Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Μποναμάς 200-300 εκατ. από τα υβριδικά

Μέσω δημοσίων προσφορών θα επαναγοράσει υβριδικές εκδόσεις 1 δισ. ευρώ η Εθνική. Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις. Το discount, οι τρέχουσες αποτιμήσεις και τα κέρδη που θα ενισχύσουν την καθαρή της θέση.

  • των Αν. Παπαιωάννου- Χρ. Κίτσιου
Εθνική: Μποναμάς 200-300 εκατ. από τα υβριδικά
Μποναμά 200 - 300 εκατ. ευρώ θα εξασφαλίσει η Εθνική Τράπεζα από την επαναγορά υβριδικών κεφαλαίων της τάξης του 1 δισ. ευρώ, καθώς,  όπως προκύπτει από τις πληροφορίες του Euro2day.gr, οι δημόσιες προσφορές για την απόκτησή τους θα βγουν με discount της τάξης του 20% - 30% σε σχέση με την ονομαστική τους αξία.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε την επαναγορά υβριδικών εκδόσεων 1 δισ. ευρώ και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου δήλωσε ότι το Δ.Σ. εξουσιοδότησε τη διοίκηση να επαναγοράσει όσο περισσότερους από τους υβριδικούς τίτλους έχει εκδώσει η τράπεζα.

Η Εθνική διαθέτει πέντε εκδόσεις υβριδικών κεφαλαίων συνολικού ύψους 1,49 δισ. ευρώ (σε τρέχουσα αποτίμηση σε ευρώ) και οι σημερινές τιμές αγοράς απέχουν σημαντικά από το 100. Οι τιμές που προσφέρουν οι αγοραστές για τα πέντε υβριδικά της Εθνικής κινούνται στο 33 - 48, ενώ μέχρι και τα τέλη του 2008 οι τιμές τους κινούνταν στην περιοχή του 60 - 80.

Με δεδομένο ότι η Εθνική δεν έχει τη δυνατότητα επανάκλησης για καμία από τις παραπάνω εκδόσεις εντός των επόμενων 12 μηνών, η αγορά είναι βέβαιη ότι η επαναγορά τους θα διενεργηθεί μέσω της διαδικασίας της υποβολής δημοσίων προσφορών. Αυτή την κίνηση την επιβεβαιώνουν κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η ανακοίνωση των δημοσίων προσφορών θα διενεργηθεί την προσεχή Δευτέρα μαζί με τους επιμέρους όρους. Σύμβουλοι της Εθνικής στις δημόσιες προσφορές θα είναι δύο ξένες τράπεζες, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν προς το παρόν καταστεί γνωστά.

Σύμφωνα με στελέχη της, οι τιμές των δημοσίων προσφορών θα ενέχουν σημαντικό premium σε σχέση με τις τρέχουσες αλλά και discount της τάξης του 20% - 30% σε σχέση με την ονομαστική τους αξία. Αν οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε η Εθνική θα εγγράψει κέρδη της τάξης των 200 - 300 εκατ. ευρώ τα οποία θα ενισχύσουν την καθαρή της θέση.

Την ίδια στιγμή, εντός του Ιουλίου η τράπεζα θα προχωρήσει στην έκδοση καλυμμένων ομολογιών ύψους 1 δισ. ευρώ (για αρχή) ενισχύοντας με τον τρόπο αυτόν έτι περαιτέρω τη ρευστότητά της.

Οι χαμηλές τιμές αγοράς αποτελούν συνολικό φαινόμενο για τις ελληνικές εκδόσεις, λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής εμπορευσιμότητάς τους. Αυτή η εμπορευσιμότητα επλήγη περισσότερο μετά την όξυνση της κρίσης. Στο σύνολο σχεδόν των ελληνικών τραπεζικών εκδόσεων ειδικοί διαπραγματευτές είναι οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες και η κατάρρευση της Lehman προκάλεσε μείωση των γραμμών χρηματοδότησης και μεγάλη πτώση της ισχνής έτσι κι αλλιώς εμπορευσιμότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v