ΟΤΕ: Άδηλες οι προθέσεις για τη νέα διοίκηση

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα για τη διοίκηση του ΟΤΕ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Άδηλες οι προθέσεις για τη νέα διοίκηση
Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα για τη διοίκηση του ΟΤΕ.

Η εποχή του κ. Παναγή Βουρλούμη φτάνει, όπως όλα πλέον δείχνουν, στο τέλος της και το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα επιλέξει το μοντέλο της δυαρχίας ή αν θα θελήσει να συνεχιστεί η αρχή του ενός ανδρός στη διοίκηση της εταιρίας.

Η ψυχρότητα στις σχέσεις της κυβέρνησης και του ισχυρού άντρα του ΟΤΕ επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες μέρες με τη γνωστοποίηση της πρόθεσης για έξοδο της μετοχής της εταιρίας από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κίνηση που είναι μάλλον η αφορμή παρά η αιτία.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ εδώ και καιρό επεδίωκε τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ωστόσο το ραντεβού δεν κανονιζόταν κυρίως λόγω των υποχρεώσεων του κ. Παπακωνσταντίνου, προκαλώντας δυσαρέσκεια στον κ. Βουρλούμη.

Η συνάντηση για την περασμένη Παρασκευή είχε κανονιστεί πριν δημιουργηθεί το θέμα με την έξοδο της εταιρίας από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όμως η υπόθεση αυτή βάρυνε πολύ το κλίμα στο ραντεβού, που πραγματοποιήθηκε χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις εκατέρωθεν. Πάντως, το απόγευμα της Παρασκευής ο ΟΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση παρέχοντας διευκρινήσεις για την απόφαση αυτή.

Ο χρόνος της ανακοίνωσης ασφαλώς μόνο τυχαίος δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο περιεχόμενο της συνάντησης των κ. Παπακωνσταντίνου και Βουρλούμη, πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του μετόχου ζητήθηκε από τη διοίκηση του ΟΤΕ το επόμενο διάστημα, έως την Τετάρτη 16 Ιουνίου, οπότε έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων, να μην προχωρήσει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την εταιρία.

Από την κυβέρνηση, προς το παρόν, τηρείται σιγήν ιχθύος αναφορικά με το μοντέλο διοίκησης που θα επιλεγεί για τη συνέχεια στον ΟΤΕ, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στα πρόσωπα που εκπροσωπούν το ελληνικό δημόσιο. Οι επιλογή τους είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση και η αντικατάστασή τους θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, καθώς πρόκειται για πρόσωπα που υπηρέτησαν την προηγούμενη κυβέρνηση από διάφορες θέσεις.

Σε συμφωνία με τους Γερμανούς οι αποφάσεις

Η λύση που θα προτείνει η ελληνική πλευρά θα αποφασιστεί με τη συνεργασία των Γερμανών μετόχων του ΟΤΕ. Βάσει της συμφωνίας ελληνικού δημοσίου - Deutsche Telekom, η ελληνική πλευρά που κατέχει το 20% των μετοχών του Οργανισμού προτείνει πέντε μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ, όσα δηλαδή και η Deutsche Telekom, που ελέγχει το 30% της εταιρίας.

Μέσα στις επόμενες μέρες θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα έρθει σε επαφή με τη γερμανική πλευρά προκειμένου να αποφασιστεί ποιο θα είναι το μοντέλο διοίκησης με το οποίο οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι του ΟΤΕ θα πορευτούν στη συνέχεια.

Σε περίπτωση όπου οι δύο πλευρές δεν θελήσουν να συνεχίσουν το υφιστάμενο μοντέλο διοίκησης, δηλαδή ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής να εκτελεί ταυτόχρονα χρέη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, τότε η ελληνική πλευρά θα επιλέξει τον πρόεδρο και η D.T. τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Η συμφωνία που έχει υπογραφεί ορίζει ότι δύο πρόσωπα θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους του ΟΤΕ, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση σημαντικό ρόλο θα έχει η εκτελεστική επιτροπή στην οποία η θέση των Γερμανών θα είναι περισσότερο ενισχυμένη.

Το γεγονός ότι ο διαχωρισμός των δύο θέσεων θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση αυτής του ελληνικού δημοσίου δεν αποκλείεται τελικά να οδηγήσει την κυβέρνηση στην απόφαση να έρθει σε συμφωνία με τους Γερμανούς μετόχους για πρόσωπο κοινής αποδοχής ως επικεφαλής του ΟΤΕ.

Εξάλλου, η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θέλει να έχει ισχυρό λόγο το αμέσως επόμενο διάστημα όπου στον ΟΤΕ θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για μια σειρά σοβαρά θέματα που έχει ήδη θέσει στην ατζέντα της συζήτησης ο κ. Παναγής Βουρλούμης και αφορούν στη μονιμότητα για το προσωπικό του ΟΤΕ το οποίο έχει προσληφθεί πριν από το 2005 αλλά το και πάγωμα των αυξήσεων στους μισθούς των εργαζομένων.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα και το ζήτημα της αύξησης της συμμετοχής της D.T. στον ΟΤΕ. Η επιθυμία της γερμανικής πλευράς να υλοποιηθεί η συμφωνία που προβλέπει τη δυνατότητα αύξησης του ποσοστού της είναι δεδομένη, εκείνο που μένει να φανεί είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v