Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: "Μαχαίρι" στα κέρδη του Q4

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους αναμένεται δραματικός περιορισμός των κερδών των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009 - Μεγαλύτερες ανησυχίες για τη φετινή κερδοφορία.

Τράπεζες: Μαχαίρι στα κέρδη του Q4
Οι τρεις λόγοι για τους οποίους αναμένεται δραματικός περιορισμός των κερδών κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009 - Μεγαλύτερες ανησυχίες για φέτος.


Κάθετη υποχώρηση αναμένεται να σημειώσει η κερδοφορία των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων το τελευταίο τρίμηνο του 2009, σε σχέση με τις επιδόσεις των προηγούμενων τριμήνων, κυρίως για τους τρεις παρακάτω λόγους:

Πρώτον, λόγω της επιβολής της έκτακτης φορολογίας από την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια χρηματοδότησης του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων.

Δεύτερον, εξαιτίας της δημιουργίας σαφώς υψηλότερων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις μετά και τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Συγκεκριμένα, το σενάριο για ΑΕΠ στο -0,3% για το 2010, που τέθηκε ως επίσημη πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό και εν συνεχεία αποδέχτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φαντάζει σήμερα ιδιαίτερα αισιόδοξο.

Έτσι, η κυβέρνηση φαίνεται ήδη να δουλεύει πάνω στο σενάριο του -0,8%, ενώ οι διεθνείς οίκοι στις αναλύσεις τους φοβούνται ακόμα πιο χαμηλή επίδοση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θεωρείται πολύ πιθανό ότι τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών θα εγγράψουν τελικά μεγαλύτερες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις από τις αρχικά προβλεπόμενες. Μάλιστα, η εκτίμηση αυτή κερδίζει περισσότερο έδαφος, καθώς οι αναλυτές τώρα αλλάζουν γνώμη και βλέπουν την ανάγκη για εγγραφή ακόμα μεγαλύτερων προβλέψεων μέσα στο 2010 (αλλαγή στάσης σε σχέση με τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2009).

Και τρίτον, επειδή θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός της αλλαγής διοικήσεων από τη νέα κυβέρνηση στην Εθνική, την ΑΤΕbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Συγκεκριμένα, θεωρείται πολύ πιθανό ότι οι νέες διοικήσεις θα θελήσουν να ξεκαθαρίσουν κάθε σκιά που ενδεχομένως υπήρχε στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Τέλος, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι τώρα είναι η καλύτερη περίοδος για να τακτοποιηθούν πλήρως οι όποιες εκκρεμότητες του παρελθόντος, καθώς οι προβλέψεις για το 2010 έχουν βαρύνει σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο διάστημα.

Πολλοί αναλυτές βλέπουν -με βάση τα τρέχοντα δεδομένα- νέα μείωση κερδών τη φετινή χρονιά, παρά το χαμήλωμα του πήχη που αναμένεται στις περυσινές λογιστικές καταστάσεις.
Έτσι, ιδίως στην τρέχουσα δυσμενή χρηματιστηριακή συγκυρία, ορισμένοι πιστεύουν ότι οι τράπεζες έχουν έναν λόγο παραπάνω να εμφανίσουν χαμηλές επιδόσεις για το 2009, ώστε να μην παρουσιάσουν νέα σημαντική πτώση κερδών κατά τη φετινή χρονιά.

Ανησυχίες για το 2010

Με ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθούν οι αναλυτές τις τελευταίες εξελίξεις, διαπιστώνοντας ότι όλες επηρεάζουν μάλλον αρνητικά παρά θετικά την πορεία και τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα λοιπόν με τους παράγοντες της αγοράς, οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν σε: αύξηση κόστους άντλησης χρήματος, μεγαλύτερες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, άνοδο επιτοκίων, στρίμωγμα ρευστότητας και -στην καλύτερη περίπτωση- πολύ μικρό ποσοστό πιστωτικής επέκτασης.

Ενδεικτικές είναι οι προβλέψεις που αναφέρει η Citigroup στη χθεσινή της έκθεση για τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες.

Σύμφωνα με αυτή, σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, το 2010 η Alpha Bank αναμένεται να σημειώσει πτώση 7%, η Τράπεζα Πειραιώς 6% και η Eurobank 2%. Σχετικά καλύτερα τα πράγματα για την Εθνική (+1%) και τις κυπριακές τράπεζες (+14% για την Κύπρου και +10% για τη Marfin Popular Bank).

Αυξημένες όμως προβλέπονται από τον αμερικανικό οίκο και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις μέσα στο 2010.

Τέλος, η Citigroup για το 2010 αναμένει πτώση καθαρών κερδών στις: Εθνική (από 1.193 σε 1.150 εκατ.), Alpha Bank (από 380 σε 308 εκατ.), Eurobank (από 324 σε 238 εκατ. ευρώ), Πειραιώς (από 219 σε 110 εκατ.), Τράπεζα Κύπρου (άνοδος από 360 σε 410 εκατ.) και Marfin (από 193 σε 226 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v