Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Κέρδη 52 εκατ. στο α΄ τρίμηνο

Στα 52 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank το α΄ τρίμηνο εξαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς ύψους 61,9 εκατ. ευρώ επί των κερδών της χρήσης του 2009.

Alpha: Κέρδη 52 εκατ. στο α΄ τρίμηνο
Στα 52 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank το α΄ τρίμηνο, εξαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς ύψους 61,9 εκατ. ευρώ επί των κερδών της χρήσης του 2009, ενώ το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε 455,8 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 13%,

Συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς, η Alpha καταγράφει ζημίες 10,4 εκατ. ευρώ.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της Alpha στο α΄ τρίμηνο θα ανέλθουν στα 43,5 εκατ. ευρώ.

Δήλωση κ. Γ. Κωστόπουλου

"Με τη συμμετοχή της στο κοινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Ελλάδα εξασφαλίζει την εφαρμογή της δημοσιονομικής εξυγιάνσεως και των διαρθρωτικών εκείνων αλλαγών που θα επιτρέψουν στη χώρα να επιβεβαιώσει τη σημαντική  θέση της στη νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς και τον ρόλο της ως σημείου πρόσβασης προς τις οικονομίες της Ανατολής.

Η Alpha Bank, ως βασικός παράγοντας της πραγματικής οικονομίας στην περιοχή, αναμένει να ωφεληθεί δυναμικά καθώς η οικονομία θα προσεγγίζει την αναστροφή της σε θετική πορεία".

Δήλωση κ. Δ. Μαντζούνη

"Το πρώτο τρίμηνο του 2010 επικεντρωθήκαμε στον περιορισμό των επιπτώσεων από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, θέτοντας ως βασικές προτεραιότητες τη διατήρηση επαρκούς  ρευστότητας, τη συνδρομή μας στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της πελατείας μας και τον έλεγχο του λειτουργικού μας κόστους, με σκοπό να διατηρήσουμε τα τρέχοντα επίπεδα της οργανικής κερδοφορίας μας".

Αύξηση επισφαλειών, περιορισμός κόστους το 2010

Αύξηση των επισφαλών δανείων κατά 2,5-3% προβλέπει για το 2010 η Alpha Bank, όπως ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της Alpha, η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη ΝΑ Ευρώπη είναι προσωρινή και δεν αναμένεται να συνεχιστεί η τάση.

Στο μέτωπο των καταθέσεων, η Alpha τόνισε ότι καταγράφεται αντιστροφή της τάσης και σταθεροποίηση το Μάιο, μετά τις εκροές των προηγούμενων μηνών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του 1,2% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στα επόμενα τρίμηνα.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι προχωρά σε πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους, ώστε να παραμείνει στάσιμο το 2010, στα επίπεδα του 2009.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Q1

Ενδυνάμωση του ισολογισμού

- Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 13,1%, με τους δείκτες κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως (Tier I) και κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) να ανέρχονται σε 11,5% και 8,8% αντιστοίχως, αναδεικνύοντας την πλεονεκτική κεφαλαιακή μας θέση.
- Αυξήθηκε το απόθεμα των αναχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τίτλων σε 3,5 δισ. ευρώ. 
- Το ύψος των επενδύσεών μας σε ελληνικά ομόλογα ανήλθε σε 4,2 δισ. ευρώ και αναλογεί σε 6,1% του ενεργητικού μας.
- Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις, προσαρμοσμένος ως προς τις τιτλοποιήσεις, ανήλθε σε 114%. Oι καταθέσεις και τα δάνεια αυξήθηκαν σε ετήσια βάση σε ποσοστά 1,1% και 1,5% αντιστοίχως.
- Οι σωρευτικές προβλέψεις ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ αντανακλώντας έναν ισχυρό δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 53%, που αυξάνεται στο 133%, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων. Ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε στο 6,3%.

Σταθερή χρηματοοικονομική επίδοση

- Τα έσοδα προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 1,2% σε 266 εκατ. ευρώ.
- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε αμετάβλητο σε 2,6%.
- Τα βασικά λειτουργικά έσοδα (εκτός χρηματοοικονομικών) αυξήθηκαν κατά 8% σε 552 εκατ. ευρώ.
- Η αύξηση του λειτουργικού κόστους επιβραδύνεται σε ποσοστό 2,9%, με τον δείκτη κόστους προς έσοδα στο 51,9%.
- Διενεργήθηκαν προβλέψεις ύψους 200 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 150 πόντους επί του μέσου υπολοίπου των χορηγήσεων.

Κύριες εξελίξεις

Ο ισχυρός ισολογισμός της Alpha Bank αποτελεί σημαντική θωράκιση κατά των επιδεινούμενων λειτουργικών συνθηκών.

Από τον Δεκέμβριο του 2009, η ελληνική οικονομία βρέθηκε απέναντι σε μία πρωτοφανή αρνητική αντιμετώπιση από τις διεθνείς αγορές. Οι ανησυχίες για τη μη βιωσιμότητα των ελληνικών δημοσιονομικών οδήγησαν σε αύξηση των περιθωρίων των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σε επίπεδα που δεν είχαν ποτέ καταγραφεί, μεταδίδοντας έντονη νευρικότητα και στις υπόλοιπες αγορές της ζώνης του ευρώ.

Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στις προοπτικές της οικονομίας παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το διαρκώς επιδεινούμενο περιβάλλον, η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πολυετές πρόγραμμα ύψους 110 δισ. ευρώ για τη βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας και την εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αποσκοπώντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στην ελληνική οικονομία.

Στηριζόμενη στον ισχυρό ισολογισμό της, η Alpha Bank είναι θωρακισμένη απέναντι στις διαμορφούμενες συνθήκες στην Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το αντίξοο αυτό οικονομικό περιβάλλον, η Alpha Bank διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή θέση, συντηρητική διάρθρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου, μικρό σε μέγεθος επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ισορροπημένη διαχείριση της ρευστότητας.

- Υποδειγματική κεφαλαιακή διάρθρωση

Η Alpha Bank διαθέτει πλεονεκτική κεφαλαιακή θέση, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να ανέρχεται σε 13,1% και τους δείκτες κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως (Tier I) και κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) στο 11,5% και 8,8% αντιστοίχως. Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 4,2 δισ., χωρίς να έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις πρόσφατες αρνητικές  εξελίξεις στην αγορά των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Ο δείκτης μόχλευσης του ενεργητικού ανήλθε στο 6,1%, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Επιπλέον, εφαρμόζοντας την τυποποιημένη μέθοδο για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών της απαιτήσεων έναντι των αναλαμβανόμενων πιστωτικών κινδύνων, η τράπεζα περιορίζει τυχόν επιπτώσεις στα κεφάλαιά της από περαιτέρω ύφεση του οικονομικού κύκλου.

Επισκόπηση αποτελεσμάτων

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 51,6 εκατ. ευρώ μειούμενα κατά 39,5% σε ετήσια βάση, επηρεασμένα από τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συμπεριλαμβανομένου του έκτακτου φόρου ύψους 61,9 εκατ. που επέβαλαν οι Αρχές στα κέρδη του 2009, τα αποτελέσματα του α/ τριμήνου ανήλθαν σε ζημίες 10,4 εκατ. Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε 455,8 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 13%, αντανακλώντας την αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου στο 2,6% το πρώτο τρίμηνο του 2010 έναντι 2,4% το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, το καθαρό έσοδο τόκων κατέγραψε μικρή υποχώρηση εξαιτίας του υψηλότερου κόστους προσελκύσεως νέων καταθέσεων, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, η οποία δεν κατέστη εφικτό να αντισταθμιστεί πλήρως στη διάρκεια του τριμήνου από την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στην ανατιμολόγηση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 83 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 10,5% σε ετήσια βάση, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με την πτώση των νέων εκταμιεύσεων στις χορηγήσεις και τον περιορισμένο όγκο συναλλαγών του δικτύου μας.

Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε 0,8 εκατ. ευρώ καθώς τα  έσοδα από συναλλαγματικές διαφορές απορρόφησαν τις ζημίες χρηματοοικονομικών πράξεων που προέκυψαν ως απόρροια της σημαντικής μεταβλητότητας στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

Τα λοιπά έσοδα μειώθηκαν κατά 19,4% σε 13 εκατ. ευρώ, συνεπεία της οικονομικής ύφεσης που επηρέασε και τις μη χρηματοοικονομικές εταιρίες του ομίλου.

Το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 286,9 εκατ. ευρώ,  μειούμενο ωστόσο σε ποσοστό 13,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα σημείωσε  μείωση και ανήλθε σε 51,9%.

Οι δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν σε ποσοστό 3,1% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 143 εκατ. ευρώ, ενώ τα γενικά έξοδα σημείωσαν άνοδο 3,5% και έφτασαν τα 121,2 εκατ. ευρώ. Στην  Ελλάδα, η άνοδος του λειτουργικού κόστους έφτασε στο 2,3%, επηρεασμένη κυρίως από δαπάνες που σχετίζονται με εισπρακτικές διαδικασίες και φόρους, ενώ στη νοτιοανατολική Ευρώπη το λειτουργικό κόστος διευρύνθηκε κατά 4,5%.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ανήλθαν σε 45,6 δισ. ευρώ. Στο τέλος Μαρτίου 2010 τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε 41,5 δισ. ευρώ (+1,1%). Οι καταθέσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν μείωση 0,8% και ανήλθαν σε 34,1 δισ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην επιβολή έκτακτης φορολόγησης στις επιχειρήσεις και στην προσαρμογή των ταμειακών αποθεμάτων των επιχειρήσεων στο νέο περιβάλλον της οικονομικής ύφεσης.

Επιπλέον, η ανησυχία για την εξέλιξη των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών οδήγησε πελάτες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της ναυτιλίας να μεταφέρουν μέρος της ρευστότητάς τους εκτός Ελλάδος.

Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων αυξήθηκαν κατά 2,3% και διαμορφώθηκαν σε 53,3 δισ. ευρώ έναντι 52,2 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2009. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από την άνοδο τόσο των  χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 2,5% ετησίως όσο και του δανειακού χαρτοφυλακίου μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη σε ποσοστό 3% σε ετήσια βάση. Οι νέες εκταμιεύσεις προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα, τα οποία ανήλθαν σε 1.305 εκατ. και 288  εκατ. ευρώ αντιστοίχως στο πρώτο τρίμηνο, καταδεικνύουν την υπεύθυνη εταιρική κοινωνική στάση μας κατά τη δύσκολη αυτήν περίοδο.

Οι προβλέψεις απομειώσεως ανήλθαν σε 200 εκατ. ευρώ, που ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων αντιστοιχούν σε 150 πόντους το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με 129 πόντους για το 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v