Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον όμιλο Λάτση το 8,2% των ΕΛΠΕ (update)

Συνολικό τίμημα 191,8 εκατ. ευρώ (7,65 ευρώ ανά μετοχή) θα εισπράξει το Δημόσιο από τον όμιλο Λάτση στον οποίο - μετά και από την εισήγηση των συμβούλων, μεταβιβάζει ποσοστό 8,21% των ΕΛΠΕ, όπως μετέδωσε κατ’ αποκλειστικότητα το euro2day.gr. Σχετική επιστολή και προς το ΧΑ για τη χρονική περίοδο της συναλλαγής. Η μετοχική σύνθεση.

Στον όμιλο Λάτση το 8,2% των ΕΛΠΕ (update)
Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, όπως μετέδωσε κατ’ αποκλειστικότητα το euro2day.gr, η συμφωνία για τη μεταβίβαση στον όμιλο Λάτση του 8,21% (25.079.700 μετοχές) του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ που περιήλθε στο δημόσιο μετά την λήξη του ανταλλάξιμου ομολογιακού δανείου.

Ο όμιλος Λάτση, που διατηρούσε το δικαίωμα της πρώτης άρνησης, προσφέρει 7,65 ευρώ για κάθε μετοχή των ΕΛΠΕ, με αποτέλεσμα το δημόσιο να εισπράξει το ποσό των 191,8 εκατ. ευρώ. Η αξία της μετοχής του ομολογιακού δανείου που έληξε πρόσφατα ήταν άνω των 12 ευρώ, ενώ ο όμιλος Λάτση απέκτησε το πρώτο πακέτο των μετοχών των ΕΛΠΕ στα 7,50 ευρώ.

Η μετοχή των ελληνικών Πετρελαίων έκλεισε στη σημερινή συνεδρίαση στα 6,76 ευρώ.

Ηδη η ΔΕΚΑ απέστειλε επιστολή προς το ΧΑ, το οποίο πληροφορεί ότι η μεταβίβαση του 8,21% των ΕΛΠΕ στην Paneuropean Oil & Industrial Holdings θα πραγματοποιηθεί εξωχρηματιστηριακά στο διάστημα 18- 27 Αυγούστου 2004.

Η επιλογή της κυβέρνησης σχετίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με την εισήγηση των συμβούλων UBS και Εθνικής Τράπεζας.

Ο όμιλος Λάτση συμμετέχει στα ΕΛΠΕ μέσω της Paneuropean Oil & Industrial Holdings με ποσοστό 24,947%, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 43,71%, στο οποίο, ωστόσο συμπεριμβάνεται η συμμετοχή της ΔΕΚΑ (16,23%).

Μετά το deal η συμμετοχή του ομίλου Λάτση στα ΕΛΠΕ θα ανέλθει στο 33,157%, ενώ το ποσοστό του Δημοσίου θα κατέλθει στο 35,51%.

Σημειώνεται ότι οι ίδιοι σύμβουλοι είχαν προσληφθεί και είχαν εκτελέσει την πώληση του 16,65% των ΕΛΠΕ στην Paneuropean Oil & Industrial Holdings (”Paneuropean”) τον Ιούνιο του 2003, αφού πρώτα είχαν διερευνήσει ολόκληρη την διεθνή αγορά, και επομένως ήταν σε θέση να έχουν την καλύτερη δυνατή γνώση του πιθανού ενδιαφέροντος για τις μετοχές των ΕΛΠΕ αλλά και των διαθέσιμων εναλλακτικών επιλογών στα πλαίσια της υφιστάμενης σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Paneuropean.

Κατόπιν αξιολόγησης των παραπάνω εναλλακτικών επιλογών, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι εισηγήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την επιλογή της πώλησης των μετοχών στην Paneuropean ως προτιμητέας και την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Paneuropean, λαμβανομένου υπόψη ότι:

* H πώληση μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές ή/και με Δημόσια Εγγραφή, θα απαιτούσε την παραχώρηση σημαντικής έκπτωσης επί της τιμής διαπραγμάτευσης, προκειμένου να καταστεί ελκυστική.

* Η πώληση μετοχών σε έτερο στρατηγικό επενδυτή θα ήταν αδύνατη υπό τις παρούσες συνθήκες χωρίς την παραχώρηση επιπλέον δικαιωμάτων στην διοίκηση της εταιρίας, ενώ θα προσέκρουε και στα δικαιώματα της Paneuropean που απορρέουν από την υφιστάμενη σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Paneuropean.



* Η έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ανταλλάξιμου με μετοχές όχι μόνο δεν θα μείωνε το δημόσιο χρέος, όπως το ορίζει η Eurostat, αλλά θα το επιβάρυνε.

Κατά τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Paneuropean η προσφερόμενη τιμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν χαμηλότερη από την τελικά συμφωνηθείσα, η οποία προσδιορίστηκε κατά τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων σε 7,65 ευρώ ανά μετοχή.

Με την διενέργεια της στρατηγικής αυτής πώλησης το Ελληνικό Δημόσιο, έλεγαν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομίας, αποκομίζει σημαντικά οφέλη, επιτυγχάνοντας την διάθεση των εν λόγω μετοχών σε τιμή υψηλότερη από εκείνη της περυσινής συναλλαγής, χωρίς να παραχωρεί κανένα επιπλέον δικαίωμα συμμετοχής στη διοίκηση των ΕΛΠΕ ή στο Δ.Σ. και έχοντας διαπραγματευτεί με τον υφιστάμενο επενδυτή, ο οποίος το 2003 απέκτησε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών σε χαμηλότερη τιμή (αυτήν την οποία συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση) και στον οποίο δόθηκε το δικαίωμα πρώτης προτίμησης και συμμετοχή στο management.

Με την πώληση αυτή, κατέληγαν οι ίδιοι κύκλοι, το Ελληνικό Δημόσιο επιτυγχάνει εκτός των προαναφερθέντων, την ενδυνάμωση της εταιρίας, την διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας με την Paneuropean αλλά και την διατήρηση του ελέγχου στην Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.

* Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας

”Η Kυβέρνηση αποφάσισε τη διάθεση 25.079.700 μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων (”ΕΛΠΕ”), τα οποία είχαν περιέλθει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μετά τη λήξη του ανταλλάξιμου ομολογιακού δανείου στις 28 Ιουλίου 2004. Η τιμή διάθεσης προσδιορίσθηκε στα 7,65 ευρώ ανά μετοχή. Οι μετοχές αυτές αντιστοιχούν στο 8,21% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας και τα έσοδα για το Δημόσιο ανέρχονται στα 191.859.705 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των συμβούλων, που είχαν προσληφθεί με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, η διάθεση των μετοχών έγινε στην εταιρία Paneuropean, η οποία προσέφερε σημαντικό υπερτίμημα (premium) σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.

Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, προκειμένου να καταλήξουν στην εξεύρεση της προσφορότερης λύσης, έλαβαν υπόψη τους και αξιολόγησαν τις σχετικές εναλλακτικές επιλογές που ήταν διαθέσιμες στο Ελληνικό Δημόσιο με βάση κριτήρια όπως, μεταξύ άλλων, την μεγιστοποίηση του οφέλους για την οικονομία και το Δημόσιο, την διατήρηση του υπάρχοντος μηχανισμού εταιρικής διακυβέρνησης της εταιρίας και τη μείωση του Δημοσίου χρέους.

Η πώληση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για τις αποκρατικοποιήσεις και το Ελληνικό Δημόσιο αποκομίζει σημαντικά οφέλη. Επιτυγχάνεται η διάθεση των εν λόγω μετοχών σε τιμή υψηλότερη από εκείνη της περυσινής συναλλαγής, χωρίς να παραχωρείται κανένα επιπλέον δικαίωμα συμμετοχής στη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Σημειώνεται ότι η Paneuropean το 2003 απέκτησε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών σε χαμηλότερη τιμή, ενώ της είχε δοθεί το δικαίωμα πρώτης προτίμησης και συμμετοχή στη διοίκηση της εταιρίας. Με το βήμα αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο επιτυγχάνει την ενδυνάμωση των ΕΛΠΕ και την διατήρηση του ελέγχου στην εταιρία και η Κυβέρνηση δίνει ένα ισχυρό μήνυμα για την πρόθεσή της να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις με διαφάνεια και αποφασιστικότητα”.

* Η σχετική αρθρογραφία του euro2day.gr για την πρωταρχική συμφωνία με την Πετρόλα και τις διαδικασίες της συγχώνευσης δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Διαβάστε Επίσης”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v