Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αράπογλου: Ευκαιρίες για τις ισχυρές τράπεζες

Η απόσυρση κάποιων ευρωπαϊκών τραπεζών από τη ΝΑ. Ευρώπη και τα Βαλκάνια ενδέχεται να δημιουργήσει ευκαιρίες στην περιοχή για τις ισχυρές κεφαλαιακά ελληνικές τράπεζες, υπογράμμισε ο κ. Τ. Αράπογλου.

Αράπογλου: Ευκαιρίες για τις ισχυρές τράπεζες
Η απόσυρση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών από τις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης και της Βαλκανικής, καθώς δεν κρίνουν τις επενδύσεις αυτές στρατηγικής σημασίας, ενδέχεται να δημιουργήσει ευκαιρίες στην περιοχή για τις ισχυρές κεφαλαιακά ελληνικές τράπεζες,  υπογράμμισε ο κ. Τ. Αράπογλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο LSE.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε ακόμα ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δικαιώθηκαν για την εκτίμησή τους όσον αφορά στην πορεία των μακροοικονομικών στις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης και της Τουρκίας και οι νεότερες εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν ότι οι εν λόγω αγορές θα παρουσιάσουν ανάπτυξη συντομότερα και ισχυρότερα απ' ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί.

Αναλυτικότερα, προσκεκλημένος από το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Τάκης Αράπογλου, μίλησε χθες στο παλιό αμφιθέατρο του πανεπιστημίου με θέμα "Το Μέλλον των Ελληνικών Τραπεζών: Μία Περιφερειακή Προοπτική".

Ο κ. Αράπογλου κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή, πραγματεύτηκε τη στρατηγική των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια με στόχο την εδραίωση της ηγετικής τους παρουσίας στις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης και της Βαλκανικής, τονίζοντας παράλληλα την ποιότητα των ισολογισμών των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, την ικανότητά τους να στηρίξουν τις επενδύσεις τους αλλά και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τον εγχώριο κλάδο να επεκταθεί και να ισχυροποιήσει τη θέση του στην ευρωπαϊκή τραπεζική σκηνή.

Οι εγχώριες τράπεζες, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Αράπογλου στην ομιλία του από το βήμα του LSE, ήταν από τα ελάχιστα και ξεχωριστά παραδείγματα παγκοσμίως που υπέστησαν περιορισμένες επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση, σε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών κ.λπ., τα οποία ζημίωσαν σημαντικά τους μετόχους τους.

Οι ελληνικές τράπεζες, επισήμανε ο κ. Αράπογλου, προτίμησαν τα ποιοτικά, οργανικά κέρδη και γι' αυτό επένδυσαν σε αγορές εκτός Ελλάδος με μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική. Δεν αντιμετώπισαν τις ξένες αγορές ευκαιριακά, αλλά με μακροπρόθεσμη προοπτική.
 
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών μελέτησαν εις βάθος τις οικονομίες όπου επρόκειτο να επενδύσουν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, λόγος για τον οποίο δεν είχαν μεγάλη έκθεση σε χώρες που υπέστησαν καταστροφικές συνέπειες. Τουναντίον, οι διοικήσεις των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων δικαιώθηκαν για την εκτίμησή τους όσον αφορά στην πορεία των μακροοικονομικών των αγορών της ΝΑ. Ευρώπης και της Τουρκίας, οι οποίες είναι πλέον γεγονός ότι ανακάμπτουν πιο γρήγορα και με μικρότερες επιπτώσεις σε σχέση με τις προβλέψεις διεθνών αναλυτών και οίκων αξιολόγησης.

Νέες εκτιμήσεις των ίδιων αναλυτών αναφέρουν πως οι εν λόγω αγορές θα παρουσιάσουν ανάπτυξη συντομότερα και ισχυρότερα απ' ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί.

Αυτοί ήταν κυρίως οι λόγοι για τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες παρέμειναν ανταγωνιστικές, είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, προσθέτοντας ότι κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο πιθανότατα θα παρουσιαστούν ευκαιρίες για τις ισχυρές κεφαλαιακά τράπεζες στις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης και της Βαλκανικής από την απόσυρση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών που δεν κρίνουν πλέον τις επενδύσεις αυτές στρατηγικής σημασίας σύμφωνα με τα νέα επιχειρησιακά τους σχέδια.

Επίσης, ο κ. Αράπογλου εκτίμησε στην ομιλία του ότι ο κλάδος πανευρωπαϊκά θα οδηγηθεί αναπόφευκτα σε συγχωνεύσεις, εντός και εκτός συνόρων, λόγω της ανάγκης για αύξηση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας κάθε τράπεζας.

Επιπλέον, οι αναμενόμενοι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα για την ευρωπαϊκή οικονομία θα αναγκάσουν την περιστολή του κόστους λειτουργίας των τραπεζών σε αναζήτηση οικονομιών κλίμακος. Πότε και ποια τραπεζικά σχήματα θα προκύψουν είναι αδύνατον να προβλεφθούν.

Για την Εθνική Τράπεζα, όπως έχει διαμορφωθεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό περιβάλλον και με δεδομένη την επάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας, ο κ. Αράπογλου τόνισε πως θα συνεχίσει τη σταθερή οργανική της ανάπτυξη και ότι είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί οποιεσδήποτε ευκαιρίες εξαγορών προκύψουν στον ευρύτερο στρατηγικό της χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v