Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ PROPERTIES: "Αναπάντητη" η κλήση για το ΧΑ

Έφτασε στο κατώφλι, αλλά τελικά ίσως δεν διαβεί την πόρτα του χρηματιστηρίου η εταιρία επενδύσεων σε ακίνητα που δημιούργησε ο ΟΤΕ.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΟΤΕ PROPERTIES: Αναπάντητη η κλήση για το ΧΑ
Έφτασε στο κατώφλι, αλλά τελικά ίσως δεν διαβεί την πόρτα του χρηματιστηρίου η εταιρία επενδύσεων σε ακίνητα που δημιούργησε ο ΟΤΕ.
 
Η ΟΤΕ Properties, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έχει περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 για να ολοκληρώσει τη διαδικασία εισόδου των μετοχών της στο Χ.Α., διαφορετικά θα χάσει την άδεια λειτουργίας ως ΑΕΕΑΠ που εξασφάλισε το 2008 από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μέχρι σήμερα ο ΟΤΕ δεν επιχείρησε την εισαγωγή της θυγατρικής του στο χρηματιστήριο, καθώς το κακό κλίμα στην εγχώρια χρηματαγορά κάθε άλλο παρά ευνοούσε μια τέτοια κίνηση.

Με δεδομένο ότι οι συνθήκες δεν αναμένεται να βελτιωθούν σύντομα (τουλάχιστον τους επόμενους μήνες), είναι αρκετά πιθανό το σχέδιο για την εισαγωγή της ΟΤΕ Properties στο Χ.Α. να ματαιωθεί οριστικά.
 
Έτσι, αμέσως μετά την εκπνοή της προθεσμίας των τριών ετών, που προβλέπει η νομοθεσία για την είσοδο μιας ΑΕΕΑΠ στο χρηματιστήριο, δεν αποκλείεται ο ΟΤΕ να προβεί στην εκκαθάριση και λύση της θυγατρικής του. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ δεν έχει μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα) στην ΟΤΕ Properties, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα εύκολη τη διαδικασία αναστολής της λειτουργίας της.

Επισημαίνεται πως το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Οργανισμού, το οποίο διαχειρίζεται η θυγατρική ΟΤΕ Estate, περιλαμβάνει 2.279 οικόπεδα και 2.225 κτίρια, με συνολική εμπορική αξία που αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.

Το 60% αυτού του χαρτοφυλακίου, σύμφωνα τουλάχιστον με το αρχικό σχέδιο του ΟΤΕ, επρόκειτο να παραχωρηθεί στην ΑΕΕΑΠ. Πάντως, σε περίπτωση όπου τελικά δεν υλοποιηθεί το σχέδιο αξιοποίησης μέσω της ΟΤΕ Properties, o OTE θα αναζητήσει νέους τρόπους για να πετύχει τη βελτίωση της απόδοσης των ακινήτων του.

Παράταση για Χ.Α. από την Εθνική Πανγαία

Η κακή οικονομική συγκυρία, όμως, έχει επηρεάσει τις εξελίξεις και στην περίπτωση της ΑΕΕΑΠ που συνέστησε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και συμπληρώνεται ένας χρόνος από την αδειοδότηση της επιχείρησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Εθνική Πανγαία θα αιτηθεί την παράταση κατά ένα ακόμη έτος της προθεσμίας για εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Φυσικά, αν στο διάστημα που μεσολαβήσει μέχρι τον Μάρτιο του 2012 βελτιωθούν οι συνθήκες στη χρηματαγορά, τότε η Εθνική Πανγαία θα επιχειρήσει να εισαγάγει νωρίτερα τις μετοχές της στο Χ.Α. Πάντως, πιστεύεται ότι αυτό δεν θα συμβεί εντός του πρώτου εξαμήνου.

Έτσι, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι και αφού εξεταστούν με προσοχή τα δεδομένα και οι προοπτικές της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ΑΕΕΑΠ της Εθνικής Τράπεζας (υπερδωδεκάμηνη χρήση από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2010), αυτή εμφάνισε έσοδα από μισθώσεις 80,4 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 36,06 εκατ. ευρώ.

Από τα κέρδη αυτά, τα 34,2 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως μέρισμα στον μοναδικό μέτοχο της εταιρίας, δηλαδή την Εθνική Τράπεζα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εύλογη αξία των ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία της η Εθνική Πανγαία μειώθηκε το 2010 κατά 35,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιό της να αποτιμάται σήμερα στα 882,5 εκατ. ευρώ (από 918 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2010).
 
Η δε εσωτερική λογιστική αξία διαμορφώνεται στα 6,44 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με την εταιρία, η μείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου της είναι αποτέλεσμα της κρίσης στην εγχώρια κτηματαγορά, που έχει οδηγήσει σε πτώση τις τιμές των ακινήτων αλλά και τα μισθώματα. Για το 2011 η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας δεν αναμένει ουσιαστική μεταβολή της κατάστασης στην αγορά ακινήτων, ωστόσο εκτιμά ότι θα υπάρξουν σημάδια βελτίωσης από τον επόμενο χρόνο.

Πάντως, κατά την τρέχουσα χρήση θα επιδιώξει να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της με νέα ακίνητα, αρκεί αυτά να προσφέρονται σε ελκυστικές τιμές και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικές αποδόσεις.


[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v