Ιατρικό: Επέκταση προγράμματος "τηλεϊατρικής"

Το Ιατρικό Αθηνών γνωστοποιεί ότι το πρόγραμμα της «Τηλεϊατρικής» επεκτείνεται για μία ακόμη χρονιά, συμπληρώνοντας τα τρία χρόνια λειτουργίας του, με την υποστήριξη της Vodafone, σε συνεργασία με τη Vidavo και το ΟΤΑ.

Ιατρικό: Επέκταση προγράμματος τηλεϊατρικής
Το Ιατρικό Αθηνών γνωστοποιεί ότι το πρόγραμμα της «Τηλεϊατρικής» επεκτείνεται για μία ακόμη χρονιά, συμπληρώνοντας έτσι τα τρία χρόνια λειτουργίας του.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα, από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα, επεκτείνεται διαρκώς και καλύπτει πλέον, πέραν των ασθενών με χρόνιες παθήσεις, και τους πολίτες που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» (για παράδειγμα άνδρες 40-60 ετών, παχύσαρκοι, νέοι που αθλούνται ή πρόκειται να αθληθούν).

Με τον τρόπο αυτό αποτελεί εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης ασθενειών. Οι πολίτες στους οποίους απευθύνεται έχουν, ακόμα και σήμερα, δωρεάν πρόσβαση σε εξετάσεις Προληπτικής Ιατρικής, μέσω του προγράμματος της «Τηλεϊατρικής» που λειτουργεί στο Δήμο τους.

Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ, μέλη του οποίου αποτελούν οι συμμετέχοντες Δήμοι όλης της χώρας, οι ειδικευμένοι ιατροί του Ιατρικού Αθηνών που παρέχουν την εξειδικευμένη συμβουλή, καθώς και η εταιρεία Vidavo που παρέχει την τεχνική υποστήριξη του προγράμματος, διασφαλίζουν την επιτυχημένη λειτουργία του προγράμματος.

Όπως επισημαίνεται, η «Τηλεϊατρική» εντάσσεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων Εταιρικής Υπευθυνότητας των συμμετεχόντων μερών. Παράλληλα, αποτελεί επέκταση του πιλοτικού προγράμματος που πρώτη η Vodafone υποστήριξε το 2006-2007 σε 5 περιφερειακά ιατρεία της Κεντρικής Μακεδονίας και το οποίο πέρυσι επεκτάθηκε, ώστε να καλύπτει 17 Δήμους όλης της χώρας, οι κάτοικοι των οποίων δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε ειδικευμένους ιατρούς.

Οι ιατροί των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν εξοπλιστεί με συσκευές καταγραφής βιολογικών σημάτων και συγκεκριμένα ηλεκτροκαρδιογράφο, σπιρόμετρο, οξύμετρο, πιεσόμετρο, γλυκοζόμετρο, καθώς και με μία PDA συσκευή.

Οι συσκευές αυτές επιτρέπουν την εξέταση ασθενών, για παράδειγμα την πραγματοποίηση ενός καρδιογραφήματος ή τον έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας για την πιθανότητα άσθματος, σε οποιοδήποτε από τα συμμετέχοντα περιφερειακά ιατρεία, και τη μεταφορά των εξετάσεων αυτών –μέσω του δικτύου GPRS της Vodafone– στο Ιατρικό Αθηνών και συγκεκριμένα σε ειδικευμένους καρδιολόγους ή/και πνευμονολόγους, οι οποίοι θα λάβουν τις εξετάσεις και θα αποστείλουν τη συμβουλή τους με τον ίδιο τρόπο.

Επομένως, τα περιφερειακά ιατρεία, στο πλαίσιο της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, παρέχουν πλέον και συγκεκριμένες εξειδικευμένες υπηρεσίες. Παράλληλα, όλοι οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αποφεύγουν τις όποιες μετακινήσεις σε κεντρικά Νοσοκομεία, αφού μπορούν να λαμβάνουν στην περιοχή διαμονής τους το ίδιο υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών.

Ο κος Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, ιατρός ορθοπαιδικός ο ίδιος, δήλωσε:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθούμε όλοι την ανάπτυξη ενός σημαντικού προγράμματος που φέρνει εξειδικευμένες και απαραίτητες υπηρεσίες υγείας στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας. Μέσω παρόμοιων προγραμμάτων, τα οφέλη της τεχνολογικής εξέλιξης διαχέονται εξίσου στους πολίτες που τα χρειάζονται ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

Με αυτή την έννοια, η Πολιτεία οφείλει να βγάλει τα συμπεράσματα που χρειάζεται και να ενισχύσει τις προσπάθειες των Δήμων και των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε ένα δημόσιο «ευχαριστώ» στις εταιρείες που ενισχύουν τέτοια προγράμματα στο πλαίσιο της εταιρικής τους υπευθυνότητας, και ιδιαίτερα τη Vodafone και το Ιατρικό Αθηνών που στηρίζουν με ίδιους οικονομικούς πόρους το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v