Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Στα 100,2 εκατ. τα κέρδη εξαμήνου

Πτώση 53,1% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Alpha στο εξάμηνο, διαμορφούμενα στα 100,2 εκατ., υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στα 421,3 εκατ. ανήλθαν οι προβλέψεις. Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη.

Alpha Bank: Στα 100,2 εκατ. τα κέρδη εξαμήνου
Στα 100,2 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank στο α΄ εξάμηνο καταγράφοντας πτώση 53,1%, ενώ αν συμπεριληφθεί η έκτακτη φορολογική εισφορά (61,9 εκατ.) τα κέρδη της τράπεζας ανέρχονται στα 38,2% (-82,2%).

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank το β' τρίμηνο κατέγραφαν πτώση 74% στα 33 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου, τα καθαρά κέρδη αναμένονταν στα 22,8 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 9% στα 917 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις του α' εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 421,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 29%.

Δήλωση Γ. Κωστόπουλου

“Η Ελλάδα έχει μπει σε μία περίοδο αλλαγής και μετασχηματισμού. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έτυχαν θετικών σχολίων διεθνώς, που επιβεβαιώνουν την προσήλωση της χώρας στο τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγιάνσεως και οικονομικής προσαρμογής. Η Alpha Bank, ως Τράπεζα αναφοράς, στηρίζει με την ισορροπημένη πολιτική της την προσπάθεια στηρίξεως της πελατείας της στις τρέχουσες συνθήκες”.

Δήλωση Δ. Μαντζούνη

“Στο σημερινό δυσμενές περιβάλλον, η οργανική μας κερδοφορία του δευτέρου τριμήνου αποτελεί θετική εξέλιξη. Έχουμε ως προτεραιότητα τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας, την οποία ενισχύσαμε περαιτέρω με τον περιορισμό του επενδυτικού χαρτοφυλακίου μας και τη μείωση του λειτουργικού μας κόστους, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών περιορισμού των εξόδων.

Η πολιτική διασφαλίσεως της κεφαλαιακής μας επάρκειας, όπως αναδεικνύεται και από τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών ασκήσεων αντοχής, καθώς και η συντηρητική διάρθρωση του δανειακού μας χαρτοφυλακίου εξασφαλίζουν την ανθεκτικότητά μας στις πλέον αντίξοες οικονομικές συνθήκες και παράλληλα θέτουν τις βάσεις για την ενίσχυση της αποδοτικότητάς μας.”

Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

«Προς το παρόν κοιτάζουμε τις δικές μας υποθέσεις». Με τη φράση αυτή η διοίκηση της Alpha Bank απάντησε σε ερώτηση που της τέθηκε κατά τη διάρκεια του conference call για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλη τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες ανακοινώσεις για αλλαγές στη διοικητική ομάδα της τράπεζας που πυροδοτεί η πιθανή αποχώρηση του κ. Μαρίνου Γιαννόπουλου η διοίκηση της Alpha Bank παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα πραγματοποιηθούν «αργότερα μέσα στην ημέρα».

Η διοίκηση απέδωσε την υποχώρηση των μεγεθών στην μακροοικονομική κατάσταση, για την οποία, όπως είπε, ελπίζει να βελτιωθεί.

Σύμφωνα ακόμα με τα όσα ειπώθηκαν στο conference call, η ρευστότητα της τράπεζας θα εξακολουθήσει να εξαρτάται βασικά από την ΕΚΤ, μια που η Ελλάδα παραμένει εκτός των διεθνών αγορών και οι καταθέσεις δεν αναμένεται να εμφανίσουν σημαντική άνοδο. Η διοίκηση της τράπεζας είπε, επίσης στην κατεύθυνση της αναζήτησης ρευστότητας, πως θα προχωρήσει σε επιλεκτική απομόχλευση κια πώληση δανείων.

Ως γενικότερη παρατήρηση ωστόσο, επισημάνθηκε ότι η ζήτηση για δάνεια είναι περιορισμένη ελλείψει επενδύσεων.

Η ενδυνάμωση του Ισολογισμού υποστηρίζει την ανάκαμψη της κερδοφορίας

- Αξιοσημείωτη επίδοση στα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής της CEBS με τον δείκτη
Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως (Tier I) να ανέρχεται σε 8,22% μετά από την εφαρμογή του
σεναρίου της δημοσιονομικής αναταραχής.
- Εστιασμένες ενέργειες στη διαχείριση του επενδυτικού μας χαρτοφυλακίου, το οποίο
διαμορφώθηκε σε Ευρώ 7,2 δισ. μειωμένο κατά Ευρώ 1,4 δισ. στο δεύτερο τρίμηνο και αναλογεί
σε 11% του ενεργητικού μας. Οι επενδύσεις μας σε Ελληνικά Ομόλογα ανήλθαν σε Ευρώ 4,6 δισ.
- Ισορροπημένη ρευστότητα, με περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω κεφαλαίων από την
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) Ευρώ 2,3 δισ. Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ανέρχεται
σε Ευρώ 14,5 δισ. περιοριζόμενη όμως σε Ευρώ 9,6 δισ. όταν λάβουμε υπ’ όψιν τις καταθέσεις
μας στη διατραπεζική2.
- Ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε στο 6,9%3 και οι σωρευτικές προβλέψεις σε Ευρώ 1,9 δισ.
αντανακλώντας έναν ισχυρό δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 53%, χωρίς τις
εξασφαλίσεις.

Σταθερή χρηματοοικονομική επίδοση παρά τις αντίξοες λειτουργικές συνθήκες

- Το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 9% σε Ευρώ 917 εκατ.
- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ενισχύθηκε κατά 10 πόντους στο 2,7%.
- Τα λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε Ευρώ 1.133 εκατ. Τα βασικά λειτουργικά έσοδα (εκτός των
χρηματοοικονομικών) αυξήθηκαν κατά 5% σε Ευρώ 1.119 εκατ. καθώς τα έσοδα από
χρηματοοικονομικές πράξεις μειώθηκαν κατά Ευρώ 84,1 εκατ.
- Το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 0,3%, μειωμένο σε Ευρώ 571 εκατ.
- Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε Ευρώ 100,2 εκατ. μετά από προβλέψεις Ευρώ 421,3 εκατ.

ΚΥΡΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

- Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και εντατικοποίηση της δημοσιονομικής προσαρμογής

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010, η Ελληνική Οικονομία σημείωσε επιβράδυνση, συνεπεία των εκτεταμένων μέτρων λιτότητος και του περιορισμού των δαπανών, που επέδρασαν αρνητικά στην αποταμίευση, τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

Ως αποτέλεσμα, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν συρρικνώθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 2,3% το πρώτο τρίμηνο, ενώ η ύπαρξη υψηλού πληθωρισμού συνέβαλε στην περαιτέρω μείωση της ιδιωτικής καταναλώσεως.

Οι ελληνικές αρχές έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως ανακοινώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την πρώτη εξέταση της ελληνικής οικονομίας για την εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής.

Πιο συγκεκριμένα, θεσπίσθηκε νομοθετικά η σημαντική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού,  ενώ ξεκίνησε η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί το κλειδί στη βελτίωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της οικονομικής αναπτύξεως.

Σε αυτό το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών ασκήσεων
προσομοιώσεως καταστάσεων κρίσεως, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την 23 Ιουλίου 2010, από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS), επιβεβαίωσαν την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, πέντε εκ των έξι συνολικά τραπεζών που συμμετείχαν στην άσκηση, οι οποίες συγκεντρώνουν περίπου το 90% του ενεργητικού του ελληνικού  τραπεζικού συστήματος, διατήρησαν το ελάχιστο όριο του 6% στο δείκτη Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως (Tier I), ακόμη και μετά την εφαρμογή του πλέον δυσμενούς σεναρίου δημοσιονομικής
αναταραχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Alpha Bank σημείωσε την καλύτερη επίδοση στις ασκήσεις προσομοιώσεως καταστάσεων κρίσεως σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές της.

- Ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση που επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα τής Alpha Bank στο πιο δυσμενές οικονομικό σενάριο

Η Τράπεζα διαθέτει δυνατή κεφαλαιακή διάρθρωση με τον δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να ανέρχεται σε 13,0% και τους δείκτες Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως (Tier I) και Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) να ανέρχονται σε 11,4% και 8,7% αντιστοίχως. Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 4,1 δισ., χωρίς να έχουν ουσιαστικά επηρεασθεί από τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στην αγορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, με τον δείκτη μοχλεύσεως της Τραπέζης να ανέρχεται στο 17πλάσιο του ενεργητικού της.

Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών ασκήσεων προσομοιώσεως καταστάσεων κρίσεως ανέδειξαν την Alpha Bank ως την τράπεζα με το μεγαλύτερο κεφαλαιακό απόθεμα σε σχέση με τον ανταγωνισμό και επιβεβαίωσαν την ικανότητά της να αντεπεξέλθει στα πιο αντίξοα οικονομικά σενάρια.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το πλέον δυσμενές σενάριο, ο δείκτης Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως (Tier I) θα διεμορφώνετο σε 10,9% στο τέλος του 2011, έναντι 11,6% στο τέλος του 2009.

Η πρόσθετη επίπτωση στον δείκτη Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως (Tier I), μετά από την εφαρμογή του σεναρίου δημοσιονομικής αναταραχής στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο, ανήρχετο σε 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, διαμορφώνοντας τον δείκτη σε 8,2% στο τέλος του 2011, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν η ενίσχυση που προκύπτει από τυχόν φορολογική ελάφρυνση.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως, ακόμη και μετά την εξαίρεση των προνομιούχων μετοχών (του Δημοσίου) υπερέβη επαρκώς ακόμη και κατά το πλέον δυσμενές σενάριο, το ελάχιστο όριο του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, του 6%.

- Ισχυρή κερδοφορία από κύριες τραπεζικές εργασίες

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το καθαρό έσοδο προ προβλέψεων ανήλθε σε Ευρώ 296,2 εκατ.
αυξημένο κατά 11,5% σε τριμηνιαία βάση. Τα βασικά λειτουργικά μας έσοδα προ προβλέψεων
(αφαιρουμένων των χρηματοοικονομικών) ανήλθαν σε Ευρώ 282,4 εκατ., αυξημένα κατά 6,6% το δεύτερο τρίμηνο.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα μεταξύ άλλων της αυξήσεως του καθαρού εσόδου τόκων(+1,3% το δεύτερο τρίμηνο), καθώς και της προσπάθειάς μας για περιορισμό των λειτουργικών 
δαπανών, η τάση των οποίων ανεστράφη, παρουσιάζοντας μείωση κατά -0,9% σε τριμηνιαία βάση.

- Διενέργεια υψηλών προβλέψεων έναντι σταθερής αυξήσεως του δείκτη καθυστερήσεων

Αξιοποιώντας τα ενισχυμένα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων διενεργήσαμε απομειώσεις ύψους Ευρώ 221,3 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο έναντι Ευρώ 200 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο.

Ως αποτέλεσμα, ενισχύσαμε περαιτέρω το απόθεμα των προβλέψεών μας σε Ευρώ 1,9 δισ., που αντιστοιχεί σε δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 53%, ο οποίος
συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων αυξάνεται σε 133%.

Ο δείκτης καλύψεως ανήλθε σε 63% στα επιχειρηματικά και σε 69% στα καταναλωτικά δάνεια, ενώ διαμορφώθηκε σε 59% στα Βαλκάνια και σε 72% στην Κύπρο, όπου η ωρίμανση των δανειακών χαρτοφυλακίων είναι μικρότερη, έναντι 50% στην Ελλάδα.

Το δεύτερο τρίμηνο, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 6,9% σημειώνοντας σταθερή άνοδο 60 πόντους, όση και το πρώτο τρίμηνο του 2010. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων αυξήθηκε κατά 50 πόντους το δεύτερο τρίμηνο, όσο και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, και ανήλθε σε 7,1%.

Στην Κύπρο, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 5,4% το δεύτερο τρίμηνο, αυξημένος κατά 90 πόντους, ενώ στις λοιπές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διαμορφώθηκε στο 7,2%, που αντιστοιχεί σε επιδείνωση κατά 120 πόντους το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Στην ανωτέρω επιδείνωση συνέβαλαν κυρίως επιχειρηματικές χορηγήσεις σε Ρουμανία και Βουλγαρία λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής επιβραδύνσεως.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί η σταθεροποίηση του δείκτη καθυστερήσεων των καταναλωτικών δανείων μας, ο οποίος παρουσίασε βελτίωση κατά 10 πόντους το δεύτερο τρίμηνο. Η μείωση οφείλεται στις αποτελεσματικές διαδικασίες εισπράξεως που ακολουθούμε καθώς και στην πολιτική διαγραφών για καθυστερήσεις άνω του έτους.

**** Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της Alpha Bank στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v