Ανοίγουν (και) σε ιδιώτες τα κοιτάσματα λιγνίτη

Ανοίγουν και σε ιδιώτες επενδυτές τα ελληνικά κοιτάσματα λιγνίτη. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε έναντι της Κομισιόν να προκηρύξει εντός ενός έτους διαγωνισμούς για την εκχώρηση δικαιωμάτων εξόρυξης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ανοίγουν (και) σε ιδιώτες τα κοιτάσματα λιγνίτη
Ανοίγουν και σε ιδιώτες επενδυτές τα ελληνικά κοιτάσματα λιγνίτη.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε έναντι της Κομισιόν να προκηρύξει εντός ενός έτους διαγωνισμούς για την εκχώρηση δικαιωμάτων εξόρυξης σε τρία νέα λιγνιτικά κοιτάσματα της χώρας, ήτοι, της Ελασσόνας, της Δράμας και της Βεγόρας και να κλείσει την εκκρεμότητα με το λιγνιτωρυχείο της Βεύης.

Στους διαγωνισμούς αυτούς δεν θα έχει δικαίωμα να συμμετάσχει η ΔΕΗ.

Η σχετική απόφαση της Κομισιόν δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ενώ η αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού Επίτροπος Neelie Kroes σε δηλώσεις της στο Reuters ανέφερε ότι με την απόφαση αυτή διασφαλίζεται ότι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ θα έχουν δίκαιη πρόσβαση στα κοιτάσματα λιγνίτη που είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να εισέλθουν στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Μετά την απόφαση αυτή, που αναμένεται να κοινοποιηθεί επίσημα και στη ΔΕΗ την ερχόμενη εβδομάδα, θεωρείται άνευ αντικειμένου η προσφυγή της Επιχείρησης, συνεπικουρούμενης από το ελληνικό δημόσιο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο, κατά της αρχικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία η Κομισιόν καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη διάθεση σε τρίτους του 40% των εγχώριων λιγνιτικών κοιτασμάτων και μέχρι να γίνει αυτό να εκχωρήσει σε ιδιώτες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος πλέον των 2000 MW.
 
Έτσι κι αλλιώς η έφεση της ΔΕΗ κατά πάσα πιθανότητα θα συζητιόταν το 2010, οπότε μετά τη συμβιβαστική λύση που φαίνεται να επιλέγεται η υπόθεση μάλλον θα οδηγηθεί στο αρχείο.

Επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των ελληνικών λιγνιτικών κοιτασμάτων έχουν όχι μόνον ελληνικές εταιρίες, αλλά και ξένες. Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, κατά του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον τομέα αυτό είχε προσφύγει στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. το EFT Group, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας με εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο συγκεκριμένος όμιλος αναπτύσσει δραστηριότητα κυρίως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και είναι η μοναδική ξένη εταιρία, με παρουσία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (χώρα-στόχος της ΔΕΗ), όπου διαθέτει ορυχεία και αναζητά συνεταίρο για την ανάπτυξη ανθρακικού σταθμού.

Προφανώς, την ενδιαφέρουν και τα ελληνικά κοιτάσματα.

Στους Έλληνες ενδιαφερομένους συγκαταλέγεται, ο όμιλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, που διαθέτει, μέσω της Ήρων Συμμετοχών Α.Ε., άδεια παραγωγής για την πρώτη ιδιωτική λιγνιτική μονάδα, ισχύος 460 MW στο δημοτικό διαμέρισμα Βεγόρας του Δήμου Φιλώτας, Φλώρινας, ενώ έχει πλειοδοτήσει και στον εκκρεμή διαγωνισμό της Βεύης.

Επίσης, εκτιμάται ότι δυνητικός επενδυτής είναι και η Elpedison, δεδομένου ότι η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, των ΕΛ.ΠΕ. και η HE&D, σύμπραξη του ομίλου της Ελλάκτωρ και της Ιντρακόμ, είχαν υποβάλει αιτήσεις παρέμβασης στη διαδικασία έφεσης της ΔΕΗ και του ελληνικού δημοσίου κατά της αρχικής απόφασης της Κομισιόν.

Πάντως, στη ΔΕΗ η απόφαση της Κομισιόν δημιουργεί καταρχήν ικανοποίηση, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, εφόσον περιορίζεται στο άνοιγμα νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων μόνον σε ιδιώτες, περιφρουρεί την Επιχείρηση από την υποχρέωση να παραχωρήσει λιγνιτικές μονάδες σε ιδιώτες, όπως πρόβλεπε η αρχική απόφαση.

Να σημειωθεί ότι στην απόφαση της η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι ιδιώτες που θα εξασφαλίσουν δικαιώματα εξόρυξης στα νέα κοιτάσματα δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πουλούν το εξορυσσόμενο λιγνίτη στη ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v