Βολές Φωτόπουλου για ΥΠΟΙΚ, Ρακιντζή

Eυθείες βολές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αλλά και του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, κ. Λ. Ρακιντζή, εξαπέλυσε ο πρέοδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Ν. Φωτόπουλος.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Βολές Φωτόπουλου για ΥΠΟΙΚ, Ρακιντζή
Eυθείες βολές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αλλά και του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, κ. Λ. Ρακιντζή, εξαπέλυσε ο πρέοδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Ν. Φωτόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Φωτόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στους κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη, τονίζοντας ότι παλαιότερα στήριζαν τους συνδικαλιστές, τώρα όμως τους χαρακτηρίζουν ανεύθυνους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το πόρισμα του κ. Ρακιντζή για τη ΓΕΝΟΠ έγινε κατά παραγγελία της τρόικας, ενώ χαρακτήρισε νόμιμες όλες τις παροχές της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ καθώς, όπως είπε, στηρίζονται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Έδωσε εξηγήσεις για μια σειρά τιμολόγια που εμφανίστηκαν στο πόρισμα, όπως για ποσό 7.085 ευρώ, που αφορούσε σε μία βραδιά σε ξενοδοχείο, όπου φιλοξενήθηκαν 26 συνδικαλιστές.

Αναφορικά με την αποστολή δώρων σε υπουργούς, δήλωσε ότι δεν θα επαναληφθούν και επίσης "κάρφωσε" τον αναπληρωτή CEO της Επιχείρησης, κ. Μπαράτση, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, έστελνε καλάθια με ποτά σε ανταγωνιστές της ΔΕΗ όπως οι κ. Κοπελούζος και Μελισσανίδης.

Η ΔΕΗ πάντως, σε ανακοίνωσή της, διέψευσε ότι κατέβαλε οποιοδήποτε ποσό - έστω και ένα ευρώ, αναφέρει χαρακτηριστικά- για αγορά δώρων για λογαριασμό του κ. Α. Μπαράτση.

Τέλος, κάλεσε τον εισαγγελέα να προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών και σε έλεγχο του πόθεν έσχες πρώτα στον ίδιο.

Oι επιθέσεις, οι κινητοποιήσεις

Γενικότερα, η στάση που θα τηρήσει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για το επόμενο διάστημα, θα στοχεύει:

* στην αναστήλωση της εικόνας της που έχει πληγεί σημαντικά από το Πόρισμα Ρακιντζή για τις πληρωμές που δεχόταν η ΓΕΝΟΠ από τη διοίκηση της ΔΕΗ,

* στην παρεμπόδιση με κάθε μέσον της πώλησης πακέτου 17% των μετοχών της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο

* στην κινητοποίηση και άλλων συλλογικών φορέων, από συνδικάτα μέχρι επιστημονικές οργανώσεις, για το θέμα της ιδιωτικοποίησης.

Για το πρώτο θέμα, η στάση που τηρεί ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ είναι ότι, μπορεί να έγιναν κάποιες παρατυπίες, αλλά καμία παρανομία. Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, η ΓΕΝΟΠ δεν πρόκειται να επαναλάβει τις αποστολές δώρων σε φιλοξενούμενους ή σε υπουργούς (τιμολόγια για καλάθια ποτών), ενώ θα είναι πιο προσεκτική στην τήρηση των κανόνων διαφάνειας.

Πάντως και εδώ το βάρος το επέρριψε στις διοικήσεις της ΔΕΗ, οι οποίες πλήρωναν τα τιμολόγια που προσκόμιζε η ΓΕΝΟΠ, χωρίς να ζητούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Επίσης ο πρόεδρος, έκανε και μία μίνι αυτοκριτική, λέγοντας ότι «ως συνδικαλιστές δώσαμε δικαιώματα, είμαστε «χαλαροί» και έχουμε ευθύνη για μια σειρά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν». Ωστόσο δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο για το τι πρέπει να αλλάξει. Μέσα στο πνεύμα αυτό, κάλεσε τον Εισαγγελέα να προχωρήσει σε έλεγχο του πόθεν έσχες και των καταθέσεων των συνδικαλιστών και πρώτα του ίδιου.

Σε ό,τι αφορά στην πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ τάσσεται αναφανδόν κατά, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα φέρει πιο κοντά την απώλεια ελέγχου του δημοσίου, επάνω στην επιχείρηση. «Μας κοίμισαν και πριν 10 χρόνια με την πρώτη μετοχοποίηση της ΔΕΗ και μέσα σε 3 χρόνια το Δημόσιο πούλησε το 49% των μετοχών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτόπουλος.

Εμφανίστηκε δε να τάσσεται στο πλευρό της υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία εκφράζει και αυτή αντιρρήσεις για την σκοπιμότητα της νέας μετοχοποίησης, ενόψει εφαρμογής μέτρων που θα περιορίσουν το μερίδιο της στην εσωτερική αγορά.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η ΓΕΝΟΠ θα ζητήσει εν είδη δημοψηφίσματος από συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας να πάρουν θέση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αν μας πουν ότι με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρικού, τότε και μείς θα συμφωνήσουμε, είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Τέλος, ως προς τις αντιδράσεις, η απόφαση για επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες είναι ειλημμένη και αυτές θα ξεκινήσουν τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την κατάθεση στη Βουλή, του νομοσχέδιου που θα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόβλημα της Κυβέρνησης.
Ασφαλιστικό.

Ως προς το ασφαλιστικό, η θέση της ΓΕΝΟΠ είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το Νόμο 2773, δηλαδή να καλύπτει τα ελλείμματα του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ.

Το 2010 και το 2011 το Δημόσιο δεν απέδωσε τα οφειλόμενα και η διαφορά ανέρχεται σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, το 2010 χορήγησε μέσω του προϋπολογισμού 270 εκατομμύρια λιγότερα από αυτά που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών, ενώ το 2011, ενέγραψε 600 εκατομμύρια, αντί των προϋπολογιζόμενων 903. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται στην ώρα τους τα εφάπαξ και να καθυστερούν έως και 1,5 χρόνο, και γενικότερα υποβαθμίζεται το επίπεδο περίθαλψης.

Ως αντίδραση, η ΓΕΝΟΠ και εργαζόμενοι, ξεκινούν ατομικές και ομαδικές αγωγές κατά του Δημοσίου, ζητώντας να τηρήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στον ΟΑΠ – ΔΕΗ και οι οποίες απορρέουν από το Νόμο 2773. Σε περίπτωση που το Δημόσιο δεν ανταποκριθεί, η ΓΕΝΟΠ θα προσφύγει σε κάθε αρμόδιο όργανο, ζητώντας να επιστρέψει το ασφαλιστικό της ΔΕΗ στα προ του 1999 δεδομένα, δηλαδή η ίδια η ΔΕΗ να αναλάβει την κάλυψή τους.

Εάν δε και αυτό δεν γίνει δεκτό, τότε θα προσφύγει ζητώντας να επιστραφεί στους εργαζόμενους το ποσό που έχει ενσωματωθεί στην περιουσία της επιχείρησης, λόγω παρακράτησης των εισφορών τους μέχρι το 1999 και το οποίο με βάση τις αναλογιστικές μελέτες, ανέρχεται σε 11,9 δις. Ευρώ.

Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να γίνει, αφού η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ ανέρχεται σήμερα σε περίπου 3 δις. Και η ΓΕΝΟΠ το γνωρίζει. Ωστόσο προβάλει την προοπτική «επιστροφής» των 11,9 δις. ευρώ, όπως και την προοπτική ανάληψης από τη ΔΕΗ του ασφαλιστικού των εργαζομένων, ως «φόβητρο» για τους τυχόν ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σύμπλευση συνδικαλιστών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για ΔΕΗ

Συμπλέει πλήρως με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, και η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, ΔΑΚΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά τη λήξη της συνέντευξης της ΓΕΝΟΠ η συνδικαλιστική παράταξη αναφέρει μεταξύ άλλων: «Την ώρα που τα έσοδα του κράτους υπολείπονται σημαντικά έναντι των προσδοκώμενων στόχων, η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη και πλέον κερδοφόρα επιχείρηση της χώρας «βγαίνει στο σφυρί» και βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο του «πλειστηριασμού».

Κι ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό υπήρχαν σαφείς διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις για τη διατήρηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου υπό δημόσιο έλεγχο, η κυβέρνηση υποκύπτοντας για άλλη μια φορά στις πιέσεις των διεθνών και εγχώριων ιδιωτικών συμφερόντων αποφάσισε να βαφτίσει «εμπόρευμα», το κοινωνικό αγαθό που λέγεται ηλεκτρικό ρεύμα».

Η ΔΑΚΕ, υποστηρίζει επίσης ότι η εκποίηση του 17% της ΔΕΗ θα γίνει για ένα κομμάτι ψωμί, ενώ η τυχόν παραχώρηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής σε ιδιώτες θα αποτελέσει σοβαρή αλλοίωση στον κοινωνικό ρόλο της επιχείρησης, οδηγώντας ταυτόχρονα σε μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Το «ξεπούλημα» της επιχείρησης με τη σημαντικότερη παραγωγική βάση στην Ελλάδα θα σβήσει και το τελευταίο φως μιας μελλοντικής ανάπτυξης, την τελευταία ελπίδα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Τέλος η ΔΑΚΕ συγχρονίζεται με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ και χαρακτηρίζει στοχοποίηση των εκπροσώπων των εργαζομένων της ΔΕΗ, τα όσα αποκάλυψε το πόρισμα Ρακιντζή για τις πληρωμές της ΔΕΗ προς το συνδικάτο.

Τέλος η ΔΑΚΕ δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ και βρίσκεται στο πλευρό τους στη δύσκολη μάχη, που δίνουν απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα, για τη διατήρηση της κορυφαίας δημόσιας επιχείρησης υπό κρατικό έλεγχο. «Το ρεύμα, το νερό και οι μετακινήσεις είναι κοινωνικά αγαθά και αποτελούν βασικά στοιχεία επιβίωσης. Με τις μετοχοποιήσεις που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπουλά το μέλλον των ελλήνων και δημιουργεί μια χώρα χωρίς περιουσία, ένα κράτος «φάντασμα». Το Συνδικαλιστικό Κίνημα έχει εθνικό χρέος, καθήκον και ευθύνη να τις χαλάσει τα σχέδια», καταλήγει η ΔΑΚΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v