Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Την 7 Μαΐου ξεκίνησε η έκθεση “Μέγας Αλέξανδρος από τη γη της Μακεδονίας έως τα πέρατα της οικουμένης”, που συνδιοργανώνουν η Alpha Bank και η ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στο Μουσείο Ιωαννίνων.

Alpha: Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Την Παρασκευή 7 Μαΐου 2010, ξεκίνησε η έκθεση “Μέγας Αλέξανδρος από τη γη της Μακεδονίας έως τα πέρατα της οικουμένης”, που συνδιοργανώνουν η Alpha Bank και η ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έκθεση, η οποία αναφέρεται στην ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσω των νομισμάτων του και στις επιδράσεις τους στον αρχαίο κόσμο, ακόμη και μετά τον θάνατό του, παρουσιάζει 220 χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα, τα οποία ανήκουν στη Νομισματική Συλλογή τής Alpha Bank.

Σημειώνεται, πως για την καλύτερη κατανόηση και τεκμηρίωση των νομισματικών τύπων και της ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την έκθεση πλαισιώνει μία ενότητα αφιερωμένη στον οπλισμό των Μακεδόνων. Μαζί με το κράνος φρυγικού τύπου από τη Βίτσα Ζαγορίου, ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα τού Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, εκτίθενται ένα τμήμα μακεδονικής ασπίδας από την ΚΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Δίον Πιερίας), καθώς και τμήματα μίας σάρισας από την ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων τις (Αρχαίες Αιγές). Για τις ανάγκες της εκθέσεως θα παρουσιασθεί και η μαρμάρινη κεφαλή του Αλεξάνδρου από την Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Αρχαία Ολυμπία).

Την επιμέλεια της εκθέσεως έχουν αναλάβει η Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη και ο Έφορος των Αρχαιοτήτων και Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Ζάχος. Υπεύθυνος για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια είναι ο κ. Σταμάτης Ζάννος.

--- Η έκθεση διαρθρώνεται σε οκτώ ενότητες

Στην πρώτη ενότητα, “Μακεδόνων όπλα”, παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά όπλα των Μακεδόνων, το κράνος, η ασπίδα και η σάρισα, τα οποία απαντούν, πλην της σάρισας, και ως εικονογραφικοί τύποι ορισμένων μακεδονικών νομισμάτων.

Τον τίτλο “Η Μακεδονία έως τους χρόνους του Φιλίππου Β΄” φέρει η δεύτερη ενότητα. Εδώ, παρουσιάζεται η νομισματική ιστορία της Μακεδονίας έως την εποχή του Φιλίππου Β΄. Αυτόχθονες και αποικιακές πόλεις, καθώς και τα λεγόμενα “Θρακο-Μακεδονικά” φύλα εκδίδουν τα πρώτα νομίσματα της περιοχής, ενώ από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. εγκαινιάζεται και η βασιλική νομισματοκοπία.

Στην τρίτη ενότητα, με τίτλο “Φίλιππος Β΄”, προβάλλεται η νομισματοκοπία του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος εισήγαγε στη μακεδονική νομισματοκοπία νέους τύπους: την κεφαλή του Ολυμπίου Διός ως Πανελληνίου, για να υποδηλωθεί η Πανελλήνια Ένωση που πέτυχε ο δυναμικός βασιλεύς, και τον νεαρό έφιππο αθλητή που μνημονεύει τη νικηφόρο συμμετοχή του βασιλιά στους Ολυμπιακούς αγώνες του 356 π.Χ. Ταυτοχρόνως, ο Φίλιππος Β΄ είναι ο πρώτος βασιλεύς που υιοθετεί τον διμεταλλισμό, εκδίδοντας παράλληλα χρυσά και αργυρά νομίσματα.

Η τέταρτη ενότητα, “Αλέξανδρος Γ΄, ο Μέγας”, παρουσιάζει την προσωπική νομισματοκοπία του, η οποία άρχισε όταν εξέδωσε μία σειρά σπάνιων σήμερα αργυρών στατήρων, με την κεφαλή του Διός και τον αετό, που συνοδεύονται από παρόμοιες θεματογραφικά υποδιαιρέσεις. Πολύ σύντομα, όταν καρπώθηκε τις τεράστιες ποσότητες χρυσού και αργύρου των Περσών, ο Αλέξανδρος εξέδωσε νέα πολυάριθμα νομίσματα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μία ενιαία νομισματική πολιτική, που ανάλογη δεν είχαν γνωρίσει ποτέ στο παρελθόν η περιοχή γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου και η ασιατική ενδοχώρα.

Στην πέμπτη ενότητα, με τίτλο “Οι Διάδοχοι και τα ελληνιστικά βασίλεια”, ακολουθούν τα νομίσματα των Διαδόχων, οι οποίοι, για να επιβεβαιώσουν τη νομιμότητα της διαδοχής, προχώρησαν στην έκδοση νομισμάτων αλεξάνδρειων τύπων, αναγράφοντας όμως το όνομά τους.

Αλεξάνδρεια νομίσματα. Μεταθανάτιες εκδόσεις” είναι ο τίτλος της έκτης ενότητας, όπου εκτίθενται τα αλεξάνδρεια νομίσματα που εξεδίδοντο από διάφορες πόλεις επί δύο αιώνες μετά τον θάνατο τού Μακεδόνα Βασιλιά, από τη Μακεδονία έως τη Βαβυλώνα και την Αίγυπτο.

Στην έβδομη ενότητα, “Οι απομιμήσεις των Αλεξάνδρειων τετραδράχμων”, παρουσιάζονται τα νομίσματα των Κελτών και των κατοίκων της Αραβίας, τα οποία μιμούνται τα αλεξάνδρεια τετράδραχμα.

Η έκθεση κλείνει με τα νομίσματα που απεικονίζουν το πορτραίτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ξεχωρίζει η κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου επί των τετραδράχμων του Λυσιμάχου. Δίπλα στην ενότητα αυτή εκτίθεται η μαρμάρινη εικονιστική κεφαλή του Αλεξάνδρου από την Ολυμπία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v