Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποινική δίωξη κατά Cosmote για απόρρητο!

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Cosmote για τα πλημμελήματα της υπόθαλψης εγκληματία και της απόκρυψης στοιχείων άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ποινική δίωξη κατά Cosmote για απόρρητο!
Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Cosmote για τα πλημμελήματα της υπόθαλψης εγκληματία και της απόκρυψης στοιχείων άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η υπόθεση αφορά άρνηση της Cosmote να γνωστοποιήσει στις Αρχές τα στοιχεία κατόχου κινητού τηλεφώνου σε βάρος του οποίου υπήρχε καταγγελία για απειλητικά μηνύματα.

Παρά το γεγονός ότι τόσο η Εισαγγελία όσο και η διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Αστυνομίας είχαν ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και τη γνωστοποίηση των στοιχείων του κατόχου της σύνδεσης, η Cosmote αρνήθηκε να κοινοποιήσει τα στοιχεία επικαλούμενη την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών καθώς και τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων.

Εξαιτίας της άρνησης αυτής η Εισαγγελία Πρωτοδικών απήγγειλε κατηγορία σε βάρος των αρμοδίων της εταιρείας βάσει της γνωμοδότησης του τέως εισαγγελέως του Αρείου πάγου κ. Γιώργου Σανιδά.

Σύμφωνα με αυτήν εφόσον υπάρχει εισαγγελική παραγγελία, οι εταιρείες υποχρεούνται να κοινοποιούν τα στοιχεία των κατόχων κινητών και ηλεκτρονικών μέσων ακόμη και αν τα αδικήματα τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος.

Πρόκειται για την πρώτη δίωξη που ασκείται στην χώρα μας για υπόθεση εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης ανωνύμως μέσω κινητού τηλεφώνου.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους μάλιστα, η εν λόγω δίωξη δίνει σε αδρές γραμμές το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τα blogs.

-----Τι απαντά η Cosmote

Η COSMOTE πληροφορήθηκε σήμερα από αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον της επειδή δεν ικανοποίησε αίτημα αστυνομικής αρχής για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Αναφορικά με το θέμα η εταιρεία σημειώνει τα ακόλουθα:

Το εν λόγω αίτημα δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας (Ν.2225/1994, Π.Δ. 47/2005 και Ν.3471/2006) η COSMOTE, όπως και όλοι οι υπόλοιποι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, είναι υποχρεωμένη να άρει το απόρρητο των επικοινωνιών μόνο για συγκεκριμένα ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα και με συγκεκριμένη διαδικασία (Εισαγγελική Διάταξη, Βούλευμα Δικαστικού Συμβουλίου) που προβλέπει ο νόμος, ο οποίος ρητά ορίζει ότι στην έννοια του απορρήτου εντάσσονται τόσο το περιεχόμενο όσο και τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας.

Στην προκειμένη περίπτωση, το αίτημα που υποβλήθηκε στην COSMOTE αφορά στα πλημμελήματα της απειλής, εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμησης, που σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνονται στα αδικήματα που αναγράφει ο νόμος. Επίσης πρόκειται για αίτημα αστυνομικής αρχής που δεν συνοδεύεται από Εισαγγελική Διάταξη ή Βούλευμα.

Πρόσφατη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Γ. Σανιδά, (αρ. 9/2009), αμφισβήτησε τη νομιμότητα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, κρίνοντας τις διατάξεις του Π.Δ. 47/2005 ως «ανίσχυρες, αντισυνταγματικές και εκδοθείσες καθ’ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης», χωρίς ωστόσο να παράγει δίκαιο και να δεσμεύει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Μάλιστα, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών έχει ζητήσει από την COSMOTE να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η COSMOTE βρίσκεται μπροστά σε ένα νομικό αδιέξοδο όπου, ό,τι και να κάνει, θα κατηγορηθεί ότι παρανομεί, βρισκόμενη στο μέσο μιας νομικής διαμάχης μεταξύ αρχών και εξουσιών.

Η εταιρεία τηρεί με απόλυτο σεβασμό και αυστηρότητα τη νομοθεσία αναγνωρίζοντας τόσο τη σπουδαιότητα της διαφύλαξης του απορρήτου και της ασφάλειας της επικοινωνίας όλων των συνδρομητών της, όσο και την υποχρέωσή της να συνεισφέρει στη μείωση της εγκληματικότητας.


-----Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας: Νομικό αδιέξοδο με το απόρρητο

Σε αδιέξοδο οδηγεί τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας η απαίτηση αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών να αίρουν το απόρρητο των εξωτερικών στοιχείων της επικοινωνίας χωρίς την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, επικαλούμενες την πρόσφατη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, ο οποίος έκρινε ως ανίσχυρες και αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ΠΔ 47/2006 αναφορικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Για το λόγο αυτό, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με επιστολή τους στους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών & Επικοινωνιών ζήτησαν την άμεση διευθέτηση και επίλυση του θέματος, ώστε να μην κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενες και διωκόμενες λόγω των διαφορετικών απόψεων των αρμόδιων Αρχών και εξουσιών.

Αναλυτικότερα σε ότι αφορά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών σημειώνονται τα εξής:

• Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας (Ν.2225/1994 και το Π.Δ. 47/2005) οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι υποχρεούνται να άρουν το απόρρητο των επικοινωνιών των συνδρομητών τους μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα και με συγκεκριμένη διαδικασία που ορίζει ο νόμος, ο οποίος προσδιορίζει με ακρίβεια και ποια στοιχεία της επικοινωνίας εντάσσονται στην έννοια του απορρήτου.

• Ο νόμος εφαρμόστηκε για σειρά ετών από όλες τις αρχές και τους παρόχους, ενώ η εφαρμογή του εποπτεύεται και διασφαλίζεται και από την ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών

• Πρόσφατη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ Σανιδά (αρ. Γνωμοδότησης 9/2009), αμφισβήτησε τη νομιμότητα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου κρίνοντας τις διατάξεις του Π.Δ. 47/2005 ως ανίσχυρες αντισυνταγματικές και εκδοθείσες καθ’ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.

• Η γνωμοδότηση δεν παράγει δίκαιο και δεν δεσμεύει τους παρόχους.

• Την ίδια στιγμή αντίθετη παραμένει η Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η οποία έχει ζητήσει επίσημα από τους παρόχους να τηρήσουν την κείμενη νομοθεσία διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις για τις εταιρείες.

• Παρά ταύτα τις τελευταίες ημέρες αστυνομική αρχή επικαλούμενη την ως άνω γνωμοδότηση ζήτησε την άρση του απορρήτου για τα αδικήματα των άρθρων 333, 361 και 363 Π.Κ. (απειλή, εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμηση), χωρίς να τηρούνται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Επιπλέον το αίτημα συνοδεύτηκε και από απειλή εισαγγελικής αρχής για δίωξη, απείθεια και υπόθαλψη εγκληματία σε περίπτωση μη εκτέλεσης του αιτήματος της αστυνομικής αρχής! Ήδη η ως άνω απειλή πραγματοποιήθηκε σε βάρος 2 τουλάχιστον εταιρειών.

Σε αυτό το περιβάλλον και τις διχογνωμίες, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχοντας αποδείξει έμπρακτα την τήρηση του συντάγματος και των νόμων μετά και την σχετική ενημέρωση των αρμόδιων Υπουργών αναμένουν την οριστικοποίηση του θέματος, ώστε να μην διώκονται είτε εκτελέσουν είτε δεν εκτελέσουν αιτήματα άρσης του απορρήτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v