διαμορφωνόταν στα 652,2 εκατ. ευρώ, επιδεινωμένος μάλιστα στο δ΄ τρίμηνο του έτους από τις αυξημένες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης.

Η διοίκηση του ομίλου εκτιμούσε ότι το 2011 θα μειώσει τον καθαρό δανεισμό κατά 50 εκατ. ευρώ, προχωρώντας ταυτόχρονα σε επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ, ποσά που ανέμενε να προκύψουν τόσο από τη λειτουργική του δραστηριότητα όσο και από την απελευθέρωση ταμειακών ροών μετά την τριπλή συγχώνευση.

Δεδομένης μάλιστα της κλειστής στρόφιγγας όσον αφορά στις νέες χορηγήσεις από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η παραπάνω πρόβλεψη υποχρέωνε τον όμιλο να βασιστεί μόνο σε ίδιες δυνάμεις.

Σε αυτήν τη συγκυρία, η είσοδος της Fosun μέσω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου αναμένεται να χορηγήσει 84,5 εκατ. ευρώ στη Folli Follie χωρίς χρηματοοικονομικό κόστος. Αυτή ωστόσο η παράμετρος, υποστηρίζουν στελέχη του ομίλου, είναι η φανερή μόνο επίδραση, προσθέτοντας ότι ο κινέζος συνεταίρος θα υποστηρίξει σειρά νέων και υφιστάμενων δραστηριοτήτων του ομίλου.

Σημειώνουν δε πως πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κινεζική επένδυση σε εταιρία ιδιωτικών συμφερόντων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας.

Η Fosun συγκαταλέγεται στις 50 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Κίνας, με δραστηριότητα στους τομείς των μεταλλείων, της χαλυβουργίας, των φαρμάκων, της αξιοποίησης ακινήτων, του λιανικού εμπορίου αλλά και των στρατηγικών επενδύσεων, και μέσω της holding Fosun International επιδιώκει τη διεθνοποίησή της.

Ήδη, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ Fosun, με τζίρο 4,5 δισ. ευρώ το 2010, διαθέτει στρατηγική συνεργασία με την Carlyle, προσφάτως επένδυσε στον τουριστικό οργανισμό Club Med (αποκτώντας επίσης μετοχική συμμετοχή ύψους 9,5%) ,ενώ μόλις τον Ιανουάριο του 2011 δημιούργησε μαζί με την Prudential ένα κοινοπρακτικό fund.

Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση του ομίλου Folli Follie, η συνεργασία με τη Fosun θα εστιάσει στην εγχώρια αγορά στους τομείς της ταξιδιωτικής λιανικής, του τουρισμού και του λιανεμπορίου.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ομίλου ήδη από το 2006 αναζητούσε τρόπο σύνδεσης αυτών των τομέων, επιχειρώντας μάλιστα συνεργασία με αεροπορικές εταιρίες. Προσέβλεπε σε προσέλκυση Κινέζων τουριστών, οι οποίοι μέσω ειδικών ταξιδιωτικών πακέτων θα κατευθύνονταν σε κατανάλωση τόσο στα αεροδρόμια όσο και στα λιανικά δίκτυα που ελέγχει ο όμιλος.

Σύμφωνα με πηγές, η σχέση της Fosun με την Club Med φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον παραπάνω σχεδιασμό, ο οποίος ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός των δύο πλευρών.

Η Folli Follie, με παρουσία στο retail της Κίνας αλλά και με στόχο την ταχύτερη διείσδυση στην αχανή αυτή αγορά, αναμένεται να επωφεληθεί από τη λιανεμπορική δραστηριότητα της Fosun, η οποία ελέγχει δίκτυο 3.000 φαρμακείων και 1.000 κοσμηματοπωλείων στην επικράτεια και επίσης διαθέτει διαφημιστική εταιρία που κατέχει τον κύριο όγκο των διαφημιστικών πινακίδων σε στρατηγικά εμπορικά σημεία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι βάσει της επίσημης ανακοίνωσης της Folli Follie οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συνεργαστούν από κοινού και σε άλλα μέρη του κόσμου, ερευνώντας τις πιθανές μεταξύ τους συνέργειες.

Ισχυροποιείται στην Κίνα, λένε οι αναλυτές

Ξεκάθαρα θετικοί εμφανίζονται οι αναλυτές αναφορικά με το deal της Folli Follie και της κινεζικής Fosun, εκτιμώντας ότι θα δώσει τα απαραίτητα πατήματα για την αγορά της Κίνας καθώς και χρήσιμη ρευστότητα, χωρίς να υπάρξει σημαντικό dilution στα κέρδη ανά μετοχή.

Η Deutsche Bank (5/5) κάνει λόγο για κίνηση-έκπληξη, σημειώνοντας που στην περίπτωση που το deal πάρει το "πράσινο φως" από την γενική συνέλευση των μετόχων της Folli Follie, θα υποδήλωνε επιπλέον ρευστότητα ύψους 85 εκατ. ευρώ για την εταιρεία.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως η επένδυση της Fosun στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli είναι στρατηγική και μακροπρόθεσμης φύσης. Επιπλέον, εκτιμά πως αποτελεί θετική εξέλιξη για την τιμή της μετοχής της Folli.

Θεωρεί πως υπάρχουν συνέργειες από τις οποίες θα μπορούσε να επωφεληθεί η Folli Follie, οι οποίες όμως δεν μπορούν στην παρούσα φάση να ποσοτικοποιηθούν, ενώ σημειώνει πως αυτή είναι και η μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση που γίνεται στην Ελλάδα μετά το πακέτο διάσωσης από ΕΕ-ΔΝΤ.

Η Εθνική Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι μέρος των πόρων θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρία για τη βελτίωση της κεφαλαιακής της βάσης, ενώ ένα κομμάτι θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση της Folli Follie στην υποσχόμενη αγορά της Κίνας.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως, με δεδομένο ότι οι νέες μετοχές θα αρχίσουν να είναι διαπραγματεύσιμες το 2011, εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα είναι στο 1,52 ευρώ και το dilution στο 5,3%. Αν υποτεθεί ότι οι μισοί από τους πόρους θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους, τα κέρδη ανά μετοχή θα δεχτούν θετική επίδραση 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

Περαιτέρω, αν υποτεθεί ότι τα μισά από τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για επιχειρηματική ανάπτυξη, με ROE της τάξης του 20%, η Εθνική πιστεύει πως η επένδυση θα προσθέσει στα κέρδη ανά μετοχή περίπου 0,13 ευρώ σε ετήσια βάση.

Θετική για την όλη εξέλιξη εμφανίζεται και η Ρroton Βank, αναφερόμενη ειδικά στις συνέργειες τις οποίες θα επιδιώξει η Folli Follie στην Ελλάδα και στην Κίνα. Τα φρέσκα κεφάλαια είναι φυσικά καλοδεχούμενα, λέει η Proton, αλλά θεωρεί την εξέλιξη σημαντική για τον όμιλο γιατί έτσι θα εδραιώσει την παρουσία του στην Κίνα.

Η χρηματιστηριακή μειώνει την τιμή-στόχο στα 13,8 από τα 14 ευρώ προηγουμένως, προβλέποντας dilution της τάξεως του 6% το 2012, το οποίο, όπως αναφέρει, "δεν είναι υψηλό σε σχέση με τα οφέλη που θα έχει η Folli Follie".

Κανένα dilution στην αξία δεν εντοπίζει η Euroxx Securities, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αναφανδόν θετική. Όπως επισημαίνει, η Folli συγκεντρώνει σημαντικό κεφάλαιο και κερδίζει έναν στρατηγικό εταίρο στην Κίνα, "την πιο σημαντική της περιοχή δραστηριοποίησης". Εκτίμηση της Euroxx είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για απομόχλευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v