Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Οι προτεραιότητες της επόμενης μέρας

Την αρχή του ενός ανδρός ή αλλιώς την κυριαρχία του κ. Παναγή Βουρλούμη στον ΟΤΕ επιβεβαίωσε η χθεσινή επεισοδιακή, για μία ακόμα φορά, γενική συνέλευση του Οργανισμού. Τα σχέδια για εθελουσία έξοδο.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Οι προτεραιότητες της επόμενης μέρας
Την αρχή του ενός ανδρός ή αλλιώς την κυριαρχία του κ. Παναγή Βουρλούμη στον ΟΤΕ επιβεβαίωσε η χθεσινή επεισοδιακή, για μία ακόμα φορά, γενική συνέλευση του Οργανισμού.

Μπορεί ο ίδιος ο μάνατζερ του ΟΤΕ να δήλωνε πριν από τη γενική συνέλευση ότι αγνοούσε τις προθέσεις των Γερμανών μετόχων για το αν θα διατηρούσαν το ίδιο διοικητικό μοντέλο στην εταιρία ή θα επέλεγαν, ως είχαν το δικαίωμα, να ορίσουν διαφορετικό πρόσωπο στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ωστόσο η πλευρά της Deutsche Telekom έχει εδώ και καιρό δείξει ότι εμπιστεύεται τον επικεφαλής το ΟΤΕ για τις δύσκολες αποστολές και γεγονός είναι ότι το επόμενο διάστημα υπάρχουν αρκετές τέτοιες.

Η μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ καθώς και η εμπλοκή του ή όχι στο πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών είναι τα πιο δύσκολα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η διοίκηση τους επόμενους μήνες.

Το βέβαιο είναι ότι στο μέγαρο της Λεωφόρου Κηφισίας οι σκέψεις για νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα μειώσει το κόστος προσωπικού καλά κρατούν, παρά την πρόσφατη απόφαση για μετάθεση των σχετικών σχεδίων στο επόμενο έτος, αφού κρίθηκε ότι τώρα δεν είναι ο καλύτερος χρόνος για την προώθηση ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Η μείωση του προσωπικού είναι ένας από τους τρόπους προκειμένου να τιθασευτεί το υψηλό κόστος προσωπικού του ΟΤΕ, το οποίο εκτιμάται ότι, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, θα ανέλθει την επόμενη διετία στο 40% της ετήσιας δαπάνης του Οργανισμού, ο οποίος καλείται να ανταγωνιστεί εταιρίες του εξωτερικού όπου το αντίστοιχο κόστος βρίσκεται λίγο ψηλότερα από το 20%.

Το 2005 μετά την εθελούσια έξοδο 5.230 υπαλλήλων του ΟΤΕ, η οποία έφερε την υπογραφή του κ. Βουρλούμη, το κόστος προσωπικού μειώθηκε στο 24%, όμως το όφελος αυτό ήταν παροδικό και εξανεμίστηκε πολύ γρήγορα αφού το προηγούμενο έτος η δαπάνη του ΟΤΕ για το προσωπικό ήταν της τάξης του 30%.

Η ανάγκη λοιπόν της περιστολής του κόστους είναι αδήριτη ανάγκη και η συζήτηση αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσει προκειμένου να υπάρξει μείωση προσωπικού.

Λεπτό ζήτημα που αφορά και στις σχέσεις του ΟΤΕ με τον έτερο μεγαλομέτοχο, το ελληνικό δημόσιο, είναι και το ζήτημα της ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών το οποίο από την πλευρά της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται προτεραιότητα, ωστόσο από τον Οργανισμό εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητά του, σε συνδυασμό πάντα με το εξαιρετικά υψηλό κόστος.

Το θέμα τέθηκε και στη συνάντηση που είχαν μία εβδομάδα νωρίτερα με τον υπουργό Μεταφορών ο κ. Βουρλούμης με τον επικεφαλής της D.T. κ. Όμπερμαν, οι οποίοι φέρονται να εξέφρασαν προς τον κ. Στυλιανίδη δυσφορία για τη μη συμμετοχή του ΟΤΕ στην κατάρτιση του σχεδίου αλλά και για καθυστέρηση στη γνωστοποίησή του, ώστε ο Οργανισμός να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει σε αυτό ή θα επιλέξει αυτόνομη ανάπτυξη των δικών του υποδομών.

Παρότι οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τους επόμενους μήνες, εντούτοις η εμπλοκή του ΟΤΕ στον συγκριμένο σχεδιασμό θεωρείται κρίσιμης σημασίας κυρίως λόγω του υψηλού κόστους αλλά και της καθολικότητας που προσδοκά η κυβέρνηση για το νέο δίκτυο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v